Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Zarar vermeden aranıyor
HABERİ PAYLAŞ

Zarar vermeden aranıyor

Haberin Devamı

Erkekteki hormon testleri ve fiziki muayene testiste sperm olmadığı yönünde olsa da en umutsuz vakalarda bile şans var. Mikrocerrahi TESE ile testise zarar verilmeden sperm aranıp bulunabiliyor.

SORU: Nasıl belirti veriyor?

24 yaşındayım. Korunmasız ilişkiye girdim. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nasıl anlaşılır?

CEVAP

Bu hastalıklar her zaman olmasa da çoğu kez belirti verir. Mesela idrar yaparken yanma, tıpkı nezledeki gibi idrar yolundan akıntı olması gibi. Bu hastalıkların ilerlemesine yetersiz tedavi de sebep olmaktadır. Eczaneden veya kulaktan dolma tavsiye ile bilinçsizce alınan ilaçlar hastalığı tam olarak tedavi etmeyebileceğinden hastalık idrar yolundan prostat ve testislere ilerleyerek kısırlığa neden olabilir. Türberlükoz kısırlığa neden olabilen bir hastalıktır.

SORU: Prezervatifi sevmiyorum

36 yaşında, 2 çocuk babasıyım. Prezervatif kullanmayı sevmiyorum. Acaba erkeklerin kullanabileceği doğum kontrol hapı var mı?

CEVAP

Erkekteki ana seks hormonu olan testosteronu baz alan doğum kontrol hapları birkaç ay kullanıldığında erkeklerdeki sperm sayısını sıfıra düşürebilmektedir. Ama bu hormonun yüksek seviyelerde alınmasının prostat kanseri başta olmak üzere çeşitli komplikasyonları tetikleyebileceği bilinmektedir.

SORU: Biyopsi yaptırsam faydası olur mu?

37 yaşında, 8 yıllık evliyim. 5 yıl önce tedavi görmek amacıyla gittiğim doktorlar bazı testler sonucunda bana baba olmayacağımı söylediler. Sebebi bir tane bile canlı spermin olmaması. Biyopsi yapılsa faydası olur mu?

CEVAP

Testiste hücre aranması için en ileri teknik mikrocerrahi TESE’dir. Hormon seviyeleri ve fizik muayene testiste sperm bulunup bulunamayacağı yönünde bir kanaat uyandırsa bile en olumsuz vakalarda dahi sperm bulunma şansı olduğunu hem yayınlar hem de kendi deneyimlerimizden biliyoruz. Mikrocerrahi TESE ile testise zarar verilmeden ama eldeki tüm şanslar kullanılarak detaylı inceleme yapılması uygundur.

SORU: Çocuğumun olması mümkün mü?

2 yıl önce tüp bebek tedavisi gördük. Eşim bir operasyon geçirdi. Kendisinde hiçbir sperm hücresine rastlanmadı. Acaba bizim başka yolla bebek sahibi olmamız mümkün mü?

CEVAP

Testiste sperm hücresi mevcut değil ise şimdilik tek çare ilerlemekte olan kök hücre çalışmalarını beklemek olabilir. Testiste sperm aranmasının mikrocerrahi yöntem ile yapılması başarı şansını arttırır. Eğer bu yöntem uygulanmadıysa bir kez de bunu deneyebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder