Yoğurt yine gündemde

Yoğurt yine gündemde

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Kodeks Alimentarius’a uyum için bu yıl Şubat ayında yoğurt tebliğini değiştiren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sektörden ve tüketicilerden gelen itirazlar üzerine, şimdi, "Geleneksel Türk Yoğurdu"nun karakteristik özelliklerini belirleyip, patentini almak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Patent tescil ettirildikten sonra Kodeks Alimentarius Komisyonu’na başvuruda bulunulup, ya mevcut uluslararası kodeks standardının değiştirilmesi veya uluslararası kodeks standardına Geleneksel Türk Yoğurdu’nun tanımı ve farklılıklarını içeren bir tanımın konulması yönünde girişimlerde bulunulacak.

Ancak, sektör temsilcileri "Geleneksel Türk Yoğurdu" tanımlamasına da karşı çıkıyor. Firma yetkilileri, "yoğurdun zaten Türk ürünü olduğunu, (yoğurt=Türk) algılamasının bulunduğunu belirterek, (geleneksel Türk yoğurdu) yönünde bir tanımın kabul edilmesi halinde, başka ülkelerin de kendi adlarına yoğurt tanımı geliştirip tescil ettirebileceğini, o zaman yoğurdun artık Türk adıyla anılmayacağını" öne sürüyor. Yetkililer, Yunanistan’ın "Yunan yoğurdu" adı altında yoğurt sattığını, beyaz peyniri kendi adına tescil ettirdiğini, o zaman söz gelimi, Osmanlı coğrafyasındaki, yoğurdu bilen tüketen her bir ülkenin kendi ülkesinin adıyla yoğurt üretebileceğini ifade ediyor.

Bakanlık değerlendirmesinde ise, "yoğurdun Türklere özgü bir ürün" olduğu vurgulanırken koyun ve manda sütü ağırlıklı yapılan Türk yoğurtlarının, Anadolu'nun farklı bölgelerinde üretilen değişik tat ve özelliklerdeki yoğurtların ve geleneksel yoğurdun tanım dışı kalmaması için çalışmaların başlatıldığı kaydedildi.