Murat Gülderen Bugün kaç kişi ağaca kafa attı?
HABERİ PAYLAŞ

Bugün kaç kişi ağaca kafa attı?

Haberin Devamı

Teknoloji bağımlılığı yüzünden trafik kazalarının yüzde 60'ı direksiyon başında cep telefonuyla meşgul olmaktan kaynaklanıyor. Bu oran her yıl düzenli olarak artıyor.

Ölümcül sonuçlar doğurduğu için araştırmalar genelde trafiğe odaklı. Ancak yürürken mesaj attığı, sosyal medyaya odaklandığı ya da oyun oynadığı için kaç kişi çeşitli kazalara maruz kalıyor hiç düşündünüz mü? Tahminlere göre her gün duran nesnelere telefon yüzünden dalgınlıkla kafa atan 5 bin kişi var.

Bunların bir kısmı kalıcı hastalıklara maruz kalıyor. Dijital teknoloji öyle bir rüzgar estiriyor ki kimse kafasını kaldırıp önüne bile bakmıyor. Tıp dünyası bu tür bağımlılığı çağın en sinsi hastalığı olarak adlandırıyor. Tehlikenin boyutlarını kendi içerisinde çözmeye çalışan Hawaii'nin Honolulu kentinde, yolda yürürken telefonla mesajlaşmak yasaklandı.

25 Ekim'de yürürlüğe girecek olan yasada, karara uymayanlar 15 ile 35 dolar arasında para cezasına çarptırılacak. Yasağı tekrarlayanlar ise 99 dolar ödeyecek. Bu tür bir yaptırım teknoloji bağımlılığının hızla arttığı Türkiye gibi ülkeler için ciddi bir farkındalık örneği.

Çünkü bu bağımlılık beyin hücrelerinin dengesini bozduğu için insanı direk robotlaştırıyor. Artık bunu önlemenin zamanı geçiyor. Aman dikkat…

Reklamda fenomen payı

Artık reklam bütçeleri sosyal medya fenomenlerine göre düzenlenmeye başladı. Arkasında yüz binlerce takipçisi olan bu kişiler ciddi paralar kazanıyor. Bazı önemli markalar, twitter, instagram, facebook, youtube, snapchat gibi platformlarda tek bir paylaşım için 400 bin TL’yi gözden çıkarabiliyor. Sistem dünyanın her yerine sıçramış durumda. Ancak bu paylaşımlardan kazanılan paraların denetimi de bu zor günlerde kritik önem taşıyor. Yeri gelmişken de belirtelim Türkiye’deki toplam reklam yatırımları 7.2 milyar dolarlık büyüklüğe sahip. Bunun yaklaşık 2 milyar lirası dijital platformlara ayrılmış. Bu yıl bu rakamın yaklaşık yüzde 15 daha artması öngörülüyor. Yani pasta iyice dijitale kayıyor. 5 yıl içinde TV’yi sollarsa şaşırmayın


Çakma 3310 çılgınlığı

Halkı kandırmaya yönelik reklamlarla ün yapmış pek çok uydu kanalında bu kez de Nokia 3310 filmleri dönmeye başladı. Yenilenmiş tasarımıyla Türkiye’de 549 TL’den satışa çıkan cihazların sahteleri 99 TL’den sunuluyor.

Sadece telefon vergilerinin bile 99 liranın çok daha üzerinde olduğu Türkiye’de böylesine bir rakam zaten mantık dışı. RTÜK bu tür yayınlara izin veren kanallara ceza verse de demek ki pek caydırıcı olmuyor. Lisans almak bu kadar kolay olmamalı.


Akıllara zarar icatlar

*Ruslar, araba kullanabilen, iki silahı aynı anda sıkabilen ve kendi kararlarını verebilen robotlarını tanıttı.
*Çekildiğinde 4 kat uzayan elektronik devreler geliştirildi.
*Yemek artıklarını 24 saatte gübreye dönüştüren makine satışa çıktı.
*Konuşmaları anında tercüme eden kulaklıklar pazara sunuldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder