Opr. Dr. Hande Akbaş Zaman geçtikçe şansınız azalabilir
HABERİ PAYLAŞ

Zaman geçtikçe şansınız azalabilir

Haberin Devamı

Endometriozis menopoza yani adetten kesilinceye kadar süren, zamanla da ilerleyen bir hastalık. Eğer çocuk sahibi olmak istiyorsanız vakit kaybetmeden doktora başvurun ki gerekli testler yapılsın...

Bebeğin kalbi durdu

40 yaşındayım. 2 aylık gebeyken uçağa bindim. Çocuğun kalp atışlarına baktırdım, normaldi. O gün iğne yaptılar, ilaç verdiler. Kanamam yoktu. Bir gün sonra eşimle birlikte olunca kanama başladı. Daha sonra çocuğun kalbi durduğu için alındı. Üzerinden 7 ay geçti, hamile kalamadım. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuz uçmanıza engel bulmadıysa gebelikte 28’inci haftadan itibaren doktor raporu alarak 36’ncı haftaya kadar uçağa binebilirsiniz. Düşüğünüzün bu sebepten olduğu kanaatinde değilim. Bebeğinizin kalbi niçin durdu araştırılsa iyi olurdu.

Keza bu dönemdeki düşüklerin çoğu bebekten kaynaklı genetik bozukluklar sebebiyle oluşur. 40 yaşında olduğunuz artık daha fazla vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurun.

Hormon bozukluğu mu var?

2 yıldır evliyim. Karımın adetleri düzensiz. Kanaması da değişiyor, bazen çok az, bazen fazla. Gelen kan siyah. Eşimde hormon bozukluğu mu var? Kısır mı? Doktora gitmeye korkuyor. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin yaşadığı adet düzensizliğinin altında büyük ihtimalle hormonal bozukluk olmalı. Aksi taktirde her kadın gibi onun da 21-35 günler arasında düzenli adet görmesi beklenirdi. Bir an önce üreme tıbbı alanında deneyimli hekime başvurmalı ve düzensizliğin sebebi açıklığa kavuşturulmalı.

Bazı hormon bozuklukları tedavi edilebildiği için kısır mıdır muayene etmeden asla yorum yapılamaz. Düzensizlik yumurta rezervinin azalmış olmasından kaynaklanıyorsa o taktirde bu kısırlık nedeni olabilir. Vakit kaybetmeden doktora gidin.

Gebeliğe engel mi?

34 yaşındayım ve ikinci kez anne olmak istiyorum. İlkinde sorun yoktu ama şimdi hamile kalamıyorum. 1 yıldır uğraşıyoruz. Doktor “Endometriozisin var” dedi. Bu hamile kalmamı ne kadar engeller? Çok tehlikeli bir durum mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem endometriozisinizin olması hem de yaşınızın 34 olması gebe kalamamış olmanızın sebebi olabilir. Ayrıca ilk çocuğunuzdan sonra nasıl korunduğunuz, doğum şekli gibi nedenler de bazen ikinci bebek için sorun yaşamanıza sebep olabilir. Daha fazla beklemek yerine bir an önce bu alanda deneyimli bir hekime başvurun ve gerekli tetkikler yapılmaya başlansın. Endometriozis ilerleyici bir hastalık olduğundan bir süre sonra gebelik şansınızı iyice azaltabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder