Sağlık Zor hamilelikte sağlıksız bebek riski

Zor hamilelikte sağlıksız bebek riski

Paylaş
Zor hamilelikte sağlıksız bebek riski

Hamile kalmaları yıllar alan kadınların sağlıksız bebek dünyaya getirme olasılıklarının daha fazla olduğu belirlendi

Finlandiya’daki Kuopio Üniversite Hastanesinden Dr. Kaisa Raatikainen ve ekibi, 1989-2007 yılları arasında hastanede yapılan 17 bin 114 doğumla ilgili araştırma yaptılar.

Araştırma kapsamındaki kadınların dörtte üçünün 6 ay içinde, yüzde 12’sinin 6 ay ila 1 yıl içinde, yüzde 6’sının 13 ayla 2 yıl arasında, yüzde 4’ünün ise 2 yıldan daha uzun bir sürede hamile kalabildiği belirtildi.

Hamile kalma zamanıyla gebelik sonuçlarının karşılaştırıldığı araştırmada, gebe kalmaları 2 yıldan fazla süre alan kadınlarda erken doğum ve sağlıksız bebek dünyaya getirme olasılıklarının yüzde 51 ila 64 daha fazla olduğu saptandı.

"Fertility and Sterility" dergisinde yayımlanan araştırmada, bir kadının hamile kalma süresi ne kadar uzun olursa doğumdan önce en az bir kez düşük yapma olasılığının o kadar fazla olduğu da belinlendi.

Dr. Raatikainen ve ekibi ayrıca, bu kadınlarda hamilelik veya doğum sırasında, hamilelikle bağlantılı şeker hastalığı ve cenini saran zarda enfeksiyon gibi olumsuzluklara da daha çok rastlandığını saptadı.

Haberin Devamı