Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Adım adım tedavi
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Çocuğu olmayan çiftlerin ilk adımı birlikte atması gerekiyor. Kadınlar kadın doğum uzmanına, erkekler ise üroloji-androloji uzmanına gitmeli ve eş zamanlı muayene olmalıdır. Adım adım, kolaydan zora doğru yapılan tedavi çifti mutlu sona götürebilir...

SORU: Hastalık kaptım mı?

8 ay önce korunmasız ilişki yaşadım. İlişkiden 7 ay sonra AIDS ve Hepatit testlerini yaptırdım. Negatif çıktı. Artık test yaptırmama gerek var mı?

CEVAP

Korunmasız ilişkiden 7 ay sonra testlerde bir sorun yoksa ve herhangi bir şikayetinizde bulunmuyorsa artık bu konuyu kafanızdan atınız. Sanırım bu çektiğiniz stres size bir dahaki sefere böyle bir hata yapmayıp mutlaka cinsel ilişkinin ilk anından itibaren prezervatif kullanmanız için bir ders olmuştur.

SORU: Sivilceye benziyor

Eşimin testislerinde küçük kan toplamaları var. Acaba neden oluştu? Arada patlayıp kanıyor. Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Bahsettiğiniz çok sık olmasa da zaman zaman karşılaştığımız bir sorun. Önemli bir rahatsızlık değil, sadece bir cilt sorunudur. Bir üroloji uzmanı yerine bir dermatoloji uzmanına başvurmanız uygun olacaktır.

SORU: İlk adım nasıl olmalı?

32 yaşında, 2 yıllık evliyim. Korunmadığımız halde çocuğumuz yok. Hiç doktora gitmedik. İlk adımı nasıl atalım?

CEVAP

Çocuğu olmayan çiftler aynı anda tetkik edilmelidir. Kadınlar bir kadın-doğum uzmanı erkekler ise bir üroloji-androloji uzmanı tarafından eş zamanlı olarak değerlendirilmelidir. İlk başta direkt olarak özel bir tüp bebek merkezine gitmek doğru değildir. Tüp bebek- mikroenjeksiyon yöntemlerine başvurmadan daha kolay ve ekonomik olarak birçok çift tedavi edilerek çocuk sahibi olabilmektedirler. Çeşitli ilaç tedavileri, mikrocerrahi veya endoskopik müdahaleler sonucu normal cinsel ilişki ile çocuk sahibi olamayan ama yeterli düzelme sağlanan vakalarda rahim içi aşılama yöntemi ilk seçilecek yardımlı üreme tekniğidir. PAF- IUI adı verilen yeni bir uygulama yöntemi ile aşılama yönteminde hamilelik oranında önemli artış sağlanabilmiştir.

SORU: İlk deneyimi nerede yaşamalıyım?

17 yaşındayım. Benim sorunum her gün mastürbasyon yapmam. Babam, bu durumun kemik gelişimini etkilediğini söylüyor, doğru mu? Bir de ben ayak fetişistiyim. Kadınların ayaklarını görünce dayanamıyorum. İlk cinsel deneyimimi nerede yapmam uygun olur?

CEVAP

İnsanlarda çeşitli fetişizm, tutku türlerine sık rastlanıyor. Bu sizi sosyal olmayan davranışlara itmedikçe, seksin yerine geçmedikçe bir sorun yaratmayacaktır. İlk cinsel deneyiminizi huzurlu, hijyenik bir ortamda ve anlayışlı, tecrübeli birisi ile geçirmek uygun bir seçenek olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder