Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Acil ameliyata gerek yok
HABERİ PAYLAŞ

Acil ameliyata gerek yok

Haberin Devamı

Erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olan varikosele ancak ve ancak el ile muayene ile teşhis konulabilir. Bu hastalık tespit edilse bile acil ameliyat gerekmez. Çünkü testis damarlarında genişleme anlamına gelen varikosel yıllar içinde gelişir

SORU: Sertleşmiyor

51 yaşındayım. 4 yıldır hitrin kullanıyorum. Sertleşme sorunu yaşıyorum. İdrara sıkışık vaziyetteyken cinsel ilişkide bulunmanın zararı var mıdır? CEVAP İdrara sıkışık durumdayken cinsel ilişkide bulunmanın bir zararı yoktur. Bilhassa sabah uyanıldığında idrara sıkışık olunması ve ereksiyon halinin birlikte olması sık rastlanan bir durumdur ve sertleşme zorluğu çekenler bu durumu cinsel ilişki kurabilmek için bir fırsat olarak değerlendirirler. Dolu mesanenin penisi boşaltan damarlara baskı yapması ve sabah yüksek olan erkeklik hormonu testosteron seviyeleri bu duruma neden olmaktadır. Sorunuzda idrar yapmayı kolaylaştıran bir ilaç kullandığınızı da belirtmişsiniz. Bu gibi ilaçlar sürekli kullanım içindir. Yaşam boyu kullanmanız gerekecektir. Eğer gerçekten prostat büyümeniz var ise yaşam kalitenizi etkileyebilecek ve zamanla da sorunu gidermekte etkisiz kalabilecek bir ilacı yaşam boyu kullanmak yerine TUR adı da verilen kapalı prostat ameliyatı ile bu sorundan kurtulabilirsiniz. Genel anestezi almadan, endoskopik cihaz ile idrar yolundan girilerek yapılan ve sadece 2-3 gün hastanede kalmanızı gerektirecek bu ameliyat sizi yaşam boyu rahat ettirecektir. Gerekli durumlarda lazer ile prostat ameliyatı yapsam da genellikle TUR ameliyatı prostat büyümesinde tercih ettiğim yöntemdir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Ameliyat şart mı?

29 yaşındayım. Bana varikosel teşhisi konuldu. Solda 3.5, sağda 2.6 olarak (doopler ultrason sonucu) tespit edildi. 2 doktora gittim. Biri “Gerek yok, bu kadarı herkeste var, ameliyata gerek yok” dedi. Diğeri ise “Durumun acil, hemen ameliyata almamız lazım” dedi. Ne olur yardım edin. CEVAP Varikosel tanısı ultrason ile değil, sadece el muayenesi ile konulabilir. Herkeste varikosel bulunmaz, toplumda genel bulunma oranı yüzde 15’in altında olup kısırlık sorunu olan erkeklerin yarısına yakınında varikosel mevcuttur. Varikosel yıllar içinde geliştiğinden acil ameliyat gerekmez. Sadece sperm değerleri bozulanlarda ve bazen ağrısı olan uygun kişilerde mikrocerrahi teknik uygulanan özel bir ameliyat ile tedavi edilmelidir.

SORU: Meniden kan geliyor

Meniden kan geliyor. 4-5 kez farklı doktorlara gittim. Aynı tip ilaçlar verdiler. İlaçları kullandım, kan kesildi. Ama 6 ay sonra tekrar başladı. Bu durum 4 senedir sürüyor. Kan ilk başta pıhtı şeklinde geliyordu ama şimdi sıvı halde. Ne yapmalıyım? CEVAP Meniden kan gelmesi nadiren de olsa ciddi ve hayatı tehdit eden bir hastalıktan kaynaklanabilir, sadece ilaç tedavisi ile yetinilmemelidir. Gerekli ileri tetkiklerin yapılmasını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder