Ferhan Kaya Poroy Bebeklere özgürlük!
HABERİ PAYLAŞ

Bebeklere özgürlük!

Sıcaklar Türkiye’yi kasıp kavurmaya başlamışken çok önemli bir konuya parmak basmak istiyorum: Bebeklerin kıyafet işkencesi! Yolda, sokakta, vapurda, hatta plajda görüyorum bu zavallı bebekleri... Anneleri parmak arası terlikler, askılı bluzlar, kısa ve incecik eteklerle gezerken gariplerin ayağında çorap... Üzerlerinde mutlaka incesinden, kalınından bir örtü... Hatta akşam üzeri nemin tavan yaptığı ama hafiften de tatlı bir esintinin çıktığı saatlerde yün yeleklerle, hırkalarla gördüklerim bile oldu. Çoğunun kollarının içi, bacaklarının arkası, boynunun kenarı sıcak ve ter yüzünden kıpkırmızı olmuş ama anne hâlâ bebeğin ayağına çorap giydirme peşinde. Daha sıcak günlere yelken açarken ‘çocuklara, bebeklere özgürlük’ diye bir kampanya başlatalım istiyorum.

Haberin Devamı

Yeni doğmuş bebekleri yaz sıcağında kırk kat sarıp üzerine de tülbent örtüp ana kucağının içine tıkıştıran, pusetten sallanan ayakları çorap artı ayakkabı ile cendereye sokan, hafif bir serinlikte “Aman evladım, üşütürsün” diye çocuğa hırka giydiren annelere karşı bir seferberlik düzenleyelim. Yeni doğum yapmış annelerdeki ‘çocuk üşüyecek’ düşüncesi panik havasını da birlikte getiriyor. Anne sürekli çocuğun üşüdüğünü sanıyor, giydiriyor... Bebek veya çocuk birkaç kez ağlıyor, isilik oluyor, tepki veriyor ama sonunda bakıyor ki çare yok giyip oturuyor aşağıya...

İtiraf edeyim; ilk çocuğum doğduğunda bu hissi ben de yaşamıştım. Hatta yaz vakti 3 aylık kızımı pamuklu bir çorapla doktora kontrole götürdüğümde azar işitmiştim. Çocuklarımın çok sevgili doktoru Kadir Tuğcu bana kıyafetle ilgili ilk dersi vermişti: “Bu bebek aslında bir insan, senin sandığın gibi uzaydan gelmiş, bizden farklı bir canlı değil. Sen ne hissedersen o da aynısını hisseder. Sen üşüyorsan giydir, terliyorsan üzerini çıkart. Ona daha farklı davranmana hiç gerek yok.” Bir de ekledi: “Çocuğun üşüdüğünü ancak ensesinden içeri elini sokunca anlarsın. Birçok annenin yaptığı gibi çocuğun elini tutup ‘Ayyy buz gibi, bu çocuk üşümüş’ deyip sakın giydirme.

Elleri buz gibi olan çocukların vücudu mutlaka terlidir. Eller vücudun açıkta kalan yerleri olduğu için soğutma görevini görür.” Dersimi aldığımdan beri dikkatliyim. Halen onlara bir şey giydirirken kendi kriterlerimi dikkate alıyorum. Ama sanırım artık bunu da bırakmanın zamanı geldi. Çünkü onlar da artık küçücük bebekler değil ve kendi metabolizmaları kendi hızlarında işliyor. Herkese keyifli bir hafta sonu diliyorum.

Haberin Devamı

( 16.06.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır )

Sıradaki haber yükleniyor...
holder