Prof. Dr. Derin Kösebay Gebe kalmayı zorlaştırabilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalmayı zorlaştırabilir

Kadında prolaktin hormonu beyindeki hipofiz bezinden salgılanıyor ve stres, tiroid sorunları ve bazı ilaçlar prolaktini yükseltiyor. Yüksek olması adet düzenini bozar, hatta durdurabilir. Gebe kalmak çok daha zor olabilir.

[[HAFTAYA]]

Kızım adet görmedi

Kızım Temmuz’da 18 yaşına girecek ve hala adet görmedi. Yüzünde tüylenme başladı. Ne yapmalıyım?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, 18 yaşında adet olmaya başlayan genç kızlar vardır. Bu yaşta hâlâ adetler başlamamışsa sorun olduğu düşünülebilir. Bunun anlaşılması da muayene ve istenecek test sonuçlarını değerlendirmekle mümkün. Adet olmamanın pek çok nedeni var. Öncelikle anatomik bozukluklar düşünülmeli. Mesela rahmi olmayan veya rahim, yumurtalığı olmayan biri adet göremez. Bazen kızlık zarı tam kapalı olur ve adet kanaması olduğu halde bu dışarı akamaz, vajina ve rahimde birikebilir. Rahim ve vajina bazen koskoca bir kist şeklini alır. Bunun dışında hormonal bozukluklar nedeniyle de adet kanaması başlamaz. Bunların hepsi yapılacak muayene ve testlerle anlaşılabilecek şeyler.

Haberin Devamı

Neden çocuğumuz olmuyor?

5 yıllık evliyiz, hiç korunmadık. Çocuğumuz olmuyor. Sorunun prolaktin hormonu olduğu söylendi. Adetim kesiliyor. Doktor ilaç verdi. Prolaktin tek başına çocuk sahibi olmaya engel mi? Bize ne tavsiye edersiniz?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, prolaktin hormonu, beyinde hipofiz bezinden salgılanır. Bu hormonun yükselmesine stres, sakinleştirici olarak kullanılan ilaçlar, tiroid bezinin fonksiyon bozuklukları, hipofiz bezindeki adenom denen iyi huylu urlar ve daha pek çok faktör etki eder. Yüksek prolaktin değerleri saptanınca hipofiz bezinin röntgenle (veya MR ile) incelenmesinde yarar vardır. Prolaktin yüksekliği büyük olmayan hipofiz adenomlarında bile ilaçla tedavi edilebilir. Yüksek prolaktin seviyesi adet düzenini bozabilir ve hatta adetleri tamamen durdurabilir. Dolayısıyla gebeliğin olmasını da engelleyebilir. Jinekolojik endokrinoloji ile ilgi bir merkeze müracaat etmenizde bence yarar var.

Gebe kalabilir miyim?

24 yaşındayım, düşük yaptım. Bundan sonra adetlerim düzene girmedi. Doktorum doğum kontrol hapı verdi. 3 ay boyunca kullanacağım. İlaç bitince hamile kalabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, düşük sonucu rahim içinde kalan parça yoksa adet düzensizliğini tedavi amacıyla doğum kontrol hapı kullanılabilir. Doğum kontrol hapının içinde yumurtalıklardan çıkan iki hormon (Progesteron ve estrojen) vardır. Bu hormonlar hem yumurtalığın çalışmasını hem de rahim içinin normal adet düzenine göre hazırlanmasını sağlar. Tedaviniz bitince doktorunuza danışıp sakınca yoksa gebe kalabilirsiniz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder