Prof. Dr. Derin Kösebay Adım adım inceleme...
HABERİ PAYLAŞ

Adım adım inceleme...

Histeroskopi rahim içini incelemek için kullanılan bir yöntem. Bu sırada uzman doktor gerekirse rahim içinde parça alıp cerrahi bir müdahale yapabilir. Ama histeroskopinin sonra devreye girmesi, teşhisin kolaydan zora doğru ilerlemesi daha uygundur

[[HAFTAYA]]

İlk ilişkiden sonra kanamam durmadı

20 günlük evli kadınım. İlk ilişkimden sonra kanamam durmadı. Sık olmasa da yine oluyor. Ayrıca sık sık da tuvalete gidiyorum. Hâlâ ilişkiye girmekten korkuyorum. Bana yol gösterirseniz sevinirim.

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bu bahsettiğiniz şikayeti pek çok yeni evlenen kadın yaşamıştır. Vajina ve idrar yollarının tahrişine bağlı meydana gelen bu şikayetler bir süre sonra geçecektir. Eğer şikayetlerinizde gerileme yoksa o zaman bir kadın doğum uzmanına gözükmeniz gerekecek. Kızlık zarının kalın olduğu vakalarda bahsettiğiniz şikayetler daha uzun sürebilir. Bunun için bir ilaçla yardım alabilirsiniz. Eğer gerekiyorsa belki ufacık bir cerrahi müdahale ile sorun tamamen ortadan kaldırılır.

Haberin Devamı

Histeroskopi nasıl yapılıyor?

33 yaşındayım ve 4 yıldır evliyim. Son 1 yıldır çocuğumuz olsun istiyoruz ve korunmuyoruz. Ama hamile kalmıyorum. Doktora gittim, histeroskopi yapılması gerektiğini söyledi. Histeroskopi nasıl bir işlem? Zor mu? Neden yapılıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, histeroskopi rahim içine bir optik aletle girip rahim içini görünür hale getiren ve ayrıca rahim içinden gerekirse biyopsi almak veya ufak cerrahi müdahaleleri yapabilme imkanını veren bir sistem. Anladığım kadarıyla doktorunuz işe histeroskopi ile başlıyor. Belki muayene sırasında saptadığı ciddi bir problem vardır. Onu bilemem ama biz eğitim şeklimizde, işe daha basit araştırma yöntemleri ile başlayıp hastanın tüm değerlendirilmesi yapıldıktan sonra gerekirse bu yöntemleri kullanmayı öğrettik. Histeroskopi anestezi altında da yapılabilir. Anestezi uygulanmadan da yapılabilir. Bunu yapılış amacı, yapılacak işin süresi ve işi yapacak kişinin tecrübesi belirler.

Çocuğum olur mu?

Adet düzensizliği şikayetiyle doktora gittiğimde hormon testi yapıldı. FSH değeri çok yüksek çıktı. Doktorum erken menopoza girdiğimi, çocuk sahibi olamayacağımı söyledi. Daha sonra farklı bir doktor bana bir ilaç verdi. Hormon değerlerim normale döndü. Çocuk sahibi olmam mümkün mü?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, o kadar kısa bilgi vermişsiniz ki... FSH değerleri öyle pek kolay inen-çıkan değerler değildir. Yumurtalıklardan hormon salgılanmasını uyaran bu hormon, yumurtalıklar yeterince çalışmadığı zaman daha fazla uyarı sağlamak için kandaki oranı fazlalaşır. İşte artmış FSH oranı yumurtalıkların yeterli hormon yapamadığının bir kanıtıdır. Dışarıdan verilen ilaçlarla yumurtalıkların hormon yapımı ve yumurtlama fonksiyonunun yeniden başlaması mümkün değildir. Doktor, hormonal durumunuzu değerlendirir. Ama erken menopoz varsa bebek yapabilmeniz ancak tüp bebek yöntemi ile ya da ancak yurt dışındaki bazı merkezlere gitmenizle mümkün olabilir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder