Siyaset Yunanistan Başbakan Yardımcısı Pangalos İstanbul'da
Paylaş
Yunanistan Başbakan Yardımcısı Pangalos İstanbul'da

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos Rum Vakıfları Destekleme Derneğinin (RUMVADER), Taksim Aya Triada Rum Kilisesi salonunda onuruna verdiği davete katıldı

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos, Türkiye’yi çok güçlü gördüğünü belirterek, "Ekonomik ve siyasal açıdan büyük gelişme var. İnsanlar çok mutlu ve çok başarılı, kendilerine güvenmeye başladı" dedi.

Haberin Devamı

İstanbul ziyareti çerçevesinde Rum Vakıfları Destekleme Derneğinin (RUMVADER), Taksim Aya Triada Rum Kilisesi salonunda onuruna verdiği davette konuşan Pangalos, çok sık geldiği Türkiye’de siyaset ve iş dünyasından birçok dostu olduğunu söyledi.

İstanbul’daki Rum cemaatiyle 1986’dan beri ilişkisi olduğuna işaret eden Pangalos, dönemin Yunan hükümetinde dışişleri bakanı iken Türkiye’deki mevkidaşı İsmail Cem ve Turgut Özal ile Rum cemaatinin sorunlarıyla ilgili sık sık görüştüğünü anlattı.

Pangalos, bu görüşmelerde, iki ülke arasındaki bazı sorunların çözülemeyeceğini, ancak buna karşın çözümlenebilecek sorunların da var olduğunu belirttiğini kaydederek, bazı konularda çözüm önerilerinde bulunduğunu aktardı. Bu konulardan birinin, Yunan vatandaşlarının Türkiye’de mal alıp satabilmesi olduğunu ifade eden Pangalos, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bu sorun daha sonra çözüme kavuştu. Diğer tekliflerim ise Gökçeada ile Limni Adası arasında vapur seferlerinin yapılması ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasıydı. Ancak bunlar olmadı.

Mesela Yunan vatandaşlarının Türkiye’de mal alıp satmasına izin verilmesinden sonra Finansbank, Yunanlılar tarafından alındı. İlk zamanlarda Yunanistan’ın milliyetçi çevreleri rahatsız oldu. ’Yunan bankası neden Türkiye’ye yatırım yapıyor?’ şeklinde itiraz edildi. Ancak şu an yurt dışındaki Yunan şirketlerinin en başarılılarından biri Finansbank’tır.

Bizim bankalarımız başarısız, Türkiye’deki bankaları örnek alarak kendilerine çeki düzen verecekler. İnsanlarımız birbirine çok benziyor. Ortak yanlarımız çok. Mesela bugün Patrikhane’yi ziyaret ettim. Orayı gezen gençleri Yunan zannettim. Onlara Yunanca bir şeyler söylediğimde anlamadıklarını fark ettim. Sonradan bana o gençlerin, Patrikhane’yi gezmeye gelen Türk gençleri olduğunu söylediler."

Pangalos, ayrıca Türkiye’nin ekonomik ve siyasal açıdan büyük gelişme kaydettiğini vurgulayarak, Türkiye’nin bu tekliflerle ilgili istediği kararı verebilecek güçte olduğunu, buna karşın Yunanistan’ın bugün ekonomik olarak zor günler geçirdiğini kaydetti. Theodoros Pangalos, "Türkiye’yi çok güçlü görüyorum. Ekonomik ve siyasal açıdan büyük gelişme var. İnsanlar çok mutlu ve çok başarılı, kendilerine güvenmeye başladı" diye konuştu.

Haberin Devamı