Tamer Heper Bıçak sırtında
HABERİ PAYLAŞ

Bıçak sırtında

Küçüklere tecavüz veya cinsel tacizde kısırlaştırma cezası verilmesi hukuki bakımdan uygun mudur? Hukuk sistemi buna müsait midir? L.L.

Küçüklere tecavüz veya cinsel tacizin en ağır suçlardan biri olduğuna inananlardanım. Dolayısı ile ağır cezayı gerektirdiği konusunda hiç şüphem yok. Ancak hukukta bazı şeylere bakarken hukuk mantığı çerçevesinde bakmak lazım. Bizde cezalar vücut bütünlüğüne dokunmayan cezalardır. hapis ve para cezası gibi. Örneğin hırsızın kolunun kesilmesi, kırılması, göz çıkarma gibi cezalar yoktur. Çünkü sistemimizde insan vücut bütünlüğünü bozan veya insan onuru ile bağdaşmayan cezalar da verilmez.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sisteme bu açıdan bakıldığında bir insanın kısırlaştırılması vücut bütünlüğünün bozulması anlamına gelir. Konu bir bakıma tıbbı da ilgilendirdiğinden olaya bu açıdan da bakmak gerekir. Bir erkeğin testesteron hormonunu yok ettiğinizde kadınsı görünüm alacağı iddiası da vardır. Dolayısı ile bir insanın gelecekteki hayatını da bedensel yönden bertaraf ettiğiniz gibi ruhsal yönden de bertaraf etmiş olursunuz. Bu ceza böylece sisteme aykırı düşer. İleride de telafisi olmayacaktır. Peki küçüklere vaki bu tür eylemler cezasız mı kalacak?

Ne münasebet! Sistem dahilinde en ağır cezanın verilmesinde inancıma göre hiç sakınca yok. Ancak, burada da dikkat edilmesi gereken çok ama çok önemli bir husus var. Tecavüzün varlığının ispatı kolay, bunda ağır ceza tatbikinde problem yok. Ancak cinsel içerikli taciz amaçlı ilişki ile iyi niyetli bir yaklaşım arasında bıçak sırtı kadar bir mesafe var. İşte bunların adil biçimde ayrılması nasıl olacak. Deyin ki küçük çocuğu torununa benzettiği için sarılıp öpen bir dede, cinsel taciz yani tasaddi suçunu işlemiş kabul olunacak mı?

Veya soru başka türlü sorulabilir, bu ikisi nasıl ayrılacak. Bariz olanları tartışmıyorum, ikisinin ayrım noktasını tartışıyorum, bir baba kızının okul arkadaşının saçını okşadığında bunu ne olarak algılayacağız? Yani özet olarak korkum şu: Vur deyince (her zaman olduğu gibi) öldürecek miyiz? Bunların ayrımını kim, hangi ölçülerle yapacak. Ayrımı tam olarak yapacak bir ölçü var ise bırakın küçüklere tacizi büyüklere de tacize en ağır ama vücut bütünlüğünü bozmayan cezanın verilmesinden yanayım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder