Özlem Denizmen Evimi satıyorum
HABERİ PAYLAŞ

Evimi satıyorum

En kötü evin dahi bir alıcısı olur. Satılamayacak hiçbir ev yoktur. Peki nasıl? Bir evin satılma süresi, piyasa şartlarına bağlı olmakla beraber, ortalama 1-3 aydır. Piyasanın canlı olduğu zamanlarda, eğer biraz da şanslıysanız bu süre bir ayın altına inebilir. Satmaya çalıştığınız ev hâlâ sizde duruyorsa, bu gecikmenin bazı nedenleri vardır...

[[HAFTAYA]]

SATIŞIN DUYURULMASI

Evinizi satmaya karar verdiyseniz; bunu en yakın emlakçıya veya yakın esnafa bildirin. Aynı zamanda evinizin dışarıdan kolaylıkla görülebilecek kısmına tabela asın. Özellikle Türkiye’de ev satışı ilişkiler üstüne kurulmuştur. Yani, özellikle ev alacak kişiler tanıdıkları insanlara ya da güvendikleri emlakçılara sorarlar. Bunun için evinizi satmaya karar verdiğinizde bunu etrafınızdakilere duyurun.

Haberin Devamı

TADİLAT MASRAFI

Evinizde uzun ve yüksek maliyetli tadilat olması hem evin satış fiyatını düşürür hem de evin kısa sürede satılmasını engeller. Özellikle ısınma ve yalıtım sistemi, banyo ve tuvalet kısmının bitmiş olması evin kolay satılmasını sağlar.

ZAMANLAMA

Uzun süre satılamayan evler genellikle sonunda kelepir fiyattan satılırlar. Çünkü geçen bu uzun süre içinde, piyasada “Satılamıyor, kimse beğenmiyor” damgası yer. Bu damgayı yedikten sonra ise artık gerçek değerinden satılabilme şansı azalır. Ev satışlarında “Ne zamandır satılık” sorusu çok önemlidir. Bu yüzden ev satışlarının iyi olduğu bir dönemde ve makul bir fiyattan satışa çıkarmak önemlidir.

EVİN FİYATI

Evlerin yüzde 95’i yanlış hesaplanmış fiyatlama yüzünden satılamıyor. Yani piyasa değerinin üstünde satılmaya çalışılıyor. Gerçekte evin fiyatına satıcılar değil alıcılar karar verir. Öyleyse satılık bir evin fiyatının ederinden yüksek olup olmadığını nasıl tespit edebiliriz? Bunun çok basit bir yolu var; eğer evinizi 8-10 kadar gerçek alıcı gördü ve hâlâ satılmadıysa biçtiğiniz fiyat gerçek değerinden yüksek olabilir.

Evin satış fiyatında en çok yapılan hatalar:

Emlakçılara direkt “Benim evim kaç para eder?” yerine “Ben evime şu kadar fiyat düşünüyorum. Sizce bu fiyat iyi mi?” şeklinde soru sorun. Peki fiyatı oluştururken hangi kriterleri baz alacaksınız?

Haberin Devamı

1-) Semt: En önemli kriter. Emlak alım satımlarında iyi-kötü değil pahalı ve ucuz semt vardır.

2-) Metrekare: Aynı semtte olan iki evi kıyaslarken, en önemli faktör evlerin metrekare fiyatıdır.

3-) Evin manzarası: En önemli üçüncü kriter budur. Fakat çok az ev bu kriterden ekstra puan alır.

4-) Evin yaşı: Eğer eviniz eskiyse, yeni evlerle kıyaslamayın. Hele ki depremlerden sonra yeni evlerin fiyatları eskilerine nazaran çok daha fazla arttı.

5-) Kaçıncı kat?: Orta katlar diğer katlara göre daha değerlidir.

6-) Güneş görmesi ve nem oranı: Evin içindeki ufacık bir rutubet bile evin fiyatını düşürür. Güneş görüp görmemesi de önemli. Güney cepheye bakan evler daha avantajlı.

7-) Evin içinde kullanılmış malzemeler ve ekstralar: Sanıldığı gibi çok fazla ekstraya kaçıldığında evin fiyatı doğru orantılı artmaz. Bir de işin içine ‘zevk’ kriteri girdiyse menfi etki bile yapar.

8-) Güvenlik varsa evin değeri artar.

Haberin Devamı

9-) Otopark olması önemli.

83 BİN 610

Türkiye İstatistik Kurumu’nun geçen ay açıkladığı rakamlara göre; Nisan’da 83 bin 610 adet ev satıldı. Bu evlerin 37 bin 555 adedi ilk kez satışa çıkarken 46 bin 55 adedi el değiştirdi.

DUYGUSAL FİYAT

Satış fiyatınız gerçekçi mi yoksa duygusal mı araştırın. Sizin manevi bağlarınız sizin için değerlidir.

İSKONTO

Doğru iskontoyu koyduğunuz zaman her ev çabucak satılır. Siz yeter ki isteyin.

ZOR KARAR ÖNCESİ İLETİŞİM ŞART

950 lira maaşım var. Eşimin 1250 lira. 8000 lira değerinde arabamız ve 70 bin lira değerinde bir evimiz var. Eşimin kredi kartı borcu 9300 lira. Ayrıca 15 bin lira kredi borcu var, benim haberim olmadan yapılan borçlar bunlar. Benim ise 19 bin 400 lira olmak üzere kart borçlarım var ve buna ek olarak 20 bin lira kredi borcum var. Evi satıp borçların tamamını ödeyip, yeni bir eve kredi çekerek sahip olma düşüncesindeyim ya da sizce ipotekli kredi çekip (evimi) borçları bu şekilde mi temizlesem? Çok zor durumdayım. Lütfen yardımcı olun. Banu

Cevap: Her borç ödenir. Öncelikle eşinle açık açık tüm para konularını konuşun. Birbirinizden sakladıklarınız sizi sadece sıkıntıya sokar. Eviniz 70 bin lira. İpotekli krediyle 35 bin lira alabilirsiniz. Bu da kart borcunuzu kapatır. 2200 lira gelirle taksitleri ödeyemezsiniz. Zor karar anı! Hayatınızı değiştirmek için bir şeylerden vazgeçmeniz gerek. Evinizi satarak borçlarınızı kapatabilirsiniz. Evliliklerde ortak hedef, uzun ömürlü bir birliktelik sağlar. Yeni ev almak hedefiniz olsun. Sağlık, sevgi ve para ile kal.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder