Tamer Heper Yol parası hesabın içinde
HABERİ PAYLAŞ

Yol parası hesabın içinde

3.5 senedir çalıştığım işyerinden askere gitmek için ayrılacağım. Alacağım kıdem tazminatı ile yemek ve yol ücreti alır mıyım? K.T.

Askere gitmek için işten ayrılanlara kıdem tazminatı ödenir. Kıdem tazminatı ödenirken “bu kıdem tazminatın, bu da yol ve yemek tazminatın diye” bir ayrım yoktur. Sadece kıdem tazminatı vardır ve kıdem tazminatının içinde, çalışanın çalışma süresi içinde elde ettiği parayla ölçülebilen değerler katılır ve kıdem tazminatı öyle hesaplanır.

[[HAFTAYA]]

Hesaplama yaparken brüt aylık ücretin bir yıllık miktarı bulunur, buna bir yıl içinde işçiye ödenen ve mutad olan parayla ölçülebilen hakların parasal değeri de eklenir. Yani okuyucumun sorusunda sözünü ettiği yemek ve yol paraları eklenir, sonra çıkan rakam 12’ye bölünür. Böylece işçinin bir ay içinde elde ettiği parasal değer bulunur. Sonra bu çalışma süresi ile çarpılır ve kıdem tazminatı hesaplanmış olur. Dolayısı ile kıdem tazminatının içinde yol ve yemek paraları vardır. Bunlar ayrıca ödenmez.

Haberin Devamı

Ayrılamaz

Sekiz mesken ve beş işyeri bulunan binamızda merkezi ısınma sistemi var. Son aylarda dört daire satış sureti ile el değiştirdi. En üst katta oturan yeni maliklerden biri iyi ısınmadığını ileri sürerek kombili sisteme geçip bizden ayrılacağını söylüyor. Başka dairelerden bir şikayet gelmedi. Diğer daireler buna karşı nasıl davranmalı? N.P.

Ne yazıkki toplu yaşamaya alışamadık. Bizde demekki yılların geleneği yerleşmiş. Kırsal kesimde vatandaş müstakil evde yaşaya yaşaya şehir hayatını da öyle zannedip başına buyruk olma çabasını sürdürüyor. Oysa şehir hayatının kuralları ayrı. Ya bu kurallara uyacaksın veya yine eski mekanına dönüp özgür yaşayacaksın. Ancak eski mekanında dahi sonsuz özgürlük yok. Şimdi geleyim sorunun yanıtına. Bir anayapı içinde merkezi ısınma sistemi varsa bu sistemin masrafına herkes katılır. Bunda tereddüt yok. Ben ısınamıyorum, merkezi sistemden ayrılacağım diyen vatandaş, her şeyi bir kenara itip ayrılamaz. Sistemin içinde kalmak zorundadır. Şayet ısınmasında teknik bir aksaklık varsa bu giderilir. Bir binada betonarme projesi olduğu gibi ayrıca tesisat projesi bulunmaktadır. Bu projede her dairenin kalori hesabı yapılmıştır. Bu hesaba göre radyatör dilimi kullanılır ve her dairenin eşit ısınması sağlanır. Binanızda bu tesisat projesine bir bakın, ısı kaybı olan dairelere belli ısıyı sağlayacak radyatör ön görülmüştür. Bu komşunun radyatör sayısı projenin altında ise radyatör eklenerek ısınması sağlanır. Ancak mevcut radyatör dilimi projeye uygunsa ve ısınmada gerçekten problem varsa başka makul ve mantıklı çözüm yolları aranır. Örneğin izolasyon gibi. Ancak ille de merkezi sistemden ayrılacağım diyorsa, ayrılır, kendi dairesinin müstakil ısınma giderini karşıladığı gibi sizin kullandığınız merkezi sisteme dahil yakıtın bedelini de dairesine düşen hisse oranında ilaveten size öder. Bunu kendisinden talep etme hakkına sahip olursunuz. Sizin ayrılmasına muvaffakatiniz olmadığını bile bile buna razıysa ayrılsın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder