Dr. Cihan Avaroğlu Alerji mevsimi başladı
HABERİ PAYLAŞ

Alerji mevsimi başladı

Haberin Devamı

Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyretse de, bu haftadan itibaren sonbahar iklimi etkisini göstermeye başlıyor. Viral enfeksiyonlar ve alerjik hastalıkların sıklığındaki artış ise başta çocuklar olmak üzere, hepimiz için tehdit oluşturuyor.

Çocuklukta tipik olarak başlayan alerji ve astım en yaygın görülen kronik hastalıklardır. Alerjide mevsimin önemi olduğu kadar, genetik geçişin de etkili olduğunu akıldan çıkarmayın. Anne, babadan birisinde alerji varsa, çocukta alerji olasılığı yüzde 25’tir. Her ikisi alerjik ise risk iki katına çıkar, hatta yüzde 60-70’lere ulaşır.

Saman nezlesi görülebilir

Alerji, aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin neden olduğu reaksiyonlardandır. Bu reaksiyonlar vücudun çeşitli organlarında ortaya çıkar ve bu da astım, saman nezlesi gibi hastalıklara neden olabilir. Bağışıklık sistemi normalde virüs, bakteri gibi yabancı istilacıları yok edip vücudu hastalıklara karşı korur. Bunun yanı sıra, aşırı tepki vererek polen veya hayvan türleri gibi normalde zararsız maddelere karşı da harekete geçer.

ASTIMIN YÜZDE 80’İNDEN ALERJİ SORUMLU

Alerjiler astımı tetikleyebilir. Astım genellikle alerji ile ilişkili olmakla birlikte, farklı bir olgudur. Astım, akciğerlerden kaynaklanan kronik bir durumken, alerji bağışıklık sisteminden kaynaklanan, akciğerler de dahil olmak üzere birçok organı etkileyebilecek reaksiyonları tanımlar. Birçok farklı madde ve durum astım atağını tetikleyebilir. Ama astımın yüzde 80’inden alerjinin sorumlu olduğunu unutmamak gerekir.

NE ZAMAN ŞÜPHELENELİM?

■ Ağız ve boğazda kaşıntı, boğaz temizleme hissi

■ Burunda kaşıntı, akıntı, sık burun çekme

■ Hapşırık nöbetleri

■ Horlama

■ Hırıltı, öksürük, solunum zorluğu

■ Açıklanamayan ishal ve karın ağrıları

■ Gözlerde sulanma, kızarıklık ve kaşıntı

■ Kaşıntılı cilt lezyonları, kızarıklık, kabarıklık, kurdeşen, döküntü.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder