Dr. Cihan Avaroğlu Zatürreye dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Zatürreye dikkat!

Havaların soğuması, kış koşullarının hayatımızı zorlaştırması ve çocuklarımızın yeterince havalandırılamayan ortamlarda uzun süre zaman geçirmek zorunda kalması, kış mevsimi enfeksiyonlarından en önemlisi olan zatürrenin görülme sıklığını arttırdı. Zatürre (pnömoni), vücut direncinin düşmesi sonucu mikroorganizmaların akciğer dokusunu işgal etmesi ile ortaya çıkan enfeksiyon tablosudur.

Çocukluk dönemi zatürrelerinin en sık nedeni, bakteri ve virüsler olmakla beraber parazitlere ve mantarlara bağlı olarak da zatürre görülebilir. En sık, kışın ve ilkbaharda ortaya çıkar. Bulaşma genellikle damlacık enfeksiyonu yoluyla olur. Kapalı ve kalabalık alanlar (okullar, alışveriş merkezleri, sinemalar vb.) solunum yoluyla doğrudan geçişi artırır. Sanıldığı gibi ‘soğuğa maruz kalma sonucu üşütme’ olarak adlandırılan durum, zatürre nedeni değildir.

Haberin Devamı

Teşhis ve belirtiler:

- Öksürük

- Yüksek ateş

- Balgam

- Yan ağrısı

- Nefes darlığı

- Hırıltı

- Kuru öksürük

- Bulantı

- Kusma...

İlk akla gelen belirtiler bunlar. Bu belirtiler başladığında ‘geçer’ diyerek beklemek yerine hemen doktora gitmek en doğru yaklaşımdır. Erken teşhisin önemi çok büyüktür ve komplikasyon gelişmesini engeller.

İşte risk faktörleri:

- Prematüre doğum

- Düşük doğum ağırlığı

- İki yaş altı çocuklar

- Anne sütü ile beslenmeme

- Kötü beslenme (malnutrisyon)

- Vitamin eksikliği

- Kalabalık ortam koşulları

- Çocuğun sigara dumanına maruz kalması

- Bebeklik dönemi aşılarının zamanında yapılmaması, eksik yapılması

- Çocukta doğumsal kalp hastalığı, diyabet, yetersiz akciğer gelişimi, kistik fibrozis, astım gibi hastalıkların bulunması

- Kış mevsimi...

Nasıl tedavi edilir?

İki aylık bebeklerde hastanede yatarak uygun tedavi gerekirken daha büyük bebek ve çocuklarda evde tedavi yeterli olabilir. Tedavide genellikle uygun antibiyotikle birlikte balgam sökücü, ateş düşürücü gibi yardımcı ilaçların verilmesi gerekir. Bol sıvı alımı, beslenmenin zenginleştirilmesi de tedaviyi kolaylaştırır.

(29.12.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder