Ekrem Sarısu Çırak ve staj sigortası başlangıcı emekliliğe esas başlangıç mı oldu?
HABERİ PAYLAŞ

Çırak ve staj sigortası başlangıcı emekliliğe esas başlangıç mı oldu?

Haberin Devamı

Soru: 5 Aralık’ta 30261 sayılı Resmi Gazete’de 52’nci sayfa madde 5 a bendinde ‘mesleki eğitimde staj görevine başlanması ile sigortalı hak ve yükümlülükleri başlar’ şeklinde yayımlanan kanun, stajyerliğin emeklilikte başlangıç olarak sayılmasını sağlıyor mu? ● Mustafa YILDIZ

Cevap: Söz konusu yönetmenlik değişikliği, çırak ve staj sigortasının emeklilik işlemlerinde sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edileceği gibi bir yanlış anlamaya yol açtı. Yönetmenlik değişikliği staj başlangıcını, emekliliğe esas sigorta başlangıcı sayılmasını sağlamıyor. Şöyle ki; daha önce kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli ‘bursiyerler’ sigortalı sayılmamaktaydı. 26 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6676 sayılı yasa ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5, 7, 80 ve 87’nci maddelerinde yapılan değişiklikle, kamu destekli projelerde çalışan bursiyerler, stajyerler gibi çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı ve genel sağlık sigortalısı sayılmışlardır.

5 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmenlik değişikliği, 6676 sayılı yasa ile 5510 sayılı kanunda yapılan değişliğin yönetmenliğe yansıtılmasından başka bir şey değildir. Söz konusu yönetmenlik değişikliği ile yasada yapılan değişikliğe paralel olarak, sigorta başlangıç tarihini belirleyen maddeye, ‘bursiyerler’ eklenmiştir. Değişlik yapan yönetmelik maddesinin eski ve yeni hali arasında tek fark, madde metnine bursiyerlerin işlenmesinden ibarettir. Maddede belirtilen sigortalık başlangıcı, iş kazası ve meslek hastalığı ve genel sağlık sigortalılığının başlangıcıdır.

Nitekim yönetmenliğin değişikliğine yol açan 6676 sayılı kanunun 22’nci maddesinin gerekçesinde, söz konusu değişikliğin, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile genel sağlık sigortası kapsamında sigortalılık başlangıcını belirlemek için yapıldığı belirtilmektedir.

Emekliliğe esas sigorta başlangıç tarihi; kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilk defa SGK’ya
çalışma süresi bildirilen gündür. Bu hüküm, ne yasa ile ne de yönetmenlikle değiştirilmemiştir.

Sonuç olarak; çırak ve staj başlangıç tarihi emeklilik işlemlerinde sigorta başlangıcı sayılmamaktadır. Yönetmenlik değişikliği de bu hükmü değiştirmemiştir.

Askerlik sürenize göre 56 veya 57 yaşa tabisiniz

Soru:
23 Şubat 1974 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Kasım 1998. Toplam 4055 gün prim ödemem var. Askerliği de borçlanırsam, ne zaman emekli olabilirim? ● ERKAN

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız en az 520 gün askerlik süreniz varsa borçlanmanız ve borçlanmanın dışında ayrıca 1250 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 23 Şubat 2030’da emekli olabilirsiniz. 520 gün askerlik süreniz yoksa toplam 5900 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

55 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz

Soru:
26 Nisan 1980 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Ağustos 1998. Toplam 6480 gün prim ödemem var. Kaç yaşında ve kaç gün prim ödemesi ile emekli olabilirim? ● Ayşe ÖZGENÇ

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemezsiniz de 55 yaşınızı dolduracağınız 26 Nisan 2035’te emekli olabilirsiniz.

OTOMATİK OLARAK 1998'DEN BAĞKURLU SAYILINIR MIYIM?

Soru: 1998’den anonim şirketi kurucu ortağıyım. Bağkur’a müracaat etmedim. Otomatik olarak Bağkurlu sayılır mıyım? ● Mücahit KESKİN

Cevap: Sizin gibi süresi içinde Bağkur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü, 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılıyor. Maalesef otomatik olarak Bağkurlu sayılmazsınız. Bağkur’unuzu 1998’den başlatamazsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder