Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Zararı büyük oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Zararı büyük oluyor

Haberin Devamı

Erkeklik hormonu olan testosteronun cinsel istek ve gücü, kas yapımı artırma gibi doping amaçları ile kullanımı çok yanlış. Çünkü geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Özellikle vücut geliştirmeye çalışırken bilinçsiz hormon kullanımı erkeklerde kısırlığa neden olabilir.

SORU: Oğlumda varikosel var

Oğlum 12 yaşında. 2 yıldır sol yumurtalığında varikosel var. Varikoselin ergenlik çağına girdikten sonra oluştuğunu söylüyorlar. Oğlumda 10 yaşından beri varikosel var. Gazetenizde kısırlığa yol açtığını okudum. Tedaviyi nasıl ilerletebilirim?

CEVAP

Varikosel genellikle ergenlikle birlikte başlarsa da ergenlik öncesinde de saptanabilen bir durumdur.

Eğer testislerin büyümesine ve kıvamina yönelik bir sorun saptanırsa bir an önce mikrocerrahi teknik ile ameliyat tercih edilmelidir.

Böylelikle zaman içinde oluşacak olumsuzluklar önlenebilir ve daha küçük kalmış olan yumurtanın büyümesinin hızlanarak normale ulaşması sağlanir. Ergenlik öncesi sperm testi yapılmayacağından tanı ve ameliyat sonuçları sadece fizik muayene ile izlenmelidir.

SORU: Testosteron ilacı kullandım

34 yaşındayım. 2015’te sertleşme sorunum için gittiğim doktor bana testestoron içeren bir ilaç verdi. Kullanınca faydasını gördüm.

Toplamda 16 kutu ilaç içtim. Tedavi sonrası testislerimde sanki küçülme ve dağılma oldu. Acaba bu aldığım ilaçlardan dolayı mıdır? Normale dönmek için nasıl bir tedavi görmeliyim?

CEVAP

Tüm hormonların bilinçsiz olarak kullanımı vücuda zarar verir. Bazen bu zarar geri dönülemeyecek şiddette de olabilir. Testosteron hormonu sadece eksikliğinin tetkikler ile saptandığı hallerde ve uygun dozda eksik tamamlama amacıyla kullanılmalıdır. Testosteronun etkileri yüksek doz ile kullanımda suistimale açıktır.

Cinsel istek ve gücü, kas yapımını artırma gibi doping amaçları ile kullanımı kısa sürede olumsuz etkilerini testisler üzerinde gösterebilir. Vazifesi sperm ve testosteron üretmek olan testisler vücuda dışarıdan yüksek dozda testosteron girmesi karşısında hem sperm hem de testosteron üretimini durdururlar.

Bu süreç organın geri dönülmez şekilde dumura uğramasına kadar gidebilir.

Bilinçsiz kullanım sorun yaratır

Kısa süreli kullanımlarda dahi sperm üretiminin durması ve tekrar başlamaması riski vardır.

Bilhassa vücut geliştirme çalışırken bilinçsiz hormon kullanımı sonrası kısırlık sorunu yaşayan hastalar ile sıkça karşılaşıyorum. Size önerim sadece uzman hekim tavsiyesi ve kontrolü altında ve mutlaka şart ise testosteron kullanmanızdır.

Hormon ve spermiyogram tetkiklerinizi yaptırarak halen bulunduğunuz durumu netleştirebilir ve gerekiyorsa tedavi önerebiliriz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder