Cumartesi Postası Yok artık! Zaytung haberi mi bu?

Yok artık! Zaytung haberi mi bu?

Paylaş
Yok artık! Zaytung haberi mi bu?

Eskiden Zaytung'un haberleri gerçek zanneder şaşırırdık. Şimdi gerçek haberlere inanamayıp, “Zaytung mu yoksa?!” diye sorar olduk. Neredeyse sekiz yıldır ‘dürüst, tarafsız ve ahlaksız haber’leriyle Türkiye’yi güldüren ve bazen de kızdıran Zaytung’un kurucusu Hakan Bilginer’le buluştuk

Işıl CİNMEN
isil.cinmen@posta.com.tr
Fotoğraflar: Bahadırhan ERKOÇ


Eskiden haberlerinizi gerçek zannedenlere gülerdik. Şimdi gerçek haberleri Zaytung zannediyoruz. Ne oldu?

Birkaç yıldır insanlar, “Bu gerçek olamaz, Zaytung haberi mi?” demeye başladı. Bunun nedeni topluye özgü değil, küresel bir durum. Bildiğimiz, ezberlediğimiz birçok kuralın artık var olmamasının şaşkınlığını yaşıyoruz.



Ne gibi?

Politikacıların, bürokratların, tanınan kişilerin belli davranış kalıplarına ve söylemlerine alışmıştık. Şimdi hem Türkiye’de hem de dünyada politikacılar sokak ağzıyla konuşuyor, ‘sokaktaki adam’ tepkisiyle hareket ediyor. 10 yıl önce ABD Başkanı’ndan ancak komik bir skeçte duyabileceğimiz sözleri şimdi gerçekten duyuyoruz. Mesafe ve ciddiyet kırıldı. Dolayısıyla gerçek haberler, ‘Zaytung’ oldu.

Bu değişimin nedeni ne?

Nedenlerden biri de sosyal medyanın yükselişi... Sosyal medyanın, isteyenin istediğini istediği zaman söyleyebildiği bir yer haline gelmesi, siyasetin yapılış şeklini de tabandan başlayıp tepeye doğru etkiledi. Genelde böyle değişimler tepeden başlar, ancak bu sefer tersi oldu.

'VURUR YÜZE İFADESİ İKTİDARIZ BİR TANESİ'

Örnek verir misiniz?

Örneğin Binali Yıldırım’ın bir seçimden sonra “Vurur yüze ifadesi, yeniden tek başına iktidarız bir tanesi” gibi bir cümle kurması... Popçu Merve Özbey’in şarkısının sözü! Kitleler, ne diyecekse dümdüz söyleyen, “Ben sizden biriyim, bildiğiniz dünyanın bir parçasıyım” diyen siyasetçilere yöneldi.

Bu da geleceğe dair korkudan kaynaklanıyor...

Kesinlikle. İletişimin inanılmaz bir hızla gelişmesiyle toplumsal kurallar yeniden yazılıyor. Zeminin kaymaya başladığı bir ortamda insanlar bilindik bir şeye tutunmak istiyor. Dünyadaki muhafazakar eğilimin bununla da ilgisi olduğunu düşünüyorum.

Zaytung haberlerini hâlâ gerçek zannedenler var mı?

Bizi takip eden emekli ve duyarlı bir kitle var ve her haberi gerçek sanıyorlar. Referandumdan sonra, “YSK’dan Hodri Meydan: Sandığa gidelim, usulsüzlük yapıp yapmadığımıza millet karar versin” paylaşımını çok kişi gerçek sandı.

Bu ara ‘Zaytung Son Dakika’larda en çok neye güldünüz?

İstanbul’a dolu yağdıktan sonra, “Abdurrahman Dilipak’ın, 3 gün önce İstanbulluları uyarmak için çırpındığı ancak dil engeline takıldığı ortaya çıktı” içeriğine birkaç gün güldüm.



Bazı haberleriniz tepki çekiyor. Özellikle engelliler ve ölümlerle ilgili olanlar...

Zaytung günlük olayları kendi üslubunda veren bir mecra. Haberin verdiği mesaja bakmayı öğrenmeliyiz. O mesajı yakalayamayınca kızarsın tabii. Bunları gıcıklık ya da troll’lük olsun diye yapmıyoruz. Acı bir olay olduğunda gazetecilerde bir ağıt yakma sendromu ortaya çıkıyor. Sanki meslekleri üzülmek... Bırak ağıdı başkası yaksın. Orada korkunç bir olay oluyorsa sen bilgi sağla, arkasındakileri araştır, anla ve anlat. Benim de işim ağıt yakmak değil.

Sizin için sınır nerede?

Tek ölçütümüz hukuki çizgi. “Aman okuyucu ne der” korkusunu yaşarsak biteriz. Tepki gelecekse gelsin, bunu her zaman göz ardı edeceğiz.

Hukuka uygun ama size ters bir haberi alır mısınız?

Irkçı, cinsiyetçi ya da siyasi olarak durduğumuz noktaya ters bir mesaj iletiyorsa o haberi almayız.



Herkes üzerine espri yapılabilir mi?

Yapılabilir. Espri yapmak aşağılamak değildir. Siz belli bir zümreyi, örneğin Down sendromluları, “Üzerine espri yapılamaz” diye etiketlerseniz, asıl ayırımı siz yaparsınız. Tabulaştırmak normalleşmeyi engeller.

ACIMASIZ VE KÜSTAH BİR TAVRIMIZ VAR

Haberin öznesi doğrudan bir kişi olduğunda acımasızlık dozunu nasıl ayarlıyorsunuz?

Acımasız ve küstah olmak Zaytung’un durduğu noktaya uygun bir tavır. Kompleksli olmayanlar haberin öznesi de olsa gülebiliyor.

İnternet medyası içinde Zaytung nerede duruyor?

Çok mütevazı olamayacağım. Yaş, zeka ve olgunluk bakımından Zaytung çoğu mecradan yukarıda.

Zaytung haberi yapmanın formülü nedir?

En önemlisi başlık! Başlık üzerine saatlerce düşündüğümüz oluyor. Çünkü çoğunluk sadece başlığı okuyup paylaşıyor. Uzun bir haber üzerinde altı saate yakın çalışıyoruz. Bunun üç-dört saati fikir ve başlık bulmakla geçiyor. Benimle birlikte tam zamanlı çalışan beş editör var. Kide buluşuyoruz.

Sekiz yıl içinde Zaytung’un değişimi nasıl oldu?

Toplumsal atmosfere uygun olarak daha sertleşti. Daha politik, siyaseti mizahın merkezi haline oturtan bir mecra haline geldi. Ama bu trendi giderek azaltıyoruz. Çünkü insanlar siyaseti yavaş yavaş hayatlarından çıkartmaya başladılar. Sıkıldılar, boğuldular! Artık sadece gülmek istiyorlar.

Absürt gerçek haberler çoğaldıkça Zaytung’a yapacak ne kalıyor?

Gerçek haberlerdeki absürtlük dozajı artarak devam ediyor, üzerine Zaytung olarak ekleyeceğimiz bir şey kalmıyor. Bunun için sitede ‘Halkın Sesi’ bölümünü açtık. Haberi olduğu gibi veriyoruz ve yorumlara açıyoruz. Yapabileceğimiz tek şey bu artık, haberi alıp sokaktaki adamın yorumuna bırakmak.

ZAYTUNG SANDIK AMA HEPSİ GERÇEKTİ

Adana Emniyet Müdürü, yeni yapılan emniyet binasını gezdirdiği gazetecileri sembolik olarak nezarete attı. 10 Mayıs 2017

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatını konu alan ‘Reis’ filminin yönetmeni FETÖ’den gözaltına alındı. 13 Temmuz 2017

Suudi Arabistan, Katar’a ait 15 bin deveyi sınır dışı etti. 21 Haziran 2017

İŞKUR, 6 ilde Youtuber yetiştirmek için eğitim verecek. 20 Mayıs 2017

Ekonomi Bakanı Zeybekçi: “Domatese o kadar itibar kazandırdık ki zam şampiyonu oldu.” 4 Mayıs 2017

Şort giyen hemşireyi tekmeleyen saldırganı serbest bırakan hakim FETÖ’den tutuklandı. 21 Mart 2017

Devlet Bahçeli: “Türkiye’de diktatör olmaz. Bir defa diktatör Türkçe değil.” 20 Mart 2017



Yazar Abdurrahman Dilipak, dolardaki yükselişe karşı MİT’i göreve çağırdı. 11 Ocak 2017

İstanbul Emniyeti, geçiş ücreti pahalı olduğu gerekçesiyle bünyesindeki araçların Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprülerini kullanmasını yasakladı. 9 Aralık 2016

ZAYTUNG NEDİR?


Zaytung mizahi ve ironik haberler veren, Türkiye merkezli bir internet sitesi. Adı, Almanca'da gazete anlamına gelen ‘Zeitung’dan geliyor. 2010’da kuruldu. Siteden haberi olmayanlar sıklıkla sitenin yaptığı yalan haberleri ciddiye alıp paylaşıyorlar.

Haberin Devamı