Prof. Dr. Derin Kösebay Yüksek tansiyon ve şeker riski
HABERİ PAYLAŞ

Yüksek tansiyon ve şeker riski

Rahim kanseri genellikle ileri yaştakilerde sık görülüyor. Bu hastalığa yakalananların yüzde 50’si şişman, diyabetli ve yüksek tansiyonlu oluyor. Menopoza giren kadında ani akıntı ve kanama ilk belirtiler. Erken yakalanırsa başarıyla tedavi ediliyor, ihmal etmeyin, doktordan korkmayın...

[[HAFTAYA]]

Kemoterapi yapılır mı?

Annem rahim kanseri ama erken teşhis edildi. Menopozda rahim kalınlaşması teşhisi ile rahimden parça alındı ve sonuç olarak kanser olduğu saptandı. Rahimin ve yumurtalıklarının alınması ile kanser ne kadar önlenmiş olur mu? Bir de erken teşhis olduğu için kemoterapi görür mü?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahim kanseri genellikle yaşlıların hastalığıdır. Bu kansere yakalananlardan en az yüzde 50’si şişman, diyabetli ve yüksek tansiyonludur. Adetten kesilen birinde vajinal kanamanın ortaya çıkması veya aniden bol kokulu akıntının görülmesi rahim kanserini akla getirmelidir. Bu hastalarda yapılan ultrason muayenesinde rahmin iç tabakası (Endometrium) kalın veya düzensiz bir görünümde olabilir. Rahim içinden biyopsi yapılarak kesin teşhis konulur. Rahim kanseri çok daha gençlerde de olabilir. Genç hastalardaki kanama düzensizlikleri, ultrasonda rahim içindeki değişiklikler çok tipik olmadığından yanıltıcı da olabilir. Rahim kanserinde hastanın riskini belirleyen bazı kriterler vardır. Çok agresif bir tümör değilse, kanser rahim adelesi içlerine fazla yayılmamışsa ve lenflerde temizlenmiş ve oralara bir atlama yoksa bu hastalara ameliyattan sonra ek tedavi vermeye gerek yoktur. Erken yakalanan hastalarda tedavi sonuçları çok iyidir ve başarı oranı yüzde 90-95 civarındadır. Anladığım kadarıyla annenizin durumu böyle. Umarım her şey yolunda gider, sevgiler.

Adetlerim çok düzensiz

29 yaşındayım, adetlerim düzensiz ve saçlarım dökülüyor. Adet kanamasının kaç gün sürmesi normaldir? Adet olmak yumurtalıkların çalışması anlamına mı geliyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, hormon bozuklukları sonucunda saç dökülmesi olabilir. Bunun için hem kadın doğum uzmanıyla görüşüp adetlerin düzeltilmesi gerekiyor (Hormonların da incelenmesi) hem de dermatolağa gidip saçlı derinin inceletilmesi gerekiyor. Adet kanamaları 3-4 günden 6-7 güne kadar sürebilir. “Adet kanamalarının olması yumurtalıkların çalıştığını bir başka deyişle, yumurtalıktan çıkan iki hormonun (estrojen ve progesteron) varlığını gösterir mi?” diye soruyorsunuz. Yumurtlaması olmayan kadınlarda (Çoğu kere 40’lı yaşlarda yumurtlama durur) adet kanamaları devam eder. Ama sadece estrojen salgılanır. Bunun aksi yumurtalıklar normal çalıştığı halde rahimle ilgi nedenlerle adet kanaması olmayabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder