Hakan Çelik Aydınlara 'Geri dönün' çağrısı
HABERİ PAYLAŞ

Aydınlara 'Geri dönün' çağrısı

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün gece Almanya Düsseldorf’da 13 bin kişinin önünde yaptığı konuşmayla hem Avrupa’daki Türklere hem de Türkiye’ye moral aşıladı. Erdoğan, geçmiş yıllarda çeşitli nedenlerle Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan sanatçı ve aydınlara da yurda dönme çağrısı yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetle birlikte dün akşam üzeri İstanbul’dan hareket ederek Almanya’nın Düsseldorf şehrine uçtuk. Erdoğan, Necmettin Erbakan’ın ölüm haberini Almanya seyahatine çıkmadan bir kaç saat önce aldı. Almanya’da Başbakan Merkel ile görüşmenin de aralarında bulunduğu bir dizi kritik buluşması olduğu için seyahat iptal edilemedi. Ancak Erdoğan büyük ihtimalle bu gece ilerleyen saatlerde Türkiye’ye dönecek.

Başbakan Erdoğan ile dün uçakta çok kısa sohbet etme imkanı bulduk. Erbakan’ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Ancak Başbakan, Almanya temasları ve diğer konularla ilgili değerlendirmeyi dönüş yolculuğuna bırakmayı tercih etti.

[[HAFTAYA]]

Başbakan Tayyip Erdoğan bugün Almanya’nın Hannover şehrinde kaldığı otelde Almanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder ile bir araya gelecek. Schröder özellikle iktidarının ikinci döneminde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliğine tam destek açıklamıştı. Hatta Schröder’in Dışişleri Bakanı Josckha Fischer “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ndeki avukatı” olduğunu söylemişti.

Şimdiki Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Nicolas Sarkozy seviyesinde olmasa bile Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor. Hatta Merkel, Avrupa hukukunda olmayan bir şey icat ederek Türkiye’ye “imtiyazlı ortaklık” önermişti. Ancak Alman hükümeti Türk tarafının çok sert tepki vermesi nedeniyle bu ifadeyi uzun süredir kullanmıyor. Buna karşın ülkesindeki 2,5 milyon dolayındaki Türkiye kökenlinin varlığı nedeniyle Ankara ile ilişkiler konusunda rasyonal davranıyor ve ipleri koparacak söylem ve adımlardan kaçınıyor.

Haberin Devamı

‘Gelin değişime destek verin’

Dün akşam saat 19.40 sularında Düsseldorf Havalimanı’na indikten sonra Avrupa’nın en büyük kapalı salonlarından olan ISS Dome’e hareket ettik. Başbakan Erdoğan, salonu saatler öncesinden doldurmuş olan yaklaşık 13 bin Türk’e yönelik duygusal bir konuşma yaptı, birlik- beraberlik ve dayanışma mesajı verdi. Başbakan Erdoğan’ın yer yer sert mesajlar verdiği ve Alman basınının büyük ilgi gösterdiği konuşma Alman televizyonlarında da haber olarak yer buldu. Erdoğan, Türkiye’nin güçlü ve gururlu bir ülke olarak doğru bildiği yolda devam etmeye ve dünya barışına katkı sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Erdoğan, geçmiş yıllarda çeşitli nedenlerle Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan sanatçı ve aydınlara da yurda dönme çağrısı yaptı. Erdoğan, Türkiye’den ayrılmak zorunda kalanlara, kapının sonuna kadar açık olduğunu ifade etti. Erdoğan halen yurt dışında bulunanları kastederek “Onları Türkiye’nin değişimine destek vermeye, katkı sağlamaya davet ediyorum” diye konuştu. Alman basınını, sözlerini çarpıtmaması konusunda uyaran Erdoğan, Almanya’daki Türkleri asimile olmadan Alman toplumuna entegre olmaya çağırdı.

Başbakan’ın konuşmasını TRT de canlı olarak yayınladı. Salonu ellerinde Türk ve Alman bayraklarıyla dolduran Türkler, Erdoğan’ın konuşmasını sık sık alkışlarla kesti. Binlerce kişi sık sık “Türkiye seninle gurur duyuyor” diyerek tezahüratta bulundu. Türk işçilerinin Almanya’ya gidişlerinin 50. yıldönümüne rastlayan konuşma özellikle birinci kuşak Türk işçileri için de ayrı bir anlam taşıyordu.

Schröder Türkiye için çalışıyor

Erdoğan bugün Schröder ile görüşmesinin ardından Almanya’nın en çok izlenen kanallarından RTL’e özel bir röportaj gerçekleştirecek. Erdoğan’ın röportajda “Türkiye’nin AB yolunda kararlılıkla ilerlemeye devam edeceği” mesajını vermesi muhtemel. Erdoğan’ın yarınki programında Türk ve Alman iş adamlarıyla görüşme de var. Ardından Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenecek Türk Alman Ekonomik Kongresi’nde bir konuşma yapacak. Almanya, Türkiye’nin AB’deki en büyük ticaret ortağı durumunda. TAVAK Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen’in altını çizdiği gibi, Almanya ile ekonomik ilişkilerin çok iyi durumda bulunması, Sarkozy ile görüşmesinde büyük hayal kırıklığına uğrayan Erdoğan için bir anlamda moral olacak.

Türkiye CeBIT’in ortağı

Erdoğan bu akşam 18.00 civarında Almanya’nın kuzeyindeki Hannover şehrinde CeBIT 2011 Bilişim Fuarı’nın açılışını “Ortak Ülke Başbakanı” sıfatıyla Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte yapacak. Erdoğan’ın burada dünyanın en köklü bilgisayar üreticisi IBM’in Yönetim Kurulu Başkanı Samuel J. Palmisano ile bir görüşmesi var.

Erdoğan’a Almanya’da Devlet Bakanı ve AB Baş Müzakerecisi Egemen Bağış, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanı Faruk Çelik ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün eşlik ediyor. Milletvekilleri Reha Denemeç, Ömer Çelik, Mustafa Elitaş ve Mustafa Ünal ile TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de Erdoğan’ı takip eden heyette. Erdoğan’ın Hannover’de yarın yapacağı temaslar ise Erbakan’ın cenaze törenine katılacağı için iptal edildi.

FORD'A YENİ YATIRIM ÇAĞRISI
Başbakan’ın bugünkü programında Ford Başkanı ve CEO’su Alan Mulally ile görüşme de var. Erdoğan, Mulally buluşması bence Alman Başbakanı Merkel ile yapacağı görüşme kadar önemli. Zira Ford otomotivde Amerika’nın ikinci büyük üreticisi konumunda.

Ford, Türkiye’de yıllardır Koç Holding işbirliği ile ticari araç üretimi gerçekleştiriyor. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç ile de yakın iletişim içinde olan Mulally, Ford’un bundan sonraki dönemde de Türkiye’de yatırım yapmasına güçlü destek veriyor. Zira Ford, son dönemde Renault ve Fiat ile birlikte Türkiye’ye en fazla yatırım yapan yabancı otomotiv kuruluşu oldu. Erdoğan, kısa bir süre önce İstanbul’da bir araya geldiği Rahmi Koç’tan “Yüzde yüz yerli otomobil üretimi” konusunda harekete geçmelerini istemişti. Erdoğan-Mulally görüşmesinde Türkiye’de yerel imkanlarla üretilecek yeni bir otomobil konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

ERBAKAN iLE SON GÖRÜŞME

Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile en son görüşen gazetecilerden biriyim. Saadet’in Ankara’daki Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşmede Erbakan ile güncel konuları konuşmuştuk. Erbakan o gün de yorgun görünüyordu, üstelik çok zor hareket ediyordu. Fakat zihni neredeyse 40’lı yaşlardaki bir insan kadar iyi çalışıyordu. Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül’den “Çocuklarım” diye bahsetmiş ve onlara kırgın olmadığını söylemişti. Çok eleştirilecek yönü olsa da Erbakan, Türkiye’ye hizmetleri dokunmuş bir devlet adamıdır. Bugün Türkiye’nin yaptığı Doğu ve Ortadoğu açılımının ilk adımları Erbakan’ın o dönem adını koyduğu “D-8 ülkeleri işbirliği projesi” ile atılmıştı. Allah rahmet eylesin, yakınlarına ve partililere baş sağlığı diliyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder