Dr. Mehmet Öz Yumurtalık kanserinin belirtileri artık biliniyor!
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık kanserinin belirtileri artık biliniyor!

Yumurtalık kanseri her yıl binlerce kadının ölümüne sebep oluyor. Neden? Sadece belirtileri fark edilmediği ve geç kalındığı için. Oysa mutlaka bazı belirtileri olmalı... Üstelik bu kanserde erken teşhisle hastanın hayatı yüzde 90 gibi yüksek bir oranda kurtarılıyor, diye düşünürken, yapılan yeni araştırmalar aslında bunun mümkün olduğunu ortaya koydu!
Yumurtalık kanseri en ölümcül üreme sistemi kanseridir. Neden? Çünkü yüzde 80 kadın bu durumun çok geç farkına varmaktadır. Şimdiye kadar doktorlar yumurtalık kanserinin hiçbir belirtisinin olmadığına inandılar ancak araştırmacılar sonunda erken teşhisin sırlarını ortaya çıkardılar. Onların bu keşfi hem sizin hayatınızı hem de sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir. Size anlatacağım temel semptomlara dikkat ederek doktorunuza yardımcı olabilirsiniz.

Belirtiler bulundu

Yaşam veren organlar içinde yumurtalıklar doktorların kolayca görebileceği veya hissedebileceği kadar yakın değillerdir. Kötü huylu hücreler büyüdüğünde yakın organlara doğru itilirler, mesela dölyatağı borusuna, idrar kesesine, bağırsağa veya karaciğere... Ve fark edilmedikleri süre içinde çok büyük zarara neden olabilirler.
Doktorlar yıllarca yumurtalık kanserinin erken belirtilerini bilmediler, çünkü bu konuda çok sayıda araştırma yapmadılar. Fakat bir süre önce araştırmacılar erken teşhisle yumurtalık kanseri olduğu anlaşılan çoğu kadında görülmüş olan 6 belirgin semptomu buldular. Ancak bu bulgular öyle genel ki; kadınlar tarafından atlanması ve doktorlar tarafından yanlış tanıya sebep olması hiç de zor değil!
Benim tavsiyem siz yine de bu listeyi öğrenin, bedeninizi dinleyin ve doktora gittiğinizde kendi avukatınız olun!

Altı uyarı işareti

Kanser yumurtalıklarda büyüdüğü zaman hormonları ve diğer zararlı maddeleri salgılar. Bu da karın boşluğundaki gazı arttırır ve bağırsaklar yavaşlar, kabızlık başlar ve doygunluk ile baskı hissi hissedilir. 6 kritik semptomu şu şekilde açıklayabiliriz;

Haberin Devamı
  • Yemek sonrası şişkinlik
  • Karın bölgenizin genişlemesi
  • Karın ağrısı
  • Pelvis ağrısı
  • Yemek yemede zorlanma
  • Yemeğe başladıktan hemen sonra doygunluk hissinin gelmesi


Panik yapmayın

Bu bulgular geneldir ve bir ya da birkaçının sizde olması yumurtalık kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Fakat saydığımız bu belirtiler sizin için yeniyse, birkaç hafta boyunca bu konu üzerinde ısrarcı olun, kendinizi, bedeninizi dinleyin. Bu süre içinde saydığımız 6 belirtinin yüzde 50’sini yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşup mutlaka bir ultrason çektirmenizde fayda var derim...

Doktorunuz ne yapacak?

İlk adım pelvik ve rektovajinal muayenelerin olduğu, ve doktorunuzun parmağı ile vajinanın arkalarındaki kalın bağırsağın arka taraflarında yer alan yumurtalıkları kontrol etmesi ile başlar. Eğer ilk muayene sonuçları normalse uzmanlar “Şimdilik sorun yok birkaç hafta daha bekleyelim ve görelim” derler. Fakat bulgular devam ediyorsa diğer bir adıma geçmek gerekir.
Diğer bir adım ise ultrasondur. Ya transvajinal bölgeye (vajina boyunca) ya da transabdominal bölgeye (midenizin üstüne) bakılır. Doktorlar yumurtalık kanseri olan birçok kadının kanlarında yüksek miktarda protein bulunduğundan basit kan testi yapmayı isteyebilir. Ancak unutulmamalıdır ki; başka sebepler kandaki bu protein miktarının yükselmesine sebep olmuş olabilir veya tam tersi yumurtalık kanseri olduğu halde bazı kadınlarda bu oranlar yüksek derecede olmayabilir.
Yani bu test kesin değildir. Sizden isteğim bu bilgileri hayatınızdaki diğer hanımlarla paylaşın, vücudunuza ilgi gösterin ve bu tip sorunlarınız varsa mutlaka ama mutlaka doktorunuzla görüşün!

Mantar enfeksiyonları için rehber
Cilt problemleri nasıl fark edilir, tedavi edilir ve önlenir?

Mantar, basit bir sorun gibi görülse bile bir hastalıktır ve pek çoğumuzun hayatının bir gerçeğidir. Havada, evimizin duvarlarında olan ve oradan oraya uçuşan 1,5 milyondan fazla türü vardır. Ve ne yazık ki yaşamını sürdürmek için en favori yerlerinden birisi bizim derimizdir. Deri hastalıklarının bir numaralı nedeni mantar enfeksiyonlarıdır. Her 5 kişinin birinin ayağında mantar kökenli bir enfeksiyon vardır. Peki bu davetsiz misafirleri nasıl fark edeceğiz, durduracağız ve uzak tutacağız?

Ayak mantarı
Okullarda spor dolaplarının bulunduğu pis yerlerde rastlanır. Ayrıca yetişkinlerin yüzde 20’sinde bu mantar görülür.

Ne olur?

Fırsatçı bir mantar çeşidi olan tinea pedis’tir bu. Tinea-pedis, saçkıran, kellik gibi bir deri hastalığıdır. Ayak parmaklarında ve ayaklarda, terlemeyle, iklim şartları sonucu oluşur. Diğer şahıslara direkt temas edildiğinde veya bu mantar türünün bulunduğu yüzeylere temas ile yayılır.

Nasıl görülür ve hissedilir?

Kırmızı, tahriş olmuş, dökülmüş/soyulmuş deri bazen akıntılı kabarcıklar ve yanmalar veya kaşıntılar oluşturur.

Nasıl tedavi eder ve önleriz?

Piyasada bulunan miconazole, clotrimazole veya tolfnaftate içeren mantar önleyici pudra ve kremler tesirlidir. Tekrar bulaşmayı önlemek için havuz kenarlarında veya spor dolaplarının bulunduğu yerlerde mutlaka duş terliği giymeyi ihmal etmeyin ve nem emici çoraplar kullanın.

Kepek
Ticari amaçlı kepek şampuanları bu ufak beyaz tanecikleri önlemesine rağmen utanılan bir sorun olan kepek halkın üçte birinde bulunmaktadır.

Ne olur?

Yemeklik yağların yapımında kullanılan ‘malessizia’ isimli maya, kafatası derisi hücrelerinin ölümüne, tabaka halinde soyulmasına ve omuzlara kar tanesi gibi düşmesine sebep olmaktadır.

Nasıl görülür ve hissedilir?

Kafatasında kabaran parçacıkların kaşınması veya omuzlarınızda beyaz noktaların görülmesi ile hissedilir.

Nasıl tedavi eder ve önleriz?

Piyasadaki çinko içeren şampuanı veya kendinizin yapacağı, çay ağacı yağı olan solüsyonun 10 damlasını karıştıracağınız normal şampuanı deneyiniz. Soya fasulyesi ve B vitamin eksikliği içeren bir diyet sizi bu konuda daha hassas yapacaktır, B vitamini takviyesini ihmal etmeyin derim.

Halka şeklinde mantar hastalığı
Bu mantar, ayak mantarı gibi ağrı ve kaşıntıya, ayrıca vücudun, kol ve bacakların, yüzün nemli/ıslak görünümüne sebep olur.

Nasıl görülür ve hissedilir?

Giderek büyüyen küçük, dairesel, kırmızı yamalar şeklinde ortaya çıkar. Kırmızımsı, sınırları belli olan, pul pul dökülen, yama şeklindeki deri ve aşırı kaşıntı hissiyle kendini belli eder.

Nasıl tedavi eder ve önleriz?

Ayak mantarında olduğu gibi piyasada satılan miconazole ve clotrimazole ihtiva eden kremler bu enfeksiyonu önler. Tanımadığınız kişilerin havlularını kesinlikle kullanmayın ve yine sağlık durumunu bilmediğiniz kimseyle vücut vücuda temas etmeyin. Atlet ayağı İsmine rağmen bu enfeksiyon sadece atletler için değildir. Ayak mantarı ve halka şeklinde mantar gibi bir dert olan bu mantar, vücudun diğer bölgelerinde de görülür.

Nasıl ortaya çıkar ve hissedilir?

Halka şeklinde mantar benzeri kırmızı, sınırları belirli tahriş olmuş bölgeler, akıntılı kabarcıklar ve kaşıntıyla görülür.

Nasıl tedavi eder ve önleriz?

Kuru ve bol giyecekler kullanarak bu mantarın görüldüğü bölgeyi havalandırın ve tedavisi için yine piyasada bulunan mantar karşıtı ürünleri kullanın. Kişilerle vücut vücuda temas etmeyin, asla başkasına ait bir iç çamaşırını, çorabı, havluyu vs.’yi kullanmayın.

1 dakikada sağlık!
Gerçekten daha fazla yiyerek kilo verebilir misiniz? Cevabım “Evet!” Ancak bu gerçek, sadece doğru besinleri tüketmeniz halinde olacaktır. O yüzden önümüzdeki iki hafta içinde denemenizi istediğim 3 şey var. Ve işe yarayıp yaramadığını lütfen bana bildirin! İlk olarak; sabahları erken saatlerdeki beslenmenize kırmızı biber ekleyin.
Benim önerim omletinize kırmızı biber eklemeniz. Kırmızı biber yüklüce kapsaisin içerir. Kapsaisin bağırsaklarınızdaki ‘acıktım’ mesajının beyne gitmesini engeller. Kırmızı biber ayrıca fazla kalori yakmanıza da yardımcı olur. Sonrasında, 11.30 civarında bir avuç fındık yiyin. Fındıkların oluşturduğu kimyasal midenizde hissedeceğiniz boşluk oranını (hissini) yavaşlatacak ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayacaktır.
Son olarak da, akşam yemeğinden 20 dakika önce bir dilim yüzde 100 tam buğday ekmeği ile zeytinyağı yiyin. Tam buğday ekmeği lif içerir, zeytinyağı ise bildiğiniz gibi çok sağlıklı bir yağdır. Aslında bu kadar basit!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder