Dünya Zehirli çamur Karadeniz'e geliyor

Zehirli çamur Karadeniz'e geliyor

Paylaş
Zehirli çamur Karadeniz'e geliyor

Macaristan'dan yayılan felaket hızla ilerliyor. Kontrol altına alınamayan zehirli kızıl çamur Tuna nehrine karışırsa, temiz su kaynakları ve Karadeniz tehlikeye girecek

Macaristan’ın batısında, Ajka kentinde bulunan alüminyum fabrikasındaki 2 setin yıkılması ile 700 bin metreküp kimyasal zehir taşıyan kızıl çamurun çevreye yayılmasının ardından, Budapeşte yönetimi durumun kontrol altına alındığı öne sürdü.

Haberin Devamı

4 kişinin öldüğü, 100’den fazla kişinin yaralandığı felaket hızla yayılıyor. Zehirli atığın, Hırvatistan, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna üzerinden Karadeniz’e kadar uzanan Tuna Nehri’ne ulaşmasından endişe ediliyor. Afetle mücadele ekipleri ise kızıl renkli zehirli çamur tabakasını sulandırmaya ve kireç dökerek durdurmaya çalışıyor. Yetkililer, bölgedeki ürünlerin tüketilmesini ve hasadını, aynı zamanda avcılık ve balıkçılığı da yasakladı.

Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter, ‘Çamur çok tehlikeli. Cilde ulaştığı zaman, yanıklara neden olabiliyor. Gözlere ulaştığında ise insanları kör edebilir. Yani söz konusu olan çok tehlikeli bir madde’ diye konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz’e göre kızıl çamurun içindeki ağır metallerin Tuna Nehri üzerinden Karadeniz’e ulaşmasının ve Karadeniz’i etkilemesinin birkaç ayı bulabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Yrd. Doç. Dr. Erüz, "Çamur içerisindeki ağır metaller, Karadeniz’e ulaştığında etkisini alt seviyeye indirse bile bunlar, canlı organizmalar üzerinde uzun vadeye yayılan öldürücü (toksik) etki ortaya çıkarabilir" diye konuştu. Erüz, "Zehirli çamurun etkisi zamanla azalacaktır. Çünkü suyla temas sonucu litredeki miktarı, yoğunluğu da azalacak. Karadeniz’e ulaşırsa belki ani ve hızlı öldürücü etkilere neden olmayacak ama uzun vadede suda yaşayan organizmalarda ölümlere yol açabilecek, o canlıları tüketen üst canlılara etki yapabilecektir. Bunun yanı sıra uzun vadede hastalıklar oluşturabilecektir" dedi.