Murat Gülderen G20’nin sosyal medya karnesi
HABERİ PAYLAŞ

G20’nin sosyal medya karnesi

Haberin Devamı

Bu yıl Almanya'nın Hamburg kentinde gerçekleştirilen G20 Zirvesi'nde sosyal medyayı en etkin kullanan liderlere göz attım. Çünkü resmi konuşma metinleri dışında yapılan bu paylaşımlar, günümüz dünyasında klasik haberlerin çoğu zaman önüne geçiyor. Bunun en büyük nedeni Twitter, Facebook ve Instagram'da artık videoların da paylaşılabilmesi. Yapılan tüm araştırmalar günümüzde en etkili iletişim yolunun fotoğraf ve videoların çok kısa yazılarla süslenip anlatılmasından geçtiğini ortaya koyuyor. Çünkü insanlar her şeyi fazla vakit harcamadan öğrenmek istiyor. Şimdi gözler G20’de.

Burada dünyaya yön veren liderler, terörle mücadeleden küresel büyüme ve uluslar arası ticaret sorunlarına, mülteci krizinden işsizliğe, iklim değişikliğinden sürdürülebilir büyümeye kadar onlarca konuyu ele alıyor. Çıkan sonuç bildirgesine göre bir yol haritası çizilip küresel kararlar açıklanacak. Şimdi gelelim kimin ne kadar paylaşım yaptığına. Sonuçlar şaşırtıcı.

G20 Liderler zirvesi başladığından itibaren yapılan protestolarla birlikte zirveyle ilgili dakikada 200’ün üzerinde twitt atılıyor. En çok twitter takipçisi olan isim 33.4 milyon ile ABD Başkanı Trump. Kendisine ait 2 hesap bulunuyor. Donald J. Trump’ın, 31.4 milyon, President Trump’ın 19.2 milyon takipçisi var. Trump’ı 31.3 milyon ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi takip ediyor.

Üçüncü sırada ise 10.5 milyon kişi ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yer alıyor. Ancak Cumhurbaşkanlığına ait T.C Cumhurbaşkanlığı resmi hesabı da var. Bunun da takipçi sayısı yaklaşık 5 milyon. Anlık twitler genellikle bu hesaptan atılıyor. Rusya Başbakanı Putin’in takipci sayısı ise 670 bin. Twitter’ı en etkin kullanan kişi ise saatte ortalama 5 twitt atan Narendra Modi .

Instagram’ın lideri

Instagram’da en çok takipçisi olan kişi ise 8.5 milyon ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi. Onu, 7.5 milyon ile ABD Başkanı Trump izliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın takipçi sayısı da 2.4 milyon. En kalabalık ülkelerle Erdoğan’ın sosyal medyada kıyasıya yarışması ve büyük ilgi görmesi anlık haberler için kritik önem taşıyor.

En eski sosyal medya organı olan Facebook da klasik alışkanlıkların verdiği güçle etkinliğini artırarak rakiplerinin bir adım ötesinde olmayı hep başarıyor. Burada Narendra Modi’nin 42.5 milyon, Trump’ın 24 milyona yakın, Tayyip Erdoğan’ın 9 milyon takipçisi var. Putin’in takipçi sayısı ise 777 bin kişi. İnstagram’ı gün içinde attığı 20’ye yakın fotoğrafla en etkin Trump kullanıyor. Burada destek hesaplar da var.

Örneğin İnstagramdaki Cumhurbaşkanı-Erdoğan hesabında da G20 ile ilgili önemli kareler paylaşılıyor. G20’deki geleneksel aile fotoğrafı ile Erdoğan’ın Trump ile verdiği samimi pozlar en çok beğeni alan paylaşımlar oldu. G20, küresel terörün kökünden temizlenmesi ve sürdürülebilir bir ekonomi için yapıcı kararların rahatlıkla alınabileceği dünyanın en önemli toplantısı. İnsanlar sadece huzur istiyor.

5 yıl içinde neler olacak?

*3 boyutlu yazıcı ile ilk karaciğer nakli gerçekleşecek.
*İnsanların yüzde 10’u internete bağlanan kıyafetler giyecek.
*1 trilyon sensör internete bağlanacak.
*Nüfusun yüzde 90’ı düzenli internet erişimine sahip olacak.
*Dünya nüfusunun yüzde 90’ı akıllı telefon kullanacak.
*ABD yollarındaki bütün otomobillerin yüzde 10’u sürücüsüz olacak.
*Evlerdeki internet trafiğinin yüzde 50’den fazlası ev aletleri ve mobil cihazlar için kullanılacak.


Sıradaki haber yükleniyor...
holder