Tamer Heper Yüzük şart değil
HABERİ PAYLAŞ

Yüzük şart değil

Bir hanımla nişanlandım. Ancak nişanlılık boyunca edindiğim izlenim evliliğimizin yürümeyeceği yönünde. Nişanlıdan ayrılmak için özel bir işlem gerekir mi? Verilen hediyeler ne olur? İ.L.

Nişanlanma, evlenmeden önce evliliğin ilk adım olarak değerlendirilebilen bir süreç. Toplumsal olarak evlenecek çiftlerin birbirini tanıması için gerekli bir dönem. Hukuksal olarak ise evlenme vaadi ile yapılan bir ön akit. Yani işin bir toplumsal yönü var bir de hukuki yönü. Toplumsal olanını her bölge kendi geleneklerine göre düzenliyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Özellikle gençlerin bir arada yaşamadığı, birlikte okudukları okulların, birlikte eğlenilen eğlence yerlerinin çok olmadığı dönemlerde çiftin birbirini tanıması için gerekli bir dönem. Şimdi çiftler çoğunlukla zaten tanışıyor, görücü usulü pek kalmadı. Ancak bu defa da evlilik için gerekli parayı biriktirmek gerekiyor ve nişanlılık dönemi, tanımaktan çok para bulmak için geçen zamana dönüşüyor. İşte bu süreçte nişanlılar birbirlerine hediye veriyor, aileler birbirini tanıyor. Ancak sonuçta evliliğin olmayacağı kanaatine varılırsa nişanın bozulması için, boşanma gibi özel bir hukuki işleme gerek kalmıyor. Taraflar birlikte veya sadece biri, nişanlılık ilişkisini bitirdik veya bitirdim diyor ve ilişki bitiyor. Peki hukuki sonucu var mı? Elbette var. Nişanı haklı bir sebep olmadan bozan veya kusuru ile bozulmasına neden olan taraf aleyhine karşı tarafın talebi üzerine mahkemece tazminata hükmedilebilir. Bozmada karşı tarafın kişilik hakları zedelenmişse manevi tazminat da istenebilir, ayrıca karşılıklı verilen mutad dışı hediyeler iade olunur. Nişanlılık mutlaka parmağa yüzük takmakla olmaz, birbiri ile evlilik amaçlı ilişki içinde bulunmak nişanlılık anlamı taşır.

Torba Yasa size yaramıyor

2008 yılında yazılmış ancak ödenmemiş çeklerim nedeni ile cezaevinde yatmaktayım. Yeni çıkan torba yasada bizimle ilgili bir madde yok mu? Ö.U.

Torba yasa dediğiniz şey kamu borçlarının tasfiyesine yönelik bir yasa. Dolayısı ile özel borçlar ve borçlular için getirilmiş herhangi bir hüküm yok. Çek borçluları için 2009 yılında çıkarılmış bir yeniden yapılandırma yasası vardı, işte o yasaya göre çek borçlularına borcu taksitlendirme ve cezaevinden çıkma imkanı tanınmıştı. En son bu. Torba yasada sizinle ilgili bir madde yok.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder