Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yüzde 80 artış görülür
HABERİ PAYLAŞ

Yüzde 80 artış görülür

Haberin Devamı

Erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olan varikoselin ameliyatı başarılı bir şekilde yapılmışsa sperm sayınız yüzde 80 ihtimalle artacaktır. Ama sperm hücrelerinin 72 günde oluştuğunu ve doğru sonuç için 3-4 ay beklemeniz gerektiğini unutmayın.

SORU: Ameliyata rağmen sayı neden yükselmedi?

29 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Çocuğum olmadığı için doktora gittim. Varikosel teşhisi konuldu. 1.5 ay önce çitf taraflı varikosel ameliyatı geçirdim. Ameliyatımın başarılı olduğu söylendi. Test yaptırdım ve sperm sayılarımın yükselmediğini öğrendim. Ne yapabilirim? Neden sperm sayım yükselmiyor?

CEVAP

Sperm hücreleri ortalama 72 günde oluştuğundan, varikosel ameliyatından 3-4 aydan evvel fayda beklememelisiniz. Ayrıca eğer gerçekten varikoseliniz varsa ve ameliyat tercihen mikrocerrahi teknik ile ve başarılı olarak uygulanmış ise yüzde 80 ihtimal ile sperm değerlerinizde kalıcı artış görülecektir. Bu durumda ameliyat öncesi sperm değerleriniz de önem taşır. Ameliyattan faydalanarak sperm değerlerinizin düzelme göstermesi tek başına hamilelik sağlanabileceği anlamına gelmez. Eğer sayılarınız yeterli ise rahim içi aşılama da düşünülmesi gereken bir yöntemdir.

SORU: Hastalığım bulaşıcı olabilir mi?

19 yaşındayım, 3 ay önce korunmasız ilişkiye girdim. İlişkiden sonra penisim kızardı, acımaya başladı. İrin geliyordu. Doktora gittim, ilişkiye girdiğimi söylemedim çünkü utandım. Bana ilaç yazdı. Kullandıktan sonra geçti. Acaba bulaşıcı bir hastalık kaptım mı?

CEVAP

Muhtemelen cinsel yol ile bulaşan bir hastalık kapmışsınız ve umarım gittiğiniz doktor da bunu siz söylemeseniz de fark ederek uygun ilacı vermiştir. Cinsel yolla kapılan hastalıklarda tetkik yapılarak kapılan hastalık veya hastalıklara uygun ilaçların belirlenmesi önemlidir.

Sizde bu tetkiklerin yapılmadığı anlaşılıyor. Belirtiler geçmis olsa da bir üroloji uzmanına başvurarak tüm detayları anlatmanızı ve gereken üretral kazıntı kültürü adı verilen tetkiki yaptırmanızı öneririm. Sağlığımız utangaçlık ile riske atılmayacak derecede önemlidir.

SORU: Peyroninin tedavisi yok mu?

28 yaşındayım ve peyroniden şikayetçiyim. Cinsel organım yukarı doğru iyice kıvrılmaya ve kısalmaya başladı. Bana bunun tedavisi ve kullanmam gereken ilaçlar hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. Bazı ilaçlar kullandım ama faydası olmadı.

CEVAP

Peyroni hastalığı için herhangi bir ilaç önermiyorum. Durumu takip etmek, gerekirse ve zamanı geldiğinde ameliyat etmek lazım. Bu hastalığın izlenme sürecinde hasta ve doktorun yakın iletişimde bulunması, hastanın sürekli ve yeterli bilgilendirilmesi önemlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder