Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Değerleri bozmuşsa
HABERİ PAYLAŞ

Değerleri bozmuşsa

Haberin Devamı

Varikosel yıllar içinde etkisini gösterir ve erkeğin sperm değerlerini düşürüp çocuk sahibi olmasını engeller. Eğer gerçekten varikoseliniz varsa, sperm üretimine de olumsuz etki yapıyorsa vakit kaybetmeden ameliyat olun

SORU: Geç mi kaldım?

22 yaşındayım, 2 yıl önce bir üroloji uzmanına başvurdum. Varikoselim olduğunu, ameliyat gerektiğini söyledi. Ama, “Acelesi yok, istediğin zaman olabilirsin” dedi. Bu sorun yaratır mı?

CEVAP

Eğer gerçekten varikoseliniz varsa ve spermiyogram değerlerini olumsuz etkilemişse mikrocerrahi varikosel ameliyatı olmanızı öneirim. Böyle bir durumda 2 yıl beklemek çok hatalı bir tutumdur.

Varikosel zaman içinde artarak sperm üretimine olumsuz ve giderek geri dönüşü zorlaşan hatta imkansızlaşan etki göstermektedir. Ben bu durumu saptadığım hastalarıma en fazla 1-2 ay içinde ameliyat olmalarını öneriyorum.

SORU: Babalık mümkün mü?

33 yaşındayım, 10 aydır evliyim. Bebek istiyoruz. Doktora gittik. Spermde hareketsizlik var deyip ilaç verdiler. İlaçla sorundan kurtulur muyum?

CEVAP

Bahsettiğiniz ilacın sperm hareketliliğine olumlu etkisi yoktur. Hormonal durumu uygun bazı kişilerde sperm sayısını arttırmak için kullanılan ama yüksek östrojenik etkisi nedeniyle benim tercih etmediğim bir ilaçtır.

Androloji konusu ile ilgilenen bir üroloji uzmanı size daha yararlı olacaktır. Bu konuda üniversite hastaneleri de size yardım edebilir.

SORU: Neden küçülüyor?

Penisimin boyu sertleşme bittikten sonra çok küçülüyor. Sağ testisim soldakinden daha büyük. Korkuyor, doktora gitmeye de utanıyorum. Sorunum ciddi olabilir mi?

CEVAP

Sertleşme bittikten sonra penis tabii küçülür, bunun bir önemi yok. Aynı zamanda penis boyu kişiden kişiye değişiklik de gösterebilir. İnik durumdaki penis boyunun hiçbir öneminin olmadığını vurgulamak istiyorum.

Ayrıca testisler birbiri ile her zaman aynı boyutta olmayabilir, ayrıca geçirilmiş bir iltihap veya travma sonucu veya doğuştan da bir testis küçük olabilir. Bu durumun değerlendirilmesi için bir üroloji uzmanına başvurmanız şart.

SORU: Engel olur mu?

27 yaşındayım ve 4 yıl önce sağ kasıktan ameliyat oldum. 3 ay geçtikten sol taraftan kasık fıtığı tekrar çıktı. Herhangi bir zararı var mı? Çocuğumun olmasını engeller mi?

CEVAP

Vaz deferens adı verilen ve testislerde üretilen spermleri taşıyan kanallar fıtığın oluştuğu kasık kanalından geçtiklerinden fıtık ameliyatlarında zarar görme ihtimalleri mevcuttur.

Bu durum tek taraflı olursa farkına dahi varılmayabilir ama her 2 tarafta da vaz deferens kanalları fıtık ameliyatı sırasında hasarlanırsa menide sperm hücreleri bulunmaz ve kısırlık ortaya çıkar. Bu nedenle fıtık ameliyatları yapılırken sperm kanallarına zarar verilmemesi için özen gösterilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder