Fatih Öztürk Z kuşağına Z kütüphane
HABERİ PAYLAŞ

Z kuşağına Z kütüphane

Haberin Devamı

2000 yılı sonrasında doğan, dijital kuşak da denilen Z kuşağı sadece iş çevrelerini değil, eğitim stratejilerini de etkiliyor. Z kuşağı bir önceki Y kuşağından çok farklı bir yaşam deneyimine sahip. Okuma yazma öğrenmeden İphone kullanmaya başlayan bir kuşaktan bahsediliyor. Z kuşağı ekrana dokunarak dünyayı öğreniyor. Kitaplar, gazeteler, dergiler, klasik eğitim ve öğretim sistemleri bu kuşak için etkisiz olacak gibi görünüyor.

Mesela iPad kullanan 1 yaşındaki bebek normal dergilerden hoşlanmıyor ve onlarında görüntülü olmasını istiyor. Amerika’da annesinin eBay hesabını açık bırakmasını fırsat bilen 3 yaşındaki Jack Neal’in, her gün oynadığı bilgisayardan “satın al” butonuna basarak yaklaşık 26 bin TL’lik pembe renkli arabanın ödemesini yaptığı haberini okumuşsunuzdur.

[[HAFTAYA]]

Bu haberle tüm dünya Z kuşağının tipik bir temsilcisiyle tanışmış oldu. Halen ilköğretim çağında olan Z kuşağı için Milli Eğitim Bakanlığı da harekete geçti. FATİH Projesi’nden sonra Z-Kütüphanelerin kurulması için çalışmalara başlandı. Bakanlık, Merter Platformu Derneği ile bir kütüphane tasarımı üzerinde çalışarak bir model belirledi.

Z-Kütüphanenin ilki Esenyurt’ta Hüseyin Halil Fahri Orman İlkokuluna kuruldu. Yeni bir anlayış ve bakış açısıyla kurgulanan kütüphanelerde, uluslararası standartları da içerisinde barındıran bir işleyiş olacak. Zenginleştirilmiş kütüphane anlamındaki ‘Z-Kütüphane’lerde bilgisayarlar bulunacak. Çocuklar ders dışında isterlerse gelip oyun oynayabilecek.

Basılı, sesli ve elektronik kitaplarla öğrenciler buluşturularak alternatif okuma seçenekleri sunulacak. Z-Kütüphane, okulun en rahat ulaşılabileceği giriş katlarda yer alacak ve engelli öğrencilerin de rahatça gidebileceği mekânlar haline gelecek. Kütüphane çalışma saatleri esnek olacak, akşam 20’ye kadar açık tutularak ve hafta sonları da halkın hizmetine sunulacak.

Okul saatleri dışında da aktif olarak kullanıma sunulan kütüphaneler bulunduğu mahallin kültür merkezleri gibi işlev görecek. Kütüphanelerde yazarlarla buluşma günleri düzenlenecek ve yazarlık atölyeleri açılacak. Bakanlık Z-Kütüphanelerin kurulması ve yaygınlaştırılmasında STK’larla çalışmalar yapacak. Eğitime katkı sağlamak isteyen STK’lara duyurulur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder