Özlem Denizmen Zenginlik için 7 kova
HABERİ PAYLAŞ

Zenginlik için 7 kova

Haberin Devamı

Hayatta en büyük zenginlik en az şeye istek ve ihtiyaç duymaktır. “İyi ama bu hiç de kolay değil!” diyorsanız size müjdem var. Sizlerin para problemlerini çöze çöze bir formül keşfettim. İşte çözüm; ‘içimizdeki 7 kova’. Bu kovaları tek tek dolduracağız.

Hepimizin içinde 7 ilişki kovası var. Eğer bu kovalar (yani ilişkiler) dolu ise en zengin sizsiniz. Gelin bu bayram 7 kovamızı güldür güldür dolduralım. Onlar dolmazsa mutluluk ‘şeyler’de aranıyor, bu da cepte para bırakmıyor.

Kendinizle ilişki: Bedeniniz, beyniniz, yetenekleriniz, karakteriniz, inançlarınız ve değerleriniz... Kendiniz ile aranız iyi mi? Kendini sevmek huzurun kendisi.

Aile ile ilişki: Anne, baba, kardeş, teyze, hala, amca (veya kimlerle büyüdüyseniz) ile olan ilişki. Bu kişilerin hayatımızda önemli ve kalıcı yeri var.

Sevdiğiniz, özel bir kişi ile ilişki: Bu ilişkiyi yeşertmeye karşılıklı çaba sarf ediyor musunuz? Örnek: Diyelim kavga ettiniz, ne kadar uzuyor? Sizin için haklı olmak mı yoksa mutlu olmak mı önemli?

Çocuklarınız ile ilişki: İletişim kuruyor, onları farklılıkları ile kabul edebiliyor, onları anlıyor musunuz? Düşünür Halil Cibran’ın dediği gibi; “Çocuklarınız sizin çocuklarınız değil, onlar kendi yolunu izleyen hayatın çocukları.”

Dostlarınız (özellikle eski dostlar) ile ilişki: İnsan 12 kişi ile sağlıklı ilişki kurabilir, fazla zaman geçirdiği beş kişinin de ortalaması olurmuş. Eski dostlar ise gerçek kendimiz olmamıza ışık tutarmış. Sizde durum ne?

İş ilişkileriniz: Çalıştığınız yere giderken ne üreteceğinize dair heyecanınız var mı? Patron ile aranızdaki kanallar açık mı? Dünya ile olan ilişkiniz (varlık sebebiniz, hayatınızın anlamı, çevreye etkiniz vs.): Mevcudiyetinizin anlamlanması, yaş ilerledikçe daha da önem kazanır.

ÖZGÜVENİN KAYNAĞI

Kendisi ve sosyal yaşam ile ilgili ilişkilerini iyi yönetebilen insanlar, genelde daha özgüvenli ve tatminkâr oluyor. Yönetemeyenler ise genellikle bu açıklarını ‘satın alarak’ telafi etmeye çalışıyor. Örneğin, daha fazla alışveriş, gösteriş, insanlara şirin gözükmek için yapılan harcamalar... Fakat bu yalnızca geçici bir çözüm oluyor.

KURBAN ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!

■ Paranız yetişmiyorsa kendinize kurban ortağı bulun.

■ Almaya yanınızda mutlaka bir bilenle gidin.

■ Vakit ayırın, çadırları gezin. Acele etmeyin.

■ Gelenektir, uzatın elinizi, uzun uzun tokalaşın, pazarlığınızı yapın.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir internet sitesi açtı. Almak istediğiniz hayvanın küpe numarası ile ırk, tür, aşı gibi bilgilere bu siteden ulaşabilirsiniz. hayvanbilgi.tarim.gov.tr

ÜNLÜLERİN PARA KARAKTERİ: MERT FIRAT

DEDEMİN HALILARINI SATMAM

★ Para deyince?

Lidyalılar.

★ Pazarlık yapar mısınız?

El işçiliği ise yapmam.

★ Peşin mi taksit mi?

Peşin.

★ İlk parayı kaç yaşında, ne işten kazandınız? O para ile ne aldınız?

Annem bir dükkan devralıp bijuteri açmıştı. Elinde kalan parfümler vardı. Bana verdi, yaz tatilinde turistlere sattım. Mahallenin çocuklarıyla çikolata, gazoz ve dondurma aldım.

★ Restoranda (kadın/erkek) hesabı kim öder?

Karşı tarafın izniyle ben öderim. Konu iktidar meselesine dönecekse ortak ödemeyi öneririm.

★ Dayanamayıp hep aldığınız bir şey?

Kitap. Ayakkabı da çok severim ama almadan durabiliyorum.

★ Kendinize hediye alır mısınız?

Her diziden sonra kendime o diziyi hatırlatacak bir alırım. Ama ilk dizimden sonra kiramı nasıl ödeyeceğim konusunda endişem

★ Evde uyguladığınız en güzel tasarruf yöntemi?

Az ışık yakarım. Tabağımda yemek bırakmam.

★ Milyon verseler satmam dediğiniz şey ne?

Dedem gittiği her şehirden halı alırmış. Ev halı dolu ve ben dedemin halılarını asla satmam.

★ Para ile ilgili sizi en çok etkileyen örnek kişi kim oldu?

Dedem yoktan var etmiş. Birçok ticari düşüş yaşamış ama tekrar ayağa kalkmış. Annem ise öğretmen ve müthiş bir girişimci.

★ Birikim yapıyor musunuz?

Evet ama çok değil.

★ Yatırım?

Mesleğime yapıyorum.

★ Birisi sizden borç istese, siz de vermek istemeseniz?

Vermek istemiyorsam o kişiye güvenmiyorumdur. Açıkça söylerim. Ama bu parayı nereden bulabileceği konusunu onunla çalışırım.

★ Para ile ilgili bir hikayeniz?

Ankara’da yaşarken farkında olmadan cebimdeki tüm parayı harcayıp eve yürüyerek döndüğüm olmuştu.

MERT FIRAT'IN PARA KARAKTERİ: Para konusunda çok bilinçli. Aşırılıklardan uzak duruyor ve dürüst bir yaklaşım sergiliyor. Fırat’ın ihtiyaç sahipleri konusunda hassasiyeti, yardımseverliği ve çalışmaları kocaman bir alkışı hak ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder