Hakan Çelik Erdoğan Berlin'e, Wulff Kayseri'ye...
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan Berlin'e, Wulff Kayseri'ye...

Türkiye ile Almanya arasında bugünlerde önemli gelişmeler yaşanıyor. Almanya İçişleri Bakanı Thomos De Maiziere iki hafta önce Ankara’ya geldi ve başta PKK’ya karşı mücadele olmak üzere bir dizi kritik görüşme yaptı. Fakat Maiziere’nin görüşmelerinin detayları basına çok yansımadı. Maiziere’nin gidişinden sonra şimdi de Almanya Cumhurbaşkanı ChristianWulff Türkiye’ye bekleniyor. Haziran ayında Almanya Cumhurbaşkanlığı görevine gelen ChristianWulff, bu ayın ortalarında Türkiye’yi ziyaret edecek. Wulff, tıpkı Başbakan Angela Merkel gibi muhafazakar görüşlü bir devlet adamı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Alman yönetim modelinde cumhurbaşkanlarının doğrudan idari konulara müdahale geleneği yok. Ancak cumhurbaşkanları, kendileri için rezerv tutulan güçlerini olası bir siyasi istikrarsızlık ortamında devreye sokabiliyor. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Wulff’un seçildikten hemen sonra Ankara’yı ziyaret edecek olması, Almanya’nın Türkiye’ye verdiği önemi gösteriyor.

Yabancı devlet adamları Türkiye’ye geldiklerinde genellikle seyahatlerini İstanbul ve Ankara ile sınırlar. Fakat Almanya Cumhurbaşkanı Wulff farklı birşey yaptı ve Türkiye ziyaretinin kapsamını çok geniş tuttu. Wulff, İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün memleketi Kayseri’ye de gidecek.

Gül vize için bastıracak

Wulff, Anadolu’nun ekonomi ve yatırımlar alanında giderek önem kazanan bir şehrini ziyaret ederek hem Gül’e hem de Türkiye’ye jest yapmak istiyor. Kayseri’den Avrupa’ya işçi olarak gidenlerin sayısının fazlalığı da Alman Cumhurbaşkanı’nın bu bölgeye ilgi duymasının nedenleri arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanı’nın programında Adana ziyareti de var. Dinlerarası diyalog konularıyla ilgili olan Wulff, Hıristiyanlar açısından tarihi öneme sahip Tarsus bölgesini de görmek istiyor.

Cumhurbaşkanı’nın İstanbul programında ise, henüz kesinleşmemekle birlikte Dünya Ortodokslarının dini lideri İstanbul Rum Patriği Bartholomeos ile görüşme de var.

Bu arada Başbakan Erdoğan da 8- 9 Ekim tarihlerinde Almanya’yı ziyaret ederek Başbakan Merkel ile bir araya gelecek. Erdoğan’a bu ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu eşlik edecek. Davutoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüşecek. Wulff- Gül zirvesi ve Erdoğan- Merkel buluşmasıyla, Türkiye’de kurulması planlanan Almanca eğitim verecek üniversitenin, detaylarıyla birlikte resmen ilan edilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

İkili görüşmelerde gündeme gelecek diğer konu PKK, uyuşturucu ticareti ve insan kaçakçılığı ile mücadele olacak. Gerek Erdoğan gerekse Gül’ün Alman muhataplarına, Türk vatandaşlarına uygulanan vizelerin kaldırılması taleplerini güçlü bir şekilde tekrarlamaları bekleniyor.

Kısa zamanda gerçekleşen üç önemli görüşme, Türkiye ile Almanya arasındaki sarsılmaz bağların daha da güçleneceğini gösteriyor.

Hasan Gerçeker: Çok rahatsız oldum

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile dün kısa bir görüşme yapma imkanım oldu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın anayasanın ilk üç maddesinin de değişebileceğine dair gazetelere yansıyan değerlendirmeleri hakkında ne düşündüğünü sordum. Gerçeker, bu açıklamalardan çok rahatsız olduğunu ve şaşırdığını söyledi. Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın bu değerlendirmesiyle zihniyetinin ortaya çıktığını ifade etti. Gerçeker, Kılıç’ın bu çıkışıyla bir yerlere mesaj gönderme çabası içinde olduğunu da savundu. Haşim Kılıç da daha önce yaptığı açıklamada Gerçeker’i hukuk yerine siyaset dili kullanmakla eleştirmişti. Bu arada Kanal 24’teki televizyon programımda bu sabah 10.00’dan itibaren Prof. Dr. Ergun Özbudun ve Prof. Dr. SerapYazıcı ile Türkiye’nin bir kez daha içine düştüğü hukuk tartışmalarını yorumlayacağız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder