Gündem Yüzyılın soğuğu bize uğramıyor

Yüzyılın soğuğu bize uğramıyor

Paylaş
Yüzyılın soğuğu bize uğramıyor

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Kasım, Aralık ayına kadar olan dönemde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olacağını tahmin ettiklerini söyledi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ülkeleri 2. Meteoroloji Genel Müdürleri Toplantısı için Antalya’da bulunan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Çağlar, gazetecilerin, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan, "Bin yılın soğukları geliyor" başlıklı haberlere ilişkin sorularını yanıtladı.

Çağlar, bu haberlerde buzul çağının geldiğine ilişkin bilgilere de yer verildiğine işaret ederek, haberlerin Rus ve Polonyalı bilim adamlarının açıklamalarına dayandırıldığını ifade etti.

"YÜZYILIN SOĞUĞU RİVAYET"

Çağlar, "Bilim adamlarının ilk ağızdan yapılmış açıklamaları değil, rivayetler var. Bunun ekonomik boyutu olabilir. Ülkemiz Akdeniz kuşağında. Ülkemiz açısından ’Son bin yılın soğuğu olacak, buzul çağına girecek’ gibi bir tahminimiz yok. Bilakis ekim, kasım, aralık ayına kadar olan dönemde sıcaklıkların mevsim normallerinde, hatta mevsim normallerinin de üzerinde olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

"ANORMAL BOYUTLARDA SOĞUK OLMAYACAK"

Kış aylarında ise uzun yıllar ortalamasının çok az altında bir sıcaklık beklediklerini belirten Mehmet Çağlar, bunun da anormal boyutta olmayacağını, bazı günler havanın soğuyacağını, bazı günler ise sıcaklıkların artacağını kaydetti.

"Bu haberlere katılmıyoruz" diyen Çağlar, Avrupa Hava Tahmin Merkezi ile ortak çalışmalar yürüttüklerini, bilimsel çalışmalar ve bilgisayarlarla yapılan ölçümlerde de kış aylarında hafif soğuk bir hava beklediklerini bildirdi.

Mehmet Çağlar, "Bin yılın soğukları" haberlerinin Meksika Körfezi’nden İngiltere’ye giden Gulf Stream sıcak su akıntısının zayıfladığına dayandırıldığını belirterek, "Bizim uydu fotoğraflarımız, NASA’nın verileri, Gulf Stream akıntısında bir zayıflama olmadığını gösteriyor" dedi.

"YAĞIŞLAR BU HAFTA DA SÜRECEK"

Mehmet Çağlar, yağışların bu hafta da devam edeceğini, özellikle Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla civarında bugün kuvvetli yağış beklediklerini söyledi.

Antalya için de yağış uyarısında bulunan Çağlar, "Çarşamba günü Antalya’da aşırı kuvvetli yağışımız var. Antalya bölgesi için metrekareye 24 saatte 80 kilograma kadar yağış düşmesini bekliyoruz.

Bu konuda valilerin, belediye başkanlarının, kaymakamların, yerel yönetimlerin, özellikle vatandaşlarımızın dikkatli olmaları, yağış durumlarında dere yataklarında bulunmamalarını rica ediyoruz" dedi.