Yaşam Zeytinlerde budama zamanı

Zeytinlerde budama zamanı

Paylaş
Zeytinlerde budama zamanı

Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Edremit körfezi yöresinde zeytinlerde hasattan sonra başlayan budama işlemi devam ediyor.

Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerindeki zeytinlerin fazla dalları kesilirken, dalların kalınları odun olarak değerlendiriliyor, ince dallar ise yakılıyor.
Yaklaşık 12 milyon dolayında zeytin ağacının bulunduğu yöredeki zeytinliklerden bu günlerde dumanlar yükselirken, budamanın verimi artırdığı kaydedildi.

Budama olmazsa zeytinde verim olmaz

Zeytinlikleri dolduran işçilerden erkekler, fazla dalları keserken, kadınlarda yakma işlemini yapıyor. Budamanın zeytinde kaliteyi ve verimi artırdığı kaydedildi. Budamanın önemli olduğunu anlatan İbrahim Ekşi, "Zeytinde budama kaliteyi ve verimi artırmaktadır. Biz kesiyoruz kadınlarda yakıyor. Zeytinlikler duman dumana gidiyor. İnşallah, verimli bir sezon bekliyoruz" dedi. Fatma Dinç de, "Budama için imece yapıyoruz. Erkeklerin kestiği küçük dalları bizler yakıyoruz." dedi.
Mehmet Çiçek ise, "Bu gün budama günü. Budama olmazsa zeytinde verim olmaz. Onun için budama çok önemli. Bu günlerde zeytinliklerden dumanlar yükseliyor" dedi. Zeytin budama işinin Nisan ortalarında tamamlanması bekleniyor.


Haberin Devamı