Gündem YÖK'ten türbanlı fotoğrafa vize

YÖK'ten türbanlı fotoğrafa vize

Paylaş
YÖK'ten türbanlı fotoğrafa vize

Başörtülü öğrencilerin dersten çıkarılmasını yasaklayan YÖK, ALES sınavına giriş için uygulanan 'başı açık olma' şartını da ortadan kaldırdı

YÖK, başörtüsüne özgürlük yolunda yeni bir karara daha imza attı. ÖSYM’nin düzenlediği ve 19 Aralık 2010’da yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş (ALES) Sonbahar Dönemi Sınavı’nda başörtüsü yasağı kaldırıldı.

Haberin Devamı

ALES Sonbahar Dönemi sınavı başvuru kılavuzu, 14 Ekim tarihinde ÖSYM’nin web sitesinde yayımlandı. Kılavuzda, başörtülü adayları sevindiren değişiklikler dikkat çekti. Kılavuzun, “Başvurma İşleminin Tamamlanması” başlıklı bölümünde yer alan ifadede, “Başvuru merkezi görevlisi tarafından Aday Bilgi Formu’ndaki bilgilerle birlikte adayın web kamerayla çekilecek fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Bu fotoğraf cepheden, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf olmalıdır” dendi.

Yine “başvuru süresince başvuru merkezine gidemeyecek durumdaki hasta ve tutuklu adaylar ile sürekli yurtdışında bulunanlara tanınan” postayla başvuru hakkında da aynı yönde değişiklik yapıldı. Adaylardan, “Son üç ay içerisinde cepheden, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf” istendi. Böylelikle adayların sınava giriş belgelerinde başörtülü fotoğraf bulunabilmesine imkan sağlandı.

Haberin Devamı

İŞTE ÇIKARILAN MADDELER

Star Gazetesi’nden Kıymet Sezer’in haberine göre ALES kılavuzunda, adayların sınava girerken uymaları gereken kuralların ayrıntılı olarak belirtildiği “Sınava Girerken Adayın Yanında Bulundurması Gereken Belgeler” başlıklı bölümden de sınava girerken uyulması gereken “başı açık olma ve kılık kıyafet mevzuatına uygunluk” kısmı tamamen çıkarıldı.

Böylelikle ilk kez ÖSYM’nin düzenlediği bir sınavda adayların sınava başörtülü girebilmelerinin önü açılmış oldu. Kılavuzda ayrıca sınava girerken, adayların yanlarında, “adayı kolaylıkla, açık bir şekilde tanıtabilecek bir fotoğraf” bulundurmaları istendi.

KPDS’DE BAŞI AÇIK İSTENDİ

YÖK, sınavlarda başörtüsü yasağını ise, kamu personelinin katıldığı KPDS’de sürdürdü. 5 Aralık’ta yapılacak olan ve başvuru süresi 13 Ekim’de dolan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’nın (KPDS) başvuru kılavuzunda, “başı açık olma” zorunluluğuna dair hükümler önceki sınavlardaki gibi aynen korundu.

Bu yıl 9 Mayıs’ta yapılan ALES İlkbahar Dönemi Sınavında ise başörtüsü yasağı vardı. 15 Mart-2 Nisan 2010 tarihinde başvuruların alındığı sınav için hazırlanan başvuru kılavuzunda, “Başvurma İşleminin Tamamlanması” başlıklı bölümde, ÖSYM Başvuru Merkezleri’ne yapılacak başvurularda “başı açık” olma zorunluluğu getiriliyor, aday tanıtım kartına basılacak fotoğrafın da yine “başı açık çekilmesi” sağlanıyordu.

Haberin Devamı

Kılavuzda bu ifade, “Başvuru merkezi görevlisi tarafından Aday Bilgi Formu’ndaki bilgilerle birlikte adayın web kamerayla çekilecek fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Bu fotoğrafın cepheden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir” şeklinde yer alıyordu. Yine postayla başvurularda da, “Son üç ay içerisinde cepheden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf” isteniyordu.

Yine ALES İlkbahar Dönemi sınavı başvuru kılavuzunda, “Sınava Girerken Adayın Yanında Bulundurması Gereken Belgeler” başlıklı bölüm altında sınava başörtülü girilemeyeceği, girseler de sınavlarının geçersiz sayılacağı hüküm altına alınıyordu. Bu zorunluluk, kılavuzda, “Aday, başı açık ve kılık kıyafeti ilgili mevzuata uygun bir şekilde gelmemişse sınava alınmayacaktır. Başı örtülü adaylar sınava alınsa bile sınavları geçersiz sayılacaktır” ifadesiyle yer alıyordu.

Haberin Devamı