Ekrem Sarısu Boşta geçen sürelerin maaşını almışsanız kesenekler ödenmiştir
HABERİ PAYLAŞ

Boşta geçen sürelerin maaşını almışsanız kesenekler ödenmiştir

Soru: 14 Aralık 1989’da memur olarak çalıştım. 14 Kasım 1995’te istifa ettim, 2003’te memnu haklarımın iadesini almak şartı ile memur olarak atandım. Görevime devam etmekteyim. Aradaki süreleri borçlanabilir miyim? Gazi YALÇIN Cevap: Göreve mahkeme kararıyla tekrar başlamış ve yine mahkeme kararı ile 1995-2003 arasında boşa geçen sürelere ilişkin maaşınızı almışsanız, zaten emekli kesenekleriniz de ödenmiştir. Çalıştığınız kamu kurumunu belirtmemişsiniz.

[[HAFTAYA]]

Çalıştığınız kurum mahkeme kararına göre boşta geçen sürelerin maaşlarını ödemiş olmasına karşın, emekli keseneklerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödememiş olabilir. Çalıştığınız yerden keseneklerin ödenip ödenmediğini öğrenin. Ödenmemişse ödenmesini sağlayın. Dolayısıyla borçlanılacak bir süreniz yok. Şayet 2003’te mahkeme kararıyla görevinize başlamış, ancak boşta geçen sürelerin maaşını alamamışsanız, söz konusu süreleri borçlanamazsınız.

Haberin Devamı

Hemen sigortalı çalışmaya başlamalısınız

Soru: 27 Şubat 1960 doğumluyum. 1 Mayıs 1984’te Bağ-Kur’lu oldum. 11 yıl 10 ay 20 gün primim var. Arada 310 günlük sigortam mevcut. Askerlik borçlanması yapmadım. Askerlik tarihi 1 Mart 1981 ve 18 ay. Yaklaşık 20 bin lira prim borcum mevcut. Nasıl ve ne zaman emekli olabilirim? Birol TÜRKÜM/İSTANBUL Cevap: SSK’dan emekli olmanız avantajlı. Çünkü hem daha az prim öder hem de daha erken emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur’lular faaliyetlerine son vermeden sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya prim ödeyebiliyorlar. Sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya 1260 gün prim ödemeniz halinde SSK’da 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartına tabi olursunuz. Bağ-Kur’dan sonra SSK’ya ödeyeceğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. (1 Haziran 2014’te sigortalı çalışmaya başlar, aralıksız prim öderseniz 1 Aralık 2017’de emekli olabilirsiniz)

Torba yasa çıkmadı, doğum borçlanması da değişmedi

Soru: Torba yasa çıktı mı? Kadınlar sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlarını borçlanabilecek mi? FAHRİYRE/İST. Cevap: Uzun süredir gündemde olan torba yasa çıkmadı. Dolayısıyla doğum borçlanması uygulaması da henüz değişmedi. Yasa çıktığında burada kapsamlı açıklamalar yaparız. Gazeteniz POSTA’yı takip etmeye devam edin.

Haberin Devamı

Gelir getirmediği sürece oturmadığınız daire için Emlak Vergisi ödememeniz gerek

Soru: Eşimle ben emekliyiz. 85’er metrekarelik kendimize ait iki dairemiz var. Eşime ait olan dairede biz, bana ait dairede oğlum oturmakta. Oğlumdan kira almıyoruz. Oturduğumuz daireye vergi ödemiyoruz. Dairem için vergi ödeyecek miyim? Rıfat ATESÇİDİR Cevap: Sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden yararlanmak için, emekli aylığından başka gelir olmaması ve brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip olma şartları aranıyor. Daireden kira geliri elde edilmediği sürece emeklinin dairede bizzat oturması da şart değil. Ancak dairede oğlunuz oturduğundan belediye kira aldığınızı varsayarak vergi istiyor. Kanunda ve Maliye Bakanlığı’nın uygulama tebliğlerinde Emlak Vergisi ödeyeceğinize dair açık bir hüküm yok. Belediyenin yorumla vergi istediği anlaşılıyor. Bu durumda ya bulunduğunuz yerdeki vergi dairesi başkanlığından ya da direkt Ankara’daki Gelir İdaresi Başkanlığı’na yazılı olarak başvurup, Emlak Vergisi ödeyip ödemeyeceğinize dair görüşlerinizi sorun. Muhtemelen vergi ödemeyeceğiniz yönünde görüş bildirecekler. Bu görüşle, belediyeden düzeltme talebinde bulunun. Zamanaşımına uğramamış geçmiş 5 yıl içinde (2009-2013) ödediğiniz Emlak Vergisi’nin de tarafınıza iadesini talep edin.

Haberin Devamı

Hemen sigortalı çalışmaya başlamalısınız

Soru: 27 Şubat 1960 doğumluyum. 1 Mayıs 1984’te Bağ-Kur’lu oldum. 11 yıl 10 ay 20 gün primim var. Arada 310 günlük sigortam mevcut. Askerlik borçlanması yapmadım. Askerlik tarihi 1 Mart 1981 ve 18 ay. Yaklaşık 20 bin lira prim borcum mevcut. Nasıl ve ne zaman emekli olabilirim? Birol TÜRKÜM/İSTANBUL Cevap: SSK’dan emekli olmanız avantajlı. Çünkü hem daha az prim öder hem de daha erken emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur’lular faaliyetlerine son vermeden sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya prim ödeyebiliyorlar. Sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya 1260 gün prim ödemeniz halinde SSK’da 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartına tabi olursunuz. Bağ-Kur’dan sonra SSK’ya ödeyeceğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. (1 Haziran 2014’te sigortalı çalışmaya başlar, aralıksız prim öderseniz 1 Aralık 2017’de emekli olabilirsiniz).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder