Dr. Cihan Avaroğlu Çocuklar ve can dostları
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklar ve can dostları

Haberin Devamı

Çocuklar için evcil hayvan sahibi olmak sadece eğlence değil, onların gelişimi için birçok yönden önemli bir faktördür. Anne adayının hamilelik döneminden itibaren evde yaşayan sağlıklı bir evcil hayvan, bebeğin doğumu ile birlikte sağlıklı bir ortam hazırlar. Birçok yeni çalışma bu şekilde hamilelik geçiren annelerin çocuklarında alerjik reaksiyonların, üst solunum yolu ve kulak enfeksiyonlarının görülme sıklığının azaldığını ortaya koyuyor.

Bunun yanı sıra, çocuğun fiziksel, sosyal, duygusal, bilişsel gelişiminin evcil hayvanlarla birlikte büyüdüğü zaman olumlu etkilendiği de bilinen bir gerçek.

FİZİKSEL: Bir hayvana sahip olmak çocukların motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. SOSYAL: Evcil hayvan sahipliği sosyal etkileşim ve kolay arkadaşlık kurma için önemli bir faktördür.

DUYGUSAL: Evcil hayvan sahibi çocukların benlik saygısı daha yüksektir. Dahası, evcil hayvan yetiştirmeyi öğrendikleri için diğer insanlarla da empati kurma yeteneğine sahip olurlar.

BİLİŞSEL: Hayvan sahibi olmak, çocuğu okulda mükemmelleştirdiği gibi stresini azaltarak öğrenmeyi kolaylaştırıcı etki sağlar. Bunun yanı sıra sorumluluk sahibi olmayı öğretir. Hepsinden önemlisi, insanı, canlıları ve doğayı sevmeyi ve onlara değer vermeyi öğrenen çocuk toplumsal gelişime de büyük katkı sağlar.

Çocuklar için her evcil hayvan güvenli midir?

Beş yaşa kadar evde kaplumbağa, kertenkele, iguana, hamster, kümes hayvanları (civciv, ördek, kaz, hindi) ve 22 kg ağırlığa ulaşabilen Doberman, Pinschers, Dalmaçyalı ve bunlara benzer köpek cinsleri evde bulundurulmamalı.

HAYVAN SAHİBİ OLMADAN ÖNCE

■ Aile fertlerinin evcil hayvan bakımına kararlı, istekli ve hazır olduğundan emin olun.

■ Ailenizin beklenti ve sorumluluklarını bir kez daha gözden geçirin.

■ Evcil hayvana ne kadar bakım gereklidir öğrenin.

■ Evde kim besleyecek, kim temizliğini sağlayacak, kim gezdirecek iş bölümünü yapın.

■ Evcil hayvanın nasıl ve ne sıklıkta tıbbi bakıma gereksinim duyduğunu öğrenin.

■ Yıllar içinde ne kadar büyüklüğe ulaşacağını bilin.

■ Ev veya bahçenizde nasıl bir alana gereksiniminiz olduğunu hesaplayın.

■ Başka bir evcil hayvana sahipseniz, iki hayvanın birbiriyle uyum sağlayabileceğinden emin olun.

■ Uzakta olduğunuzda bakımının nasıl sağlanacağını planlayın.

■ Çocuğunuzda veya sizlerde alerji varsa doktorunuzdan görüş alın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder