Esra Karayel Yükselis devam edecek
HABERİ PAYLAŞ

Yükselis devam edecek

Haberin Devamı

Borsada endeks son haftalarda başladığı çıkışına para girişi ve işlem hacmi desteği ile devam etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa geçen haftadaki yazımda da ifade ettiğim gibi ralliye devam etti ve 60 bin direncini geçerek haftayı 60 bin 451 seviyesinden kapattı.

Not artırımı yükselişi destekledi

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s tarafından Türkiye’nin notunun artırılması endeksteki alımlara hız kazandırdı. Bununla birlikte düşen petrol fiyatları ve yurtdışı piyasalardan olumlu veri akışı da borsadaki rallide etkili oldu. Para piyasalarında not artırım sonrası Merkez Bankası’nın müdahalesi piyasayı olumlu etkiledi. Banka son aylarda piyasalarda aktif yönetimine devam edip faizleri değiştirmezken diğer enstümanlarda ayarlamalar yaptı.

[[HAFTAYA]]

Merkez genişlemeci politikaya geçti


Merkez Bankası’nın sıkılaştırıcı para politikasından bir miktar ayrılarak genişlemeci politikaya geçtiği görülüyor. Haftalık repo ihalesiyle piyasaya 3 milyar TL verdi.

Piyasaların yönünde açıklanacak ekonomik veriler ve Avrupa Birliği Liderler Zirvesi etkili olacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar bu hafta yurtiçinde açıklanacak kapasite kullanım ve dış ticaret verisini izleyecek. Amerika konut verileri ve sipariş harcamaları önemli. Avrupa’da ise enflasyon verileri öne çıkıyor.

Liderler zirvesi izlenecek

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi ise Perşembe ve Cuma toplanıyor. Zirve sonrası yapılacak açıklamalar da piyasalar açısından önem arzediyor. Kısa vade için kâr satışlarıyla birlikte endeksin yükselişine devam edeceğini öngörüyorum. Para piyasalarında bu hafta yurtiçinde ve yurtdışında açıklanacak ekonomik veriler takip edilecek. Piyasaların beklentisi doğrultusunda veri akışı olduğu takdirde bonolarda faizlerde düşüş devam edebilir.

Dolarda düşüş olabilir

Moody’s’in not yükseltmesiyle birlikte dolarda 1.790 TL’ye kadar olan gerileme, Amerika Merkez Bankası Fed’in toplantısına kadar devam etmişti. Bu hafta dolarda destek 1.8100 TL’de bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Yatırımcı Danışma’yı arayın

Soru: Aktaş Elektrik hisselerinin son durumu hakkında bilgi verebilirseniz seviniriz. Almış olduğumuz hisse senetlerinin gelecekte umut ışığı var mı yok mu ? Hukuki süreç ne boyutta? Bizim gibi küçük yatırımcıların haklarını arayabileceği merci var mı? Saygılar. İlginiz için teşekkür ederiz. Barış KUŞOĞLU/İstanbul Cevap: Barış Bey, bu konuda size İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yatırımcı Danışma Merkezi yardımcı olacaktır. Bu merkezi (www.imkb.gov.tr adresinden ilgili telefona ulaşabilirsiniz) arayabilirsiniz. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (www.spk.gov.tr) da yatırımcı merkezi bu konuda gerekli bilgileri size verir. Bu iki kurum yatırımcılara gerekli her konuda en sağlıklı ve doğru bilgileri iletiyor. Bu nedenle onlarla irtibata geçmeniz en uygun çözüm olacaktır.

Albaraka bedelsiz verecek

Soru: Esra Hanım, Albaraka hissem var. Şirket bedelsiz verecek mi? Bu konuda bir açıklama yapıldı mı? Mümtaz SEROĞLU/İstanbul Cevap: Mümtaz Bey, olağanüstü genel kurulda Albaraka yönetimi, ödenmiş sermayesini bedelsiz sermaye artırımı yoluyla 461 milyon TL’den (yüzde 86) 900 milyon TL’ye arttırma kararı aldı. Albaraka bu yıl kâr payı dağıtmadı.

Temel ve teknik analiz önemli

Soru: Esra Hanım, hisse analizinde öncelikle hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? Cem SARAÇ/ İstanbul Cevap: Cem Bey, öncelikle hissenin temel ve teknik analizi yapılmalı. Ayrıca sektör analizi ile ülke riski ve piyasaların durumu da diğer önemli konu başlıkları.

HİSSE SEÇİMİ ÖNEMLİ


Soru: Merhaba Esra Hanım. Borsa hakkında hiçbir fikrim yok. Yatırım için borsa hakkında bilgi verir misiniz nasıl girilir? Ne yapılır? Mehmet KAYADİBİ/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, öncelikle yatırımlarda en genel kural bilinmeyen riskleri azaltmak adına yumurtaları aynı sepete koymamak esasına dayanır. Her yatırımın tahmin edilebilir finansal riskinin yanında bir de finansal olmayan riski bulunur. Hangi yatırım aracına yatırım yaparsınız yapın beraberinde bu riskleri de almış olursunuz. Örneğin; hisse senedi almış iseniz hem yurtiçi hem de yurtdışı ülke riskini de almış olursunuz. Beklenmedik ekonomik ya da siyasi açıklamalar yatırımınızı etkiler. Borsa yatırımı uygun hisse seçimi yapıldığında doğru zamanlamayla çok yüksek kazançlar sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte riskli bir yatırımdır. Öncelikle ihtiyacınız olmayan bir parayla giriş yapın. Eğer hisse seçimini kendiniz yapmak istiyorsanız size tavsiyem öncelikle borsanın Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitelerinde yer alan eğitim bölümlerine bakmanız. Bu sitelerde temel olarak borsa ve diğer piyasalarla ilgili kavramlar tanıtılıyor. Aracı kuruluşta hesap açtırıp seçtiğiniz aracı kuruluşun yatırım uzmanlarından da hisse ve yatırım araçları seçimleri konularında tavsiyeler alabilirsiniz.

DALGALI HAREKET ETTİ


Soru: Mataş Matbaacılık hissesi hakkında bilgi verir misiniz? Sevgi ERDOĞAN/İstanbul Cevap: Sevgi Hanım, Mataş Matbaacılık geçen sene Temmuz ayında 3.50 TL fiyattan halka arz edilmişti. Şirket sermayesinin yüzde 35.7’sini halka açmıştı. Halka arz edildikten sonra bir kaç ay sonra Kasım ayında hissenin fiyatı 3 liradan 10 liraya kadar yükseldi. Daha sonra hisselere sert satışlar geldi. Bu şekilde çok dalgalı hareket bir çok yatırımcıyı mağdur etti. Teknik olarak hissede de görünüm bozuldu. Şu ana geldiğimizde hissede toparlanma süreci devam ediyor. Son bilanço dönemine baktığımızda şirketin son bilanço döneminde 2012 ilk çeyrekte geçen sene aynı döneme göre kârlılığında düşüş gerçekleşti (2012 ilk çeyrek 52.1 milyon TL, 2011 ilk çeyrek 94.2 milyon TL). Bu hissede normal şartlarda ve süreçte vade uzun gözüküyor. Gelişmeleri ve hissedeki hareketleri yakından takip etmenizi tavsiye ederim.

Genel kurula katılabilirsiniz

Soru: Esra Hanım, borsada bazı şirketler yüzde 100 halka açık. Ama bakıyorsun yine eski sahipleri yönetiyor. Yönetim kurulu da aynı. Biraz açıklar mısınız? Bir de yönetim kuruluyla genel kurul arasında ne fark var? Ben hisse sahibi olduğum zaman genel kurula katılabilir miyim? Murat İNCELER/İstabul Cevap: Murat Bey, şirketlerin yüzde 100 açık olması demek şirketin tüm hisseleri borsada işlem yapabilir demektir (kurucuların tüm senetlerini, haklarını sattı demek değildir). Şirketin yüzde 100 halka açık ama çoğunluk hisselere sahip (yüzde 51) kişi veya kurumlar, genel kurulda kurucuları tekrar yönetime seçilebilirler. Yönetim kurulu, şirketin faliyet kararlarını aldığı yürütmeyi sürdürdüğü organıdır. Genel kurul ise halka açık şirketin bir yıllık faaliyet süresinin sonunda faliyetlerini ortaklarına anlattığı kamoyunu bilgilendirdiği toplantılardır. Hisse sahibi her yatırımcı, firmanın genel kuruluna katılabilir (Merkez Kayıt Kuruluşu’ndan (MKK) aldığı genel kurul blokaj yazısı ile). Sahip olduğu hisse miktarına ve hissenin türünü göre (imtiyazlı, patron, nama, hamiline hisse) genel kurulda oy kullanabilir.

Yeni terminal temelini attı


Soru:
Esra Hanım, Tav Havalimanları hissem var. Hisseleri üç aydan fazla bir süredir tutuyorum. Şirketle ilgili son gelişmeler neler? ? Berk ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Berk Bey, Tav Havalimanları ile ilgili son gelişme Adnan Menderes Havalimanı’nın yeni iç hatlar terminalinin temelini atması olarak bulunuyor. Yeni terminal 250 milyon euro yatırımla inşa edilecek. Bu gelişmenin sonuçları uzun vadede şirket finansallarına olumlu yansıyacak

Sıradaki haber yükleniyor...
holder