Murat Gülderen Zorbaların cezası
HABERİ PAYLAŞ

Zorbaların cezası

Haberin Devamı

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 25'i her gün internetten sözlü ya da görüntülü tacize uğruyor. Yaptırımlar caydırıcı olmadığı için de bu oran gün geçtikçe artıyor.

Tehdit, iftira, dedikodu, utandırmaya bağlı olarak her yıl onlarca kişi bu tür baskılara dayanamayıp intihar ediyor. Sorunların temelinde yabancı kişilerin arkadaş listesine eklenmesi yatıyor.

Verilen tavizler neticesinde başa gelen belayı aileye bildiren kişilerin oranı ise çok düşük. Bu konuda en mağdur ülkelerden biri olan Türkiye’de zorbalık seferberliği başlatıldı.

Bilgi ve İletişim Kurumu ile Samsung’un birlikte hayata geçirdiği "Siber Zorba Olma! #farkinavar hareketi ktirik önem taşıyor. Türkiye genelinde çocuklara, ailelere ve öğretmenlere topyekün eğitim verilecek.

İsveç’te emsal niteliğinde bir mahkeme kararı verildi. İnternet ortamında cinsel suç işlemekten 10 yıl hapis cezasına çarptırılan 41 yaşındaki adam, online cinsel suçtan hapis cezası alan ilk kişi oldu. Bu mahkeme sonucunun tüm ülkelere örnek olmasını umut ediyoruz.

Yeni dünyanın madeni

Daha düne kadar yüzüne bile bakılmayan kobalt, lityum, nikel madenlerinin değeri yıl içerisinde hızla artmaya başladı. Nedeni elektrikli otomobil ve mobil telefonların can damarı olan piller…

Dünya genelinde 47 milyon ton lityum rezervi bulunuyor. Ama maden şirketleri halen yılda bunun ancak 36 bin tonunu işleyebiliyor. Çin bu yönde pek çok fabrika kurma çalışmalarına şimdiden başladı. Yeni dünyada petrolün krallığını bu madenler devralacak.

Dünyada bu tür cevherlere sahip ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bunlar arasında Kongo, Şili, Arjantin, Bolivya öne çıkıyor. Teknoloji üreten ülkeler bu madenleri buralardan temin edip işliyorlar. Peki bu noktada bor zengini olan Türkiye’nin durumu ne?

Yapılan araştırmalarda 1 ton bor atığından 1 kilogram lityum elde ediliyor. Yani şu an sanayi-akademi işbirliğine acilen ihtiyaç var. İşte şimdi tren kaçmasın.

NASA Mars’tan vazgeçmiyor

Pek çok denemeyle Mars ile ilgili onlarca keşif yapan NASA, 2020 yılında Mars’a göndereceği yeni robotunu tanıttı. Burada yaşam kalıntıları arayacak robotun bir tuz taneciğini bile net şekilde görüntüleyebilecek kadar hassas kameraları var.

Eğer Mars’ta yaşam bulunursa dünyanın sırtından da büyük bir yük kalkmış olacak. Böyle bir durumda en az 10 milyon insanın oraya yerleşmeyi bekleniyor.

Akıllı prezervatif

Sonunda bunu da gördük. Bir İngiliz şirketi, cinsel ilişki sırasında ne kadar kalori harcandığını, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları ve yakılan kaloriyi ölçmek için I Con adlı 'akıllı prezervatif' geliştirdi. Enteresan bir girişim ama ilişki sırasında ürüne hacker saldırısı olursa ne yaparız onu bilemedim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder