Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalık rezervi doğruyu söyler
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık rezervi doğruyu söyler

Haberin Devamı

Düzenli adet görememek erken menopoz belirtisi olabilir. Böyle bir sorun varsa en kısa sürede bir uzmana başvurarak ultrason çektirin ve yumurtalık rezervinize baktırın ki durumunuz ortaya çıksın.

Teşhis koyup rahmimi aldılar

41 yaşındayım. Bana rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu. Rahim ağzını aldılar, ağrılarım şiddetlendi. Bunun üzerine Aralık ayında rahmimi aldılar. Şu anda kontrollere gidiyorum. Çok akıntım var ve koku oluşuyor. Doktor ilaç ve fitil verdi, kullandım ama hâlâ sürüyor. Kemoterapi görmedim. Sizce hastalığım ilerler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzı kanserlerinin erken aşamalarında genellikle cerrahi tedavi tek başına yeterli olmaktadır. Şu andaki kötü koku enfeksiyondan olabileceği gibi kanser nüksüne de bağlı olabilir. Bu sebeple sizi ameliyat eden doktorunuzla derhal iletişime geçmenizi öneririm. Ameliyat raporunuzu ve patoloji sonucunuzu bilmediğim için hastalığınızın evresinin ilerleyip ilerlemeyeceği ile ilgili bir yorum yapmam maalesef mümkün değildir.

Adetlerim düzensiz

7 aydır adet görmüyorum. 9 aylık evliyim. Doktora gittim, rahim küçüklüğü teşhisi konuldu. Neden adet göremiyorum? Evlenmeden önce 3 gün de sürse oluyordu. Bu hastalığın nedenleri nelerdir?

CEVAP

Değerli okuyucum, rahim küçümesi genellikle menopozdaki hastalarda gördüğümüz bir durumdur. Sizde adet düzensizlikleri hatta son 7 aydır adet görememe erken menopoz bulgusu olabilir. Bu nedenle mutlaka üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir hekime başvurarak yumurtalık rezervinize hem ultrason hem de kan yoluyla baktırmanızı öneririm. Erken menopoz ise bu durum genellikle ön planda genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmakta olup ülkemizde bu konuda bir tedavi bulunmamaktadır.

Yumurtlama için ilaç veriyorlar

1 yıldır evliyim, çocuk sahibi olmak istiyoruz. Doktorum 2 aydır yumurtlamayı arttıran bir ilaç verdi, onu kullanıyorum. Ama yine de bir sonuç alamadık. Yapılan testlerde eşimde de bende de bir sorun görünmüyor. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süredir kullandığınız bu ilaç ile bir sonuç alamadıysanız öncelikle bu konuda uzman birine başvurun. Her şeyin yeterince iyi araştırılıp araştırılmadığından emin olun. Yine de bir sebep bulunamazsa o zaman aşılama, tüp bebek gibi daha sonraki aşamalara geçmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder