Eğitim - Kariyer Türk öğrencilerin gözü İngiltere'de

Türk öğrencilerin gözü İngiltere'de

Paylaş
Türk öğrencilerin gözü İngiltere'de

Yurtdışı yüksek lisans burslarına ilişkin yapılan yeni bir araştırma gençlerin bu eğitimleri için en ideal gördüğü ülkelerin başında İngiltere’nin geldiğini, onu ABD ve Kanada’nın izlediğini ortaya koydu.

2023-2024 akademik yılının sonuna doğru yaklaşılmasıyla lisans son sınıf öğrencilerinin yurt dışı yüksek lisans araştırma süreçleri hız kazandı. İngilizce özel ders platformu Preply, 1000 Türk öğrenciyle yurtdışı burs tercihlerine ilişkin bir araştırma yaptı. Buna göre burs başvurusu yapılan ve yurt dışı eğitim için en ideal görülen ülkelerin başında yüzde 25’lik oyla İngiltere geldi. Onu yüzde 18 ile Amerika Birleşik Devletleri, yüzde 12 ile Kanada takip etti.

5 KİŞİDEN 2’Sİ BURS İSTİYOR

Haberin Devamı

Araştırma 5 öğrenciden 2’sinin (yüzde 42.9) yurt dışı yüksek lisans burs başvurusu yaptığını da gösterdi. Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, “Yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyenler, döviz kurları sebebiyle bursa çok ihtiyaç duyuyor. Araştırmamıza göre yurtdışı burs arayan öğrencilerin maddi desteğe ihtiyaç duyduğu alanların başında konaklama geliyor. Konaklamayı yüzde 20’lik oranla vize işlemleri, yüzde 18’lik oranla yaşam masrafları izliyor” diye konuştu.

ZORLU ŞARTLAR

Mustafa Ali Şivişoğlu, yurtdışında saygın okullarda burs için akademik başarının yanı sıra TOEFL veya IELTS gibi sınavlardan alınmış geçerli puanların, ayrıca yazılı ve mülakatta zorlanmamak için İngilizce yazma ve konuşma yeteneğinin gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

YÖK: YABANCI ÖĞRENCİLER HAK KAYBI YAŞATMIYOR

Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK), ‘Türkiye’deki uluslararası öğrenciler ve yükseköğretim kurumlarını töhmet altında bırakan, mesnetsiz bazı paylaşımlar yapıldığı’ gerekçesiyle yapılan açıklamada, Türkiye’nin yabancı öğrenciler tarafından dünyada en çok tercih edilen ilk 10 ülke arasında olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Türkiye’deki yabancı öğrencilerin kayıt-kabul işlemleri hiçbir Türk öğrenci için hak kaybına yol açmamaktadır. Yabancı öğrencilerin yaklaşık yüzde 95’i kendi imkanlarıyla okuyup, memleketlerine geri dönmektedir” denildi.