Artun Ünsal Arnavutköy Sur Balık Restaurant
HABERİ PAYLAŞ

Arnavutköy Sur Balık Restaurant

Sur Balık Restaurant, Boğaz’da Arnavutköy sahil-i deryasında ustaca restore edilmiş bir Boğaz yalısında ikamet ediyor. Arnavutköy iskelesine komşu; önünden kazıklı yol geçtiği için, giriş içerideki Bebek Arnavutköy Caddesi’nden. Dört katında ferah salonlar; klasik tarzda, sade bir dekoru var. Yaza da terası açılacakmış, nefis manzara ve püfür rüzgarıyla... Ortaklardan Zeki Tasasız’dan sıcak karşılama. Meze konusunda az, öz ve tadımlık gidelim: Fesleğenli levrek marine, yemyeşil sosuyla göze ve damağa hoş geliyor. Kıvamında haşlanmış cibes salatası, ayrıca biraz kaya koruğu turşusu, hoş. Lakerda, fena değil. Hardal soslu kalamar salatası ise pek güzel. İnce yufkadan ufacık bohçalanıp fırında kızartılmış levrek balıklı mantı, balık suyu ve yoğurtlu pul biberli sosuyla utandırmıyor. Balık tezgahı maşallah pek zengin: Pisiden dülgere, lüferden levreğe, jumbo karidesden böceğe, yok yok. Kavurmasını da yapıyorlar ama ben fener balığımı sebzeli buğuda ya da şişte ızgara severim. Yerim dar, minik bir porsiyon buğulama yeter. Lezzetli. Tatlı olarak ayva tatlısı. Şekeri daha az olabilirdi ama lezzetli. Deneyimli şefler Erdinç Aluç ve Nevzat Özcan yönetiminde güler yüzlü ve nazik servise de diyecek yok. Adam başı içkisi, mezesi ve balığıyla ortalama 90-100 TL. Tabii hangi balıklardan yediğinize ve yerlisinden yabancısına hangi şarap içtiğinize göre hesap artabilir. Ama indirim de olabilir: Zira, Zeki Bey’in de vurguladığı gibi, Sur Balık Boğaz’da ‘aile dostu bir mekan’ olarak da anılmak istiyor. Benden söylemesi, sizden sınaması.
(Bebek Arnavutköy Cad. No: 52 Arnavutköyİstanbul Tel: 0212 257 27 43)

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Arnavutköy Sur Balık Restaurant

Terbiyeli taze bakla çorbasına ne dersiniz?

Taze bakla çorbası, unutulmak üzere olan geleneksel çorbalarımızdan biridir. Oysa kabuğuyla ufak ufak doğranarak hazırlanan bu körpe bakla çorbasını yapmak çok kolaydır. İşte bizim mutfaktan size 5-6 kişilik bir tarif:
Malzemeler:
300 gr. taze ve körpe bakla, 2 çay kaşığı un, 1 adet küçük soğan, 4 sap taze soğan, 2 diş sarımsak, 4 çorba kaşığı yoğurt, 1 adet yumurta, yarım demet dereotu, 3-4 sap nane, 30 gr. tereyağı, 4-5 su bardağı (1 litre) et veya tavuk suyu, karabiber, tuz.
Hazırlanışı: Bir kasede yumurta, un ve yoğurdu karıştırınız. Bir tencerede, ince doğranmış soğan ve sarmısağı tereyağında kavurunuz. Ardından kasedeki karışımı katınız ve üzerine et suyunu döküp sulandırınız. Tuz, karabiber, ufak doğranmış kabuklu baklaları ekleyerek yaklaşık 30 dakika kaynatınız. 1-2 cm. boyunda ince doğranmış taze soğan, nane ve dereotunu katarak tencereyi ateşten alınız. Afiyetler olsun!

Haberin Devamı

Arnavutköy Sur Balık Restaurant

Asım Yıldız’ın balık yumurtası

Balık yumurtası seçkin bir mezedir. Yılların Bebek Balık Evi’nin patronu Asım Yıldız da, elcağızıyla işlediği balık yumurtalarını tezgahından eksik etmez. Ekim-kasımda Adana Karataş’tan gelen sağılmış kefal yumurtalarını Asım Bey titizlikle işler. Önce yıkar, kanlarını temizler, tuzlar sonra da kurutur. Sıra gelir bu kefal yumurtalarını kırılmadan koruma altına almaya. Çifter çifter dışı Ege’nin nefis doğal balmumu ile kaplanan bu lezzetli kefal yumurtaları hemen satışa sunulur. Asım Yıldız, balık yumurtası yapmayı bir dönem yanında çalıştığı Bebek’in ünlü balıkçılarından Nevzat Usta’dan öğrenmiş. Nevzat Usta da bu sanatı Rum patronundan kapmış. Pek ucuz bir sevda değil bu: 100-150 gr. çeken balık yumurtalarının adedi 50 TL gibi. Ancak mübarek incecik dilimlenip, tadımlık yenildiği için kavun karpuz gibi silinip süpürülmüyor. Balık yumurtasının dışında, Bebek Balık Evi’nde her çeşit taze balık var. Doğru, fiyatlar pek ucuz değil. Ama burası Bebek ve de güleç, muzip Asım Usta’nın yerinde göz ziyafeti ve kalite el ele gidiyor.
(Cevdetpaşa Cad. No: 57 Bebek-İstanbul Tel: 0212 265 05 36)

Haberin Devamı

Arnavutköy Sur Balık Restaurant

Sıradaki haber yükleniyor...
holder