Gündem Yüksekova'da olaylar çıktı

Yüksekova'da olaylar çıktı

Paylaş
Yüksekova'da olaylar çıktı

Hakkari' nin Yüksekova İlçesi'nde geçen Cumartesi günü dağıtılan 'Mezit' imzalı bildiriyi protesto etmek amacıyla BDP il teşkilatı tarafından basın açıklaması düzenlendi

BDP il teşkilatı önünde toplanan, aralarında BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, BDP İl Başkanı Orhan Koparan, BDP İlçe Başkanı Hüsnü Bulgan’nın da bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi eski cezaevi kavşağına kadar yürüdü. Cezaevi Kavşağı’nda da basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını, BDP yöneticilerinden Metin Yaşar okudu. Yaşar, ’Mezit’ bildirisi ile ilgili Vali, kaymakam ve emniyet müdürünün duyarsız davrandığı ileri sürüp istifa etmelerini istedi.

Yapılan basın açıklaması ardından da dağılan gruplar, Cengiz Topel Caddesi’nde yeniden toplandı. Öcalan lehine slogan atıp yürümek isteyen grubu dağıtmak isteyen polis taş yağmuruna tutuldu. Polis, grubu dağıtmak için göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.

Polislere taş ve molotof kokteyle karşılık veren gruplarla polis arasında gerginlik sürüyor. Olayların devam ettiği Yüksekova İlçesi’nde esnaf ise olaylar sırasında kepenk kapattı.

MEZİT BİLDİRİSİ

Yüksekova İlçesi’nde pazartesi günü Güngör Caddesi üzerinde bomba süsü verilen piknik tüpüne bağlı düzenek, güvenlik güçleri tarafından imha edilirken, vatandaşlar ise bu olayın 19 Şubat 2011’de dağıtılan ’Mezit’ bildirisi ile ilişkili olduğunu iddia etmişti. Arapça kökenli olduğu ve ’yeni doğan’ anlamına gelen ’Mezit’ imzalı bildiride, 4 yıldan beri ilçede devam eden ve ilçeyi yaşanmaz hale getiren olayları bu memleketin çocukları ya da insanlarının yapmadığı belirtilmiş ve pazartesi günü de iş başlanacağı yazılmıştı.

BOMBA PANİĞİ

Yüksekova İlçesi’nde çıkan olaylar caddeye bırakılan ses bombasıyla bitti. Akşam saatlerine kadar süren olaylarının ardından Cengiz Topel Caddesi üzerine konulan şüpheli paket, polisi alarma geçirdi. Bomba paniğinin yaşandığı ilçe merkezindeki Cengiz Topel Caddesi tamamen boşatılarak, trafiğe kapatıldı. Olay yerine gelen polis çevre güvenliğini alırken, özem kıyafetli bomba uzmanı paketi fünye ile patlattı.

Büyük bir gürültü ile meydana gelen patlama ilçede korku ve paniğe yol açtı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı olay yerinde patlatılan cismin yapılan incelemede ses bombası olduğu belirlendi.

Olayların durulduğu ve kepenklerin kapalı olduğu ilçe merkezinde ses bombasının patlatılmasının ardından vatandaşlar evlerine çekildi. Polis olayla ilgili inceleme başlatırken, ilçede ise sessizlik hakim oldu.

(DHA)

2