Beden Sağlığı Yola çıkacaklar dikkat!

Yola çıkacaklar dikkat!

Paylaş
Yola çıkacaklar dikkat!

Uykusuzluk, büyük endüstriyel kazaların yaşanmasında önemli bir faktör olarak görülürken trafik kazalarının yaşanmasında da en önemli sebepler arasında

Uykusuzluğun trafikte büyük tehlike olduğunu ifade eden Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Önder Kuzu, uykusuzluğun araç kullanan kişide sarhoş olmayla benzer etki yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Birleşik devletlerde uykusuzlukla bağlantılı her yıl 100 bin otomobil kazası, bin 500 kazayla bağlantılı ölüm ve 71 bin yaralanma olayı yaşandığının altını çizen Dr. Kuzu, araştırmaların uyku apne sendromlu hastalarda kaza riskinin 3 ile 7 kat arttığını gösterdiğini kaydetti.

Uyku bozukluğu ve düşük kaliteli uykunun işyerlerinde de kaza ve yaralanmalara neden olduğunu belirten Kuzu, gündüz artmış uykululuğu olan çalışanlarda kaza yapma oranının daha yüksek olduğunu belirtti.

"Kişilerin uykuya dalma sorunu, geceleri sık uyanma şeklinde uykuyu sürdürme bozuklukları veya sabahları erken saatlerde dinlenmeden uyanma gibi sorunları varsa mutlaka bir uyku bozuklukları polikliniğine başvurması gerekir" diyen Dr. Önder Kuzu, bu semptomların ciddi bir nörolojik veya psikiyatrik hastalığın belirtisi olabileceğinin de altını çizdi.

Haberin Devamı

Otomobille uzun yolculuklarda sabah çok erken saatler ile gece yolculuklarının riskli olabileceğini kaydeden Kuzu, uzun yola çıkacaklara şu önerilerde bulundu.

YOLA ÇIKACAKLARA ÖNERİLER

- Kişi uykusunu almış, zinde ve dinlenmiş olarak yola çıkmalı.

- Uzun yola yanınızda bir kişiyle çıkılmalı. Yorgunluk ve uykuluğu fark etmek açısından yararlıdır. - En ufak bir yorgunluk veya uykululuk halinde hemen mola verilmeli.

- Mola yerlerinde kısa süreli şekerlemeler yapılmalı.

- Mola esnasında çay, kahve gibi beyni uyarıcı içecekler ölçülü olmak kaydıyla alınabilir.

- Aracın içi ısının düzeyine dikkat edilmeli.

- Güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanılmalı.

- Özellikle yoğun sıcaklıklarda düzenli sıvı tüketimi olmalı