Prof. Dr. Derin Kösebay Yüzde 50 oranında koruma sağlıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yüzde 50 oranında koruma sağlıyor

Doğum kontrol hapları istenmeyen gebeliklerden korunmada önemli bir yer tutuyor. Bu ilaçların her zaman doktor kontrolünde kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca haplar 2 yıl düzenli şekilde alınırsa kadınları çok tehlikeli bir hastalık olan yumurtalık kanserinden yüzde 50 oranında koruyor

Anne olmamı engeller mi? 24 yaşındayım, eşim ise 33. 2 yıllık evliyim. Doğum kontrol hapıyla korunuyorum. Eşimle ben daha 1-1.5 yıl bebek sahibi olmayı istemiyoruz. Kullandığım doğum kontrol hapları süre uzadığı için çocuk sahibi olmamı engeller mi?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol haplarının doktor kontrolü altında kullanıldıkça önemli bir yan etkisinin olmadığını söyleyebilirim. Hatta en az 2 sene doğum kontrol hapı kullanlarda, kadınların tehlikeli hastalığı olan yumurtalık kanserinden en az yüzde 50 koruduğunu biliyoruz. Şişman, çok hareketsizlerin, aşırı varisleri olanların ve daha birkaç ek problemi bulananların kan pıhtılaşmasını hafif arttırdığı için doğum kontrol haplarını kullanılmasını pek tavsiye etmiyoruz. Onun için herkesin doktoruna danışarak bu ilaçları kullanmasında yarar var. Siz de istediğiniz süre sonunda (belki ilacı bıraktıktan birkaç ay sonra) gebe kalabilirsiniz. Şimdiden iyi şanslar ve sevgiler.

[[HAFTAYA]]

Yanma oluyor

28 yaşında yeni evli kadınım. Kaşıntıdan şikayetçi olunca doktora gittim. Doktor “Mantar” dedi, krem verdi. Kullanınca geçti. Şu an kaşıntı değil, yanma var. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, vajinal akıntılar ve özellikle mantar enfeksiyonları kadınlarda sık görülüyor. Burada kadını tedavi etmek çoğu kez yeterli olmuyor. Erkek de tedavi olmalı. Eğer kadın tedavi edilirse bir süre sonra enfeksiyonu eşinden alır ve aynı şeyler tekrar başlar. Sık sık tekrarlayan bu durum idrar yollarında da enfeksiyona neden olur. Tedavi tam yapılmalı, ara verilmemeli ve temizlik kurallarına eksiksiz uyulmalıdır.

İkizlerden biri adet gördü

14 yaşında ikiz kızlarım var. Biri adet gördü, her şey normal seyrediyor. Ama ikizi adet görmedi. Kıllanma yoğun değil ama başladı. Memelerde hafif belirginlik görülüyor. Bekleyeyim mi yoksa bir doktora götüreyim mi? Doktora götürürsek kızım psikolojik olarak sorun yaşar mı? Nasıl kontrol edilecek, ne gibi tetkikler yapılacak?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, adet olmayın kızınızın mutlaka muayene olması, hormonlarının ölçülmesi gerekiyor. Ayrıca ultrason incelemesinden de geçirilmesi şart. Genital organların ultrasonla görüntülenmesi pek çok soruya ışık tutacaktır. Hormon incelemesi de yumurtalıkların durumunu gösterecek, yeterli kadınlık hormonu (Östrojen) olup olmadığını veya erkeklik hormonu dediğimiz testosteron hormonunun miktarını ortaya çıkaracaktır. Bence kısa sürede bir kadın doğum uzmanı ile görüşün ve gerekenleri yapmasına izin verin, sevgiler...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder