Opr. Dr. Hande Akbaş Diğer belirtiler normalse...
HABERİ PAYLAŞ

Diğer belirtiler normalse...

Haberin Devamı

5 kez adet gördü gelişimi normal

Kızım 12 yaşında. Şimdiye kadar 5 kez düzensiz olarak adet gördü. Adetleri 7-9 gün arasında ve çok kanamalı şekilde sürüyor. Memeleri büyüdü, tüylenmesi de arttı. Doktor her şeyin normal olduğunu söyledi. Sizce de bu normal bir durum mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kızınız yeni adet görmeye başladığından ilk 1-2 yıl içinde adetlerin düzensiz olması son derece sık görülür. Tüm söylediğiniz memelerde büyüme ve tüylenmede artış gibi belirtiler tamamen sağlıklı ergenlik döneminde gördüğümüz bulgulardır. Hele bir de doktor muayene ettiyse ve sorun saptamadıysa endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Düzensiz adet görüyorum ara kanamam oluyor

27 yaşındayım, düzensiz adet görmem. İki aydır her hafta kanamam oluyor. Nedeni nedir? 5 sene önce spiral taktırmıştım. Acaba nedeni bu olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşı genç olan bir kadında düzensiz adet kanaması varsa ve spiral ile korunuyorsa kanamanın sebebinin ilk olarak spiral olduğu akla gelir. Size önerim bu kadar yoğun kanamalarınız oluyorsa öncelikle spirali çektirin. Çektirdikten bir süre sonra sadece takip edin. Kanamalarınız durmuş ve düzeni eskiye dönmüşse o zaman spiralden kaynaklanmış olduğu kesinleşir. Ama kanama devam ediyorsa o zaman rahim içinden biyopsi almak ve hormonlarınızda bir problem var mı daha ileri araştırma yapmak gerekir. Spiral çekildikten sonra adetleriniz normale dönerse korunma amacıyla herhangi bir sakıncalı durum yoksa doğum kontrol ilacı kullanmanızı öneririm.

Ertelenir mi?

25 yaşındayım, adet kanamasının geciktirmek için bazı ilaçlar olduğunu duydum. Acaba bunları kullanmanın bir sakıncası var mı? Bunlar hangi durumlarda kullanılabilir ve doktor tavsiyesi şart mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ben kendi hastalarıma çok mecbur kalmadıkları sürece adet geciktirici ilaçları kullanmamalarını öneriyorum. Bu ilaçlar maalesef hormon içermekte ve kullanıldıktan bir süre sonra adet düzeninizi bozabilir. Bu sebeple bir doktor tavsiyesi ve mutlak bir gerekçe olmaksızın bu tür ilaçların kullanımını uygun bulmuyor, size de önermiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder