Esra Karayel Duygusal şiddete izin verme
HABERİ PAYLAŞ

Duygusal şiddete izin verme

Haberin Devamı

Rumuz: Takıntı durumu: İlişkisi var

Duygusal şiddete izin verme

Soru: Esra Hanım ben beş ay önce bir arkadaşımın da tanıdığı ve tavsiye ettiği biriyle ilişki yaşadım. İlk bir ay çok iyi geçti. Ancak daha sonra dengesiz davranışları oldu. Bana hakaret ederek kendi ilişkiyi bitirmek istediğini söyledi. Oysa bir hafta önce evlilikten bahsediyordu. Ben de ona hakaret ederek ilişkiyi bitirdim. Ama sonrasında peşimi bırakmadı. Doğrusunu söylemek gerekirse ben de etkisi tam olarak bitmiş değil. Ancak ona güvenmiyorum. Sinirlendiğinde hemen kötü kelimeler söylüyor. O ilk tanıdığım kibar adam gidiyor. Arkadaşım ise onun için dünyanın en iyi insanı diyordu. Hayal kırıklığı, üzüntü, öfke bütün duyguları yaşıyorum. Bunlardan nasıl kurtulabilirim. Ve bu kişi benle tekrar görüşmek istiyor. Sizce görüşeyim mi?

Cevap: Sevgili okurum öncelikle kabul etmen gereken bu kişinin dünyanın en iyi insanı olmadığı gerçeği. Arkadaşın onu sadece arkadaş olarak tanımış. Ancak insanlar ilişkilerde daha önce göstermedikleri farklı yönlerini ortaya çıkarabilirler. Tabi ki arkadaşının görüşü önemli ama bu söylediğimi de aklının bir köşesinde tut. Değerli okurum daha birinci ayda sebebi ne olursa olsun sana hakaret etmeye başlaması bu kişinin duygusal olarak bazı sorunları olabileceğini gösteriyor. Yani duygu durumu inişli-çıkışlı. Bu senin ruh sağlığını olumsuz etkiler. Evlilik gibi ciddi bir olaya bir ay içinde karar vermesi arkasından ayrılmak istemesi ne kadar sağlıklı bir düşünce olabilir ki? Sen bu kişiden etkilenmişsin ve sana duygusal şiddet (hakaret) yapmasına rağmen bu etki sürüyor. Ancak benim görüşüm bu kişiden etkilenmende hayalinde yarattığın erkeği görmen etkili oluyor. Yani gerçek yüzünü, sana uygun olmadığını göremiyorsun. Gerçekleri kabul edip bu kişinin seni üzdüğünü, üzeceğini ve uygun olmadığını anlamalısın. Olumsuz duygulardan kurutulmanın birinci yolu acıyı, üzüntüyü kabul etmektir. Öfkenin nedeni ise hayal kırıklığın.


Rumuz: Korku İlişki durumu: İlişkisi var

Sevgiye kendini kapatmışsın

Soru: Esra Hanım ben iki yıl önce ayrıldım. Evliliğimde çok zor zamanlar geçirdim. Şimdi bir erkek arkadaşım var. Ancak bir daha evlenmekten çok korkuyorum. Bu da ilişkimi etkiliyor. Erkek arkadaşım evlilik konusunu hiç açmadı. Ancak ben gün içinde bile uzun süre bir arada kalmak ya da beraber yaşamak fikrine hiç sıcak bakmıyorum. Bazen ben onu sevmiyor muyum diye düşünüyorum. Ne yapmalıyım?

Cevap: Sevgili okurum evlilik ve ayrılık aşamasında yaşadıkların duygusal anlamda sende bir takım yaralar açmış olabilir. Ya da geçmişte yaşadığın travmaları (olumsuz deneyim) tetiklemiş de olabilir. Geçmiş geçmişte kaldı. Geçmişi düşünerek An’ı yaşaman mümkün değil. Eğer bunu yapıyorsun şuan beraber olduğun erkeğe odaklanman mümkün olmaz. İlk yapman gereken geçmişin etkisinden kurtulmak ve o döneme ait öfkeni, kızgınlarını bitirmen. Ancak bunu yaptıktan, olumsuz duygulardan kurtulduktan sonra hayatına giren kişiyle sağlıklı bir ilişki yaşaman mümkün olur.

Rumuz: Ceza İlişki durumu: Çok eşli

Kadınları sevmiyorsun onların sevgisini istiyorsun

Soru: Esra Hanım ben bir türlü tek eşli yaşayamıyorum. Bütün kadınları seviyorum gibi geliyor. Aynı anda birden fazla kadınla ilişkim oluyor. Aslında bunu da belki inanmayacaksınız ama istemiyorum.


Cevap: Sevgili okurum birden fazla kadınla olan ilişki duygusal anlamda sana zarar verir. Bir müddet sonra zevk almaz hale gelirsin. Bu durum uzun süre devam ederse fiziksel rahatsızlıklar da başlar. Çünkü duygusal dengelerin bozulması, kişinin ruh durumunu olumsuz etkiler. İnsanlar yaşamak istemedikleri acıları görmezden gelip bağımlılıklar geliştirirler. Alkol, uyuşturucu, seks gibi bağımlılıkların ardında geçmişteki olumsuz deneyimlerimizde görmezden geldiğimizi, ötelediğimiz acılar yatar. Aslında seni bu kadınlara iten onların sana olan sevgisi, ilgisi. Yani sevgi açlığını bir şekilde onlardan gelen enerjiyle kapatıyorsun. Bu ne kadar çok olursa seni o kadar geçici bir süre hayata bağlıyor. Bunun seni olumsuz etkilediğini fark etmen çok iyi. Geçmişi düşün. Anne-baba ilişkini ve birbirleriyle olan ilişkilerini. Ve içinden geldiği gibi bana yaz. Sorunun temeline inelim ve bu durumu çözmeni sağlayalım.

Rumuz: Kıskanç Erkek İlişki durumu: Evli

Yetersiz hissediyorsa kıskanır

Soru: Esra Hanım benim erkek eşimle sorunum var. Çok kıskanç ve ben çok bunaldım. Onu da seviyorum. Ayrılmak istemiyorum. Ancak böyle de ne kadar devam edebilirim.


Cevap: Değerli okurum kıskançlık duygusunun ardında genel olarak kişinin kendini yetersiz hissetmesi ya da kaybetme korkusu yatar. Hayatımızda giren hiçbir kişiyi değiştiremeyiz. Değişim ancak onların kusurlarını fark ettiklerinde ve kendi istekleriyle olur. Eşinin daha önce de bu huyu muhtemelen vardı. Bu nedenle ayrılmanı tavsiye etmem. Çözüm değil. Kaçış olur. Bana seni hangi durumlarda kıskandığını, tepkilerini, sana söylediği sözleri ve senin tepkilerini yazmanı rica ediyorum. Buna göre bir çalışma yapalım. Bununla birlikte eşinin anne-baba durumunu ve onlarla ilişkisi, hayattaki kayıpları ile de ilgili bilgi vermen çok iyi olur.

5

Sıradaki haber yükleniyor...
holder