Tamer Heper Yönetim yasal
HABERİ PAYLAŞ

Yönetim yasal

Haberin Devamı

Apartmanımızda kat irtifakı kurulu, kat mülkiyeti yok. Dolayısı ile gayriresmi yönetim var. Binamızın altındaki işyerlerinin içinden mutfak giderleri geçiyor ve zaman zaman taşıyor. Bunun hasarını gidermek kime ait? ● A. F.

Bir binada, inşaat sırasında kat irtifakı kurulur, inşaat bitip de iskan izni alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilir. Ancak muhtelif nedenlerle kat mülkiyetine geçilmemiş, bina kat irtifakı şeklinde tapuda tescilli olarak kullanılmakta olabilir. Bir binada kat irtifakı tescil olunmuşsa, bina tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanılmışsa bu binada kat mülkiyeti hükümleri uygulanır.

Bunu uzun uzun yazmamın nedeni, okuyucumun binasında kat irtifakı kurulu olduğu için yönetimin gayriresmi olduğunu zannettiğinden. Oysa yönetim, yasal seçim kurallarına uyularak kurulmuş ise gayriresmi falan değildir, bildiğimiz kat mülkiyeti mevzuatı dahilinde yetkili yönetimdir. Çevremize baktığımızda muhtelif nedenlerle kat mülkiyetine geçmemiş, kat irtifakı şeklinde kullanılan büyük oranda bina vardır. Bu binalarda benim ilk aklıma gelen, binada projeye aykırılıklar olduğu için iskan izni alamamış, dolayısı ile kat mülkiyetine geçilmemiş olduğudur. Tabi bu benim şahsi fikrim.

Geleyim taşma yapan sisteme. Bir binada ortak tesislerden meydana gelen hasar oluşuyor ise bunun ortak giderlerden karşılanması gerektiğidir. Ortak giderlerden karşılanacak olan, mümkün ise sistemin değiştirilerek zararsız çalışacak hale getirmek ve yine sistemin yarattığı zararı gidermektir. Ancak zararın doğmasına herhangi bir bağımsız bölüm maliki neden olmuş ise elbette zararı o bağımsız bölüm maliki karşılayacaktır. Ancak okuyucumun ifadesine göre sanki ortak tesisten kaynaklanan bir zarar söz konusudur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder