Prof. Dr. Derin Kösebay Ağrı mevsime bağlı olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Ağrı mevsime bağlı olabilir

Yaz mevsiminde sıcak havalar yüzünden binalarda sürekli klimalar çalışıyor, açık ayakkabılar ve serin tutacak kıyafetler giyiliyor. Yani kadınların üşütme olasılığı fazla. Bu adet döneminin ağrılı geçmesine neden olabilir

[[HAFTAYA]]

Sancımın nedeni ne olabilir?

26 yaşındayım, çok şiddetli adet sancısı çekiyorum, adet görmeme 10 gün kala sancılarım başlıyor. 1 yıllık evliyim, doğum kontrol hapı kullanıyorum. Biraz etkisi var ama çok fazla değil. Bu ağrımın nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adet ağrılarının şiddetli olması endometriozis denen hastalıkta, rahimde myom veya poliplerin olduğu durumda, geçirilen şiddetli bir enfeksiyon sonucunda, rahmin küçük olması durumunda olabilir. Bir doktor kontrolünden geçmeli, ultrasonla muayene olmalısınız. Neden anlaşılırsa tedavi çok daha kolay ve süratli olabilir.

Haberin Devamı

Neden çok ağrı çektim?

24 yaşındayım. Adetimde düzensizlik olmamasına rağmen bu ay diğer aylara göre çok sancılı geçti. Ağrıya dayanamayacak hale geldim. Sizce ilk gün olmasıyla bir ilgisi var mı ya da başka bir sorun olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adet kanamasının ağrılı olması yaz mevsinin özelliklerinden. Her yerde çalışan klimalar, açık ayakkabı ve ince kıyafetler nedeniyle üşütmüş olabilirsiniz. Bu nedenle yumurtalıklar civarında ufak enfeksiyon oluştu, ağrı da bundan kaynaklanıyor.

Aşının yan etkisi var mı?

22 yaşındayım. Annem, rahim ağzı kanseri aşısı olmlamı istiyor. Ama pek çok doktor kesinlikle tavsiye etmediğini ve yan etkilerinin çok olduğunu söylüyor sizce yaptırılmalı mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahim ağzı kanserinin oluşmasında en büyük etken Human Papilloma Virüsü’dür (HPV). Aşı, bu virüs için geliştirilmiştir. Bugün kullanılan iki aşı var ve bunlar hakkında yaklaşık 10 senelik tecrübemiz var. Bu aşılar kanser yapan HPV 16-18-33-45 tiplerine etkilidir ve bu tipler bölgemizde en sık görülen HPV tipleridir. Bugüne kadar bildiğimiz ciddi bir yan etkiye rastlanılmamıştır. Bence de aşı olun, sevgiler.

Çocuğumuz olmuyor

24 yaşındayım ve 10 aylık evliyim. Eşim de 26 yaşında. Bizim korunmadığımız halde bebeğimiz olmadı. Eşim acele ettiğimi düşünüyor ama ben bebek istiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu çok kafama takıyorum. Hangi zamanlarda ilişkiye girsem bebeğimiz olur?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, gebeliğin olmaması için siz elinizden gelen her şeyi yapıyorsunuz desem biraz tuhaf olacak. Ama hakikaten her şey normal olsa bile bu konuyu bu kadar stres haline getirirseniz gebe kalma şansınızı azaltırsınız. Psikolojik etkiler yumurtlama üzerinde ciddi etkileri olabiliyor. Daha çok yeni evlisiniz telaşa gerek yok. Bu arada bir muayene olmanızda da yarar var. Sizde bir sorun var mı? Eşinizde bir sorun var mı? Bunlar anlaşılır ve tedavi gerekiyorsa da fazla gecikilmemiş olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder