Siyaset YSK'dan, BDP'nin 6 bağımsız adayına vize çıktı
Paylaş
YSK'dan, BDP'nin 6 bağımsız adayına vize çıktı

YSK bağımsız adaylar için kararını 8 saatte verdi, Mehmet Hatip Dicle, Leyla Zana, Ertuğrul Kürkçü, Gülten Kışanak, Salih Yıldız ve Sebahat Tuncel'e vize çıktı. YSK, sadece BDP destekli İsa Gürbüz'ü veto etti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 12 bağımsız milletvekili adayı için verdiği seçime giremezler kararıyla ilgili bugün Ankara'da kritik bir toplantı yaptı.

7’si BDP’nin desteklediği adaylar için YSK adaylıkların iptali kararını vermiş ancak eksik evrakların tamamlanması halinde bu kararın gözden geçirileceği söylenmişti. Bunun üzerine bağımsız adaylar mahkemeden gerekli belgeleri alarak YSK’ya ulaştırdı ve YSK sabah 10.00’da karara itirazları yeniden gözden geçirmeye başladı.

8 saat süren toplantı saat 18.15 sularında sona erdi ve Ankara'yı hareketlendiren karar çıktı. YSK, Hatip Dicle, Leyla Zana, Ertuğrul Kürkçü, Gülten Kışanak, Salih Yıldız ve Sebahat Tuncel'in seçime girebileceğine karar verdi.

YÜKSEK SEÇİM KURULU'NDAN BASIN AÇIKLAMASI

Veto yiyen diğer bağımsız adaylardan Harun Özcan da seçime girme hakkı kazandı. Çanakkale'den bağımsız adaylığını koyan Harun Özcan, 2007 seçimlerinde de Genç Parti'den aday olmuştu. Karabük'te ticari bir anlaşmazlık yüzünden 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Harun Özcan'ın davası Yargıtay'da olduğu için YSK başvuruyu kabul etti.

Açıklamada, İsa Gürbüz, Çiçek Otlu ve Şerafettin Efe'nin itirazlarının reddine, Abdullah Kızılay ve Nezir Sincar'ın ise dosyalarının incelemelerin devam ettiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün yaptığı açıklamada, “Gerekli evraklar tamamlandıysa herhangi bir problem olmaması gerekir” demişti.

YSK, BDP destekli Ertuğrul Kürkçü, Salih Yıldız, İsa Gürbüz, Gültan Kışanak, Leyla Zana, Hatip Dicle ve Sebehat Tuncel'in adaylıklarını hafta başında iptal etmiş ve karar Ankara'da deprem etkisi yaratmıştı.

YSK BAŞKANI: KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

Em, YSK’dan ayrılırken bağımsız milletvekili adaylarına ilişkin kararı değerlendirdi. İptallerle ilgili kararın gelen yargı kararları çerçevesinde yeniden değerlendirildiğini, bazı siyasi partilerle ile bir kısım bağımsız milletvekili adaylarının itirazlarının bugünkü toplantıda görüşüldüğünü toplantıların değerlendirmelerin yarın da devam edeceğini söyledi.

Kararın yargı kararlarının değerlendirilmesiyle oybirliğiyle alındığını vurgulayan Em, "Kararlar hukuki belgelere dayandırılmıştır. Doğru olan neyse o sonuca ulaşıyoruz" dedi.

Seçim işlerinin süreli işlerden olduğunu, siyasi parti adaylarının incelendikten sonra bağımsız milletvekili adaylarının incelenmesine geçildiğini, eksikliklerin iki günlük süre içerisinde tamamlanmasına yönelik karar alınarak il seçik kurulları aracılığıyla eksik bilgi veya belgelerin araştırılmasını istediklerini belirten Em, "Süre açısından bağımsız adaylarla ilgili kanunlardaki süreler belli değil. Bugünkü kararımızla siyasi parti adaylarıyla bağımsız adaylar arasında paralellik kurduk. Kriz diye bir şey yok. Seçim hukuku disiplin hukukudur. Her gün toplanıp seçim takvimine ilişkin değerlendirme yapıyoruz" diye konuştu.

Em, memnu hakların iadesine ilişkin değişik yorumlar yapıldığını bunun da kanunların sık sık değiştirilmesinden kaynaklandığını ifade ederek, "Karar oybirliğiyle alındı, önemli olan sonuçta hakların ortaya konulması, biz onu arıyoruz" dedi.

Siyasi parti adaylarının eksikliklerini parti teşkilatlarına, bağımsız adaylarla ilgili olan eksikliklerin ise il seçim kurulları aracılığıyla adaylara bildirmeye çalıştıklarını ifade eden Em, il seçim kurullarının adaylara ulaşmasında sıkıntı olduğunu ve sorunun da buradan kaynaklandığını söyledi.

Em, seçim takvimine göre çalışmaya devam ettiklerini, 11 kişilik kurulun toplanarak karar verdiklerini, her partinin adayının ve bağımsız adayların kanun maddelerine göre değerlendirildiğini bildirdi.

YSK'NIN VETO KARARI HAKKINDA NE DEDİLER?

Hüseyin Çelik / Ak Parti Genel Başkan Yrd.

- Biz bu işte dahlimizin olmadığını ve bu tezgahın içinde bir hukuksuzluğun içinde olmayacağımızı çok da söylemek zorunda değiliz. Kendi dürüstlüğümüzü BDP'ye ithaf etmek zorunda değiliz. Ak Parti böyle bir tezgahın içinde olamaz.

- Kar yağsa, dolu yağsa, bunu hükümetten bilen maalesef hasta ve çarpık bir anlayış var.

- Biz rakiplerimizle mertçe, dürüstçe mücadele ederiz. Her zaman boyun kırarız. Biz rakiplerimizi küçümsemeyiz.

- Yaşanan bu sürecin YSK'nın özensiz ve düzensiz çalışması sonucu ortaya çıktığını görüyoruz. Ve YSK'nın özensiz çalışmalarının ülkeyi ne hale getirdiğini gördük.

- Netice itibariyle bu sürece tepki gösteren sadece BDP olmamıştır. MHP dışındaki bütün kamuoyu aynı fikirdedir. Keşke bu kırı kırk yaran tavrını YSK daha önceden alsaydı da insanların hayatına mal olan bir süreç yaşanmasaydı.

Hasip Kaplan (BDP Şırnak Milletvekili)

YSK çok ciddi bir hukuk ve siyasi yanlıştan döndü. Bu yanlış halkın meşru direnişi sonucu alınmıştır. Sadece adaylıkların vetosunun kaldırılması, hala seçimin demokratik koşullar altında yapılacağı anlamına gelmiyor. AKP adayları polis ordusu eşliğinde korunarak seçim çalışması yapıyor. Biz gaz bombalarının tehdidi altında seçim çalışmasını yapıyoruz. Bu kadar acı yaşandıktan sonra genç kardeşimizi kaybettikten sonra sonra bu kararın verilmesi buruktur. Partimiz esas değerlendirmesini yapacaktır.

Altan Tan (BDP’nin desteklediği Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı)

Olumlu olmuştur Türkiye büyük bir krizden kurtuldu. Yoksa seçimler şaibeli olacaktı. Bölgede seçim yapılamayacaktı. Türkiye demokrasisi için için yararlı bir karar olmuştur. Bundan sonrada bu kararı tartışacağız.

Ertuğrul Kürkçü (BDP’nin Mersin’de destekledeği bağımsız milletvekili adayı)

Bu aslında bir hafta önce verilmesi gereken bir karardı. Bir haftada Türkiye’de hiç yaşanması gereken, istemediğimiz şeyler oldu. Bir insan hayatını kaybetti.. Sadece hukuku prosedür tamamlanacak diye insan günlerce sokaklarda mücadele etmek zorunda kaldılar. Acı ve sıkıntı çekti. Türkiye halkı, kamuoyu çoğunluğu savaşa karşı barıştan, despotluğa karşı demokratik haklardan yana tavır aldı.

Unutulmaz tarihi anlardan bir tanesi. Yüksek mahkemenin hukuksuzluğunu milyonlarca insan, barışçıl, demokratik, akılcıl itiraz yollarından geri çevirmeyi sağladırlar. Bu itirazları dile getirenlerin büyük bir çoğunluğu bizimle hem fikir değillerdi. Benim gibi düşünmeyen, konuşmayanın da siyaset yapmaya yapmaya hakkı var diye itiraz ettiler. Demokratik olgunluk sınavını Türkiye aştı.

Toplumun itirazlarına borçluyuz, Hukuk kurumları ne yazık ki sorunu derinleştiren bir rol oynadılar. Bu mevzuatla seçimlere gitmemize yol açan hükümet ve parlamento bütün bu gerilimde önemli bir rol oynadı. Dönemeci aştık.

Bengi Yıldız (BDP Batman Milletvekili)

Keşke bir hafta bu önce bu sonuçlar ortaya çıkmasaydı. Çok kötü bir atmosfer olmuştu. Belgeler eksik dendi, belgeler bulundu. Bunlar bilinen durumlardı. Kamuoyunun ortaklaşarak, iyi bir sınav verdi. Umarız bu kararla, benzenler kararların yaşanmayacağı bir sürece geçeriz. Nasıl sonuçlar ortaya çıkardığını yaşıyoruz. Bu kararın Türkiye demokrasisine katkı sunmasını diliyoruz.

Aysel Tuğluk (BDP’nin destekliği Van bağımsız milletvekili adayı)

Son derece sevindirici ve olumlu. Yanlıştan, hukuksuzluktan dönüldü. Bu karar son günlerde gösterdi ki, kabul edilebilir değildi. Toplumsal tepkiye, infiale yol açtı. Türkiye’nin yararına oldu. Bu kararda ısrar edilmesi halinde inanını Türkiye açısından iyi olmayan, haklar arasında giderek bir ayrışmaya yol açacak, aidiyet duygusunu zayıflatacak bir gelişmeye yol açabilirdi. Düzelmenin yaşanması riskleri ortan kaldırdı. Bu yönüyle önemli olmuştur. Türkiye demokrasi, hakların kardeşliği ve barışı açısından bir kazanım olmuştur.

Galip Ensarioğlu (AK Parti Diyarbakır Milletvekili adayı)

YSK tabi ki kamuoyunun vicdanını rahatsız eden, milletin özgür iradesinin sandığa yansımasını, seçimlerin güvenliğini tehlikeye sokacak bir karar vermişti. Bu karar bölgede çok ciddi bir takım olaylara neden oldu. Bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Bugün bu yanlıştan dönülmesi çok doğru ve sevindirici bir karar. Ortamı rahatlatmıştır.

Seçimin özgür bir ortamda geçmesine katkı sunmuştur. Sorumluluk makamında insanların bundan sonraki kararlarına daha dikkatli davranmaları gerekmektedir. Bir ders çıkarıp bir daha böyle hassas konularda karar verirken, sorumluluk makamında karar verenlerin bir kez daha dikkat etmeleri gerektiğini göstermiştir.

Sezgin Tanrıkulu (CHP Genel başkan Yarndımcısı, İstanbul milletvekili adayı)

YSK’nın bugün akşam saatlerinde sona eren toplantı sonra yaptığı açıklamayı değerlendiren CHP Genel Başkanı Sezgin Tanrıkulu, "Olması gereken bir karadı. YSK, yerel mahkemelerin kararının beklemeden de, bir yargı oranı olarak, veto kararına başvurmadan varabilirildi. Türkiye açısından 3 günlük siyasi gerginliğe ve krize neden olmuştur.

Aynı zamanda da seçim barajının kaldırılması noktasında, barajın kaldırılması gerekliliğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Türkiye’de siyaset kurumlarına düşen görev, anti demokratik olan, te

Mehmet Aktar (Diyarbakır Baro Başkanı)

İptal kakarı hiç olmamalıydı. Yüksek Seçim Kurulu hatalı karardan geri dönmüş oldu. Bölgede bir yumuşama olur. Ama belli bir tahribatta yarattı. Bu tahribatın izleri bir süre daha sürecek gibi. Hepimizin üzüntüsü olayların can kaybıyla sonuçlanmış olması. Burada kamuoyunun desteği ve tepkisi böyle bir kararın verilmesine etkili olmuştur.

3

Haberin Devamı