Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Yumurtalıklarla tanışıyoruz
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalıklarla tanışıyoruz

Bu tanışma bazen müjdelerle bazen sorunlarla gerçekleşiyor. Ama onu tanırsak bize ne verebileceğini, bizden ne alabileceğini, onunla ne yapabileceğimizi, ne zaman korkmamız gerektiğini biliriz. Bana sorsanız en çok ümittir varlığı, olağanın mutlu akışıdır.

Yumurtalıklarla tanışıyoruz

TORSİYON NEDİR İLAÇLA TEDAVİSİ GERÇEKTEN YOK MU?

SORU: Hocam, ben 22 yaşındayım ve yaklaşık bir haftadır sürekli artan bir ağrıyla acile geldim. Yatışım verildi ve torsiyon nedeniyle ameliyat olmam gerektiği söylendi. Yumurtalıklarımı kaybetmemem için bu ameliyat şartmış. Torsiyon nedir, sahiden ilaçla tedavisi yok mu? Ne yapacağımı bilemiyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: (Okuyucularımız müsterih olsun; bu ve benzeri acil soruların tümü vakitlice yanıtlanmış oluyor ancak benzer durumlar yaşayan hastalar için köşemize taşıyor, bilgilendirme yapıyorum.) Yumurtalık torsiyonu dediğimiz şey, en basit tanımıyla yumurtalığın kendi etrafında dönmesi ve bu nedenle de damarları sıkıştırması anlamına gelir. Kan damarları sıkışınca kan akışı durabilir ve bu da yumurtalıkların işlevini yitirmesine yani üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açabilir. Genelde acil olarak ameliyata alırız ve yumurtalıkları kurtarmak isteriz. Kapalı ameliyatla, uzman ellerde kolayca halledilir, lütfen telaşlanmayın. Ayrıca ağrı halinde anormal bir durum olma ihtimalini değerlendirip doktora başvurmanın önemini çok iyi anlatan bir örnek olduğunu da söylemeliyim.

Yumurtalıklarla tanışıyoruz

KİST PATLADIĞI İÇİN KANAMA OLMUŞ AMELİYATTAN KORKUYORUM

SORU: Hocam, geçtiğimiz ay hüdoplasti ameliyatı oldum ve taburcu edildikten sonra yoğun kanamayla hastaneye başvurdum. Sorunun hüdoplastiyle ilgisi olmadığını, yumurtalıkta bulunan kistin patlaması nedeniyle oluştuğunu söylediler. Ve yeniden bu defa kistim için ameliyat olmam gerektiğini öğrendim. Ancak çok korkuyorum. Çünkü hüdoplasti öncesi yapılan incelemelerde kistim falan yoktu. Bana yardımcı olabilir misiniz?

CEVAP: Bilmeyenler için açıklayalım; hüdoplasti, klitoris estetiğidir. Klitoris çevresinde sarkık ve kırışık bir görünüm oluşturan klitoris şapkasının küçültülmesi ya da yeniden biçimlendirilmesidir. Zorlu bir operasyon değildir. Deneyimli ellerce sorunsuz nihayete erdirilir. Kanama yaptığına hiç rastlamadım diyebilirim. Dolayısıyla kanamanız başka bir sebeple oluşmuş olabilir. Ancak bu sebep de kistin patlaması mıdır; bundan emin değilim. Zira kistler patladıklarında içeride kanama yaparlar. Ve müdahale gerekir, hem kistin alınması hem bölgenin temizlenmesi için. Ancak ne kistidir, nerede oluşmuş, nerede patlamıştır, bunları bilmek de önemli. Geçtiğimiz aydan bu aya kist oluşabilir, örnekleri çok ancak dış kanama yapan bir kist patlaması hakkında daha çok bilgiye sahip olmamız gerekir. Ve ikinci bir doktor görüşü almanız sizi de daha güvende hissettirecektir. İletişim önemli; sorular sorup yanıtlar alabilin ve bunu mutlaka talep edin.

Haberin Devamı

Yumurtalıklarla tanışıyoruz

DOKTOR ‘YUMURTALIKLARINI ALALIM’ DİYOR ÇOK GENCİM, ANNE OLMAK İSTİYORUM

SORU: Hocam, 24 yaşındayım. Ailemde rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanseri öyküsü var. Doktorum muayenem sonrası yumurtalıklarımı almayı tercih edeceğini söyledi. Ancak çok gencim ve anne olmak istiyorum. Yumurtalıklarım alınırsa bu mümkün olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP: Her iki yumurtalığın da alınması halinde hamile kalma olasılığınız kalmıyor maalesef. Ancak kanser teşhisi almadıysanız, endometriozis (çikolata kistinin yumurtalığı sarması, tehdit etmesi) ya da tehlikeli dış gebelik söz konusu değilse yumurtalıkları ha deyince almayız. Dolayısıyla bu tür işlemlerden önce birden fazla görüş alınmasında fayda var. Elbette ailede öykü olması riski işaret eder ancak bu yumurtalıkları almak için tek başına bir sebep değildir. Yumurtalıklarınızın tüm tetkiklerine detaylarıyla hakim olsam daha net konuşabilirdim. Ancak genç hastalarımda yumurtalık ve rahim almayı son seçenek olarak değerlendiriyor ve o aşamaya kadar denenecek tedavi yollarını deniyorum diyebilirim.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder