Dünya 6 milyar dolarlık tutulma! 3 yıl sonra bugün görülecek

6 milyar dolarlık tutulma! 3 yıl sonra bugün görülecek

Paylaş
6 milyar dolarlık tutulma! 3 yıl sonra bugün görülecek

Aralık 2021’den bu yana dünyanın herhangi bir yerinde görülebilen ilk ‘tam Güneş tutulması’ bugün yaşanıyor. TSİ 21.00’den itibaren gerçekleşecek olan tutulma en net ABD’den izlenecek. Tutulma çılgınlığı ülkede dev bir ekonomi yarattı bile!

ABD, Ağustos 2017’den bu yana ülkede görülen ilk Güneş tutulması heyecanını yaşıyor. TSİ 21.07’den itibaren Meksika’dan başlayıp ABD’nin Teksas eyaletinde tam 21.27’de gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye’den gözlenemeyecek tutulma sırasında Dünya dört dakikalığına karanlıkta kalacak. Ancak Kuzey ve Orta Amerika ile güneydoğu Kanada’da 32 milyon insan izleyebilecek. Son yılların en büyük astronomik olaylarından biri olan bu tutulma, henüz gerçekleşmeden ABD ve Kanada’yı kalkındırmaya başladı. ABD’de en iyi gözlenebileceği 15 eyalete ekonomik katkı sağlayacak. Tutulma için bir ila dört milyon kişinin bölgeye seyahat etmesi bekleniyor. Çünkü NASA’ya göre ABD’de görülebilecek bir sonraki tam Güneş tutulması 2045 yılına kadar gerçekleşmeyecek.

Haberin Devamı

Tutulma, birçok inanış için ruhsal olarak da önemli bulunuyor. Karanlık ve ruhsal yenilenme zamanını sembolize ettiğine, iç gözlem ve eski enerjilerin atılması için bir fırsat sunduğuna inanılıyor. Güneş Tutulması sırasında Ay, Dünya ile Güneş arasından geçecek.

325 DOLARLIK PARTİ

Tutulma güzergahındaki eyaletlerde birçok etkinlik ve özel seyahat paketleri oluşturuldu. Bazı otellere 8 Nisan’a kadar olan son dört günlük sürede talep yüzde 1200 arttı. Vermont eyaletindeki Jay Peak Resort tatil merkezi geçen yıl bugün 80 rezervasyon aldığını, bu yıl ise 8 Nisan için geceliği 500 dolar olan 800 odasının rezerve edildiğini açıkladı. Bugün, tutulmanın güzergahı üzerinde bulunan kentlerde izleme partileri düzenlenecek. Örneğin Teksas’ta düzenlenecek partide biletler 325 dolar. Ülkede tutulmaya özel çıkarılan güneş gözlükleri de yok satıyor. Gözlükler 3 ila 16 dolara satılıyor. Ekonomik analiz firması olan Perryman Group’un tahminlerine göre tutulma, ülkeye otel, restoran ve seyahat harcamalarındaki artış sayesinde en az 6 milyar dolara varan bir mali destek sağlayacak.

Haberin Devamı

TUTULMANIN ŞARKISI

İngiliz şarkıcı Bonnie Tyler’ın (72), 1983’te çıkardığı şarkısı, tutulmaya özel hazırlanan şarkı listelerinde zirveye yerleşti. ‘Total Eclipse of the Heart’ (Kalbin Tam Tutulması) şarkısı, ABD’deki dijital müzik platformlarında bir anda yükseldi. Dinlenme oranı bir haftada, yüzde 50 arttı. İndirilme listelerinde de ilk 100’e girdi.

BİLİM DÜNYASI ALARMDA

Güneş tutulması için araştırmacılar da teyakkuza geçti. NASA, tutulma sırasında Ay’ın gölgesine doğru üç roket fırlatacağını duyurdu. Tutulma sırasında küçük roketler Virginia’daki Wallops Adası’ndan bilim araçlarıyla birlikte atmosferin iyonosfer olarak bilinen uzayın kenarına yakın elektrik yüklü kısmına fırlatılacak. Astronomlar da gözlemlerinden evrenin sırlarını çözebilmek için ipuçları çıkarmayı hedefliyor. Dünyanın dört bir yanına radyo sinyalleri gönderecek ve devasa kameralarının başında olacaklar. Teksas’taki hayvanat bahçesindeki hayvanların da tutulma öncesinde, sırasında ve sonrasındaki davranışları kayıt altına alınacak. Pek çok hayvanın ani karanlığa karşı endişeli tepkiler verdiği biliniyor. 2017’deki tutulma sırasında kaplumbağalar aniden çiftleşmeye başlamıştı. Yetişkin flamingolar da tutulma yaklaşırken yavruları sürünün ortasına toplamış ve sanki bir yırtıcı hayvanın aşağı inmesinden endişe ediyormuş gibi gökyüzüne bakmışlardı.

Haberin Devamı